Brigitte Becue-zwembad wordt geopend door ex-topzwemster Brigitte Becue zelf

De kinderen van sportclub Movement vzw mocht als een van de eersten het water in.© GLO
De kinderen van sportclub Movement vzw mocht als een van de eersten het water in.© GLO
Redactie KW

Het splinternieuwe zwembad Brigitte Becue opende zaterdag de deuren, in aanwezigheid van de zwemster zelf. Voorlopig is het bad enkel toegankelijk voor baantjeszwemmers. Door de coronamaatregelen blijft de recreatiezone en de cafetaria nog even gesloten. “Ik ben heel fier”, zei Brigitte Becue.

Geen groot openingsfeest zoals voorzien, maar toch heerste er een feestelijk gevoel in het zwembad vandaag. Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD), schepenen Björn Anseeuw (N-VA) en Bart Plasschaert (CD&V) knipten samen met Christophe Peeters van Farys het lint door. Het beheer van het volledige gebouw is volledig in handen van Farys, stad Oostende zorgt voor het personeel en de link met het sportaanbod van de stad.

Volgens Bart Tommelein is dit een ‘once in a lifetime opportunity’: “Als burgemeester een zwembad mogen openen, dat gebeurt niet vaak.”

Brigitte Becue en haar zoontje nemen een selfie van het gloednieuwe bad.© GLO
Brigitte Becue en haar zoontje nemen een selfie van het gloednieuwe bad.© GLO

Ook zwemster Brigitte Becue, naar wie het zwembad genoemd is, mocht mee het zwembad openen. De zwemster woont vandaag wel in Leuven, haar roots liggen in Oostende en daar is ze trots op. “Het is schitterend geworden”, vertelt ze.

“Ik vind dit een heel mooie erkenning en ben dan ook superfier dat dit in mijn geboortestad staat. Of ik zelf een duik ga nemen? Momenteel kriebelt het nog niet, want mijn knieën zijn wat versleten dus daar ben ik nog volop aan aan het werken. Maar eens corona voorbij is, kom ik zeker een duik nemen. Samen met mijn zoontje van 8,5 jaar, want ook hij is heel trots.”

Topsport

Om 11 uur mochten de sportclubs de spits afbijten. ROSC, De Vrije Zwemmers en Movement vzw gingen als eerste het water in. Volgens Sportschepen Plasschaert zal het nieuwe zwembad voor een revival in het zwemmen zorgen.

“Momenteel hebben we al zestig procent meer aanvragen van de club. De waterpolo kan zijn uren training verviervoudigen, doordat er veel meer plaats is. Het is lang geleden dat Oostende een zwemmer op de Olympische Spelen had. Wel, nu is er eigenlijk geen enkele reden meer waarom dat niet zou lukken. Dit zwembad is ook voor een stuk ingericht met topsport in het achterhoofd.”

Om 13 uur mochten dan ook de eerste baantjeszwemmers het water in.

Er is een wedstrijdbassin van 50 meter, een multifunctioneel bad en een recreatiezone met twee baden, een familieglijbaan, een interactieve glijbaan waarbij er verschillende thema’s mogelijk zijn, een klimwand en water- en speelelementen. Er is een wellnessprogramma met twee hottubs en whirlpool buiten, een sauna en whirlpool binnen. In het grote bad zijn er twee banen meer dan in het oude zwembad, tien in totaal.

Het recreatiegedeelte is voorlopig nog gesloten door de coronamaatregelen. Volgende week zaterdag 8 mei gaan wel al de terrassen open van brasserie De Barkedeine.

(GLO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.