Brecht Vandewalle verspreidt online positiviteit via #lendeliefde

Brecht Vandewalle: “Je zou minstens 20 minuten per dag in de natuur moeten doorbrengen.”© Frank Meurisse
Brecht Vandewalle: “Je zou minstens 20 minuten per dag in de natuur moeten doorbrengen.”© Frank Meurisse
Redactie KW

De hashtag ’#lendeliefde’ kan je zowat Brecht Vandewalles ‘geschreven uitlaatklep’ op de Facebookpagina’s van Lendelede en ‘Ge zit nen echte Lendeledenoare oi je…’ noemen. “Positieve, soms met een beetje humor doorspekte commentaren met foto’s, en over van alles en nog wat dat er in onze mooie gemeente is en gebeurt”, zegt Brecht. “En iedereen kan op mijn schrijfsels reageren.”

Brecht Vandewalle (42) is copywriter bij communicatiebureau Black and White Company in Kuurne. Hij doet ook copywriting in bijberoep, onder de naam Strafwerk. Met Gaëlle Vandelanotte, office manager bij Heem Invest Roeselare, heeft hij een zoon van tien, Jack.

“Ik lees al een tijdje berichten en commentaren op de Facebookpagina’s van Lendelede en ‘Ge zit nen echte Lendeledenaore oi je…’, en het valt me op dat mensen het vaak op een negatieve manier over iets hebben. Het kan volgens mij ook positiever. Een voorbeeld. Als je op een wandeling zwerfvuil, hondenpoep… ziet liggen, zeur daar dan niet over maar ruim het zelf op.”

Vergrootglas

“Ik begon dan maar zelf iedere week iets te posten op die Facebookpagina’s: positieve tekstjes, soms met een tikkeltje humor. Onder ‘Brecht Vandewalletjes’. Tot ik op de idee kwam om met de hashtag – en volgens mij toch een mooie naam – #lendeliefde te beginnen. Liefde voor de gemeente Lendelede. Een positieve kijk, met een vergrootglas op de details die de rijkdom van onze parochie aantonen en die anderen misschien nog niet opmerkten. Reageren en foto’s insturen mag, liefst zelfs. Geen selfies of portretfoto’s uiteraard, maar beelden uit de natuur, mensen op een terras op het Dorpsplein, of wandelend op een rommelmarkt… Zo zorg je mee voor het fotoarchief van overmorgen.”

Ik vind het belangrijk dat Lendelede zoveel mogelijk haar groene plekjes behoudt

Je zou Brecht een ‘groene jongen’ kunnen noemen. Niet in de politieke zin, maar wel iemand die een hart voor de natuur heeft en graag zoveel mogelijk groen in de gemeente wil behouden. Hij schreef op Facebook: ‘Je zou 20 minuten per dag in de natuur moeten doorbrengen. Tenzij je het heel druk hebt… Dan minsten één uur!’

Grijze muur

Brecht en zijn gezin wonen sinds 2006 in de Emiel Neirynckstraat, dicht bij de site Nelca. “Ik zag hier in de voorbije jaren al veel veranderen”, zegt hij. “Een site waar Leiedal vele nieuwe ‘grijze’ blokken neerpootte. En die mogen er uiteraard zijn, voor meer werkgelegenheid en voor een bloeiende economie. Maar ik vind het even belangrijk dat Lendelede zoveel mogelijk haar groene plekjes behoudt. ‘Door kleine stapjes te nemen in het natuurbehoud’, zei het gemeentebestuur. Voor mij staat dat echter gelijk aan achteruitgaan.”

Fotocollage

“We moeten niet alleen het groen dat er is behouden, we moeten het ook zoveel mogelijk uitbreiden. En het stoort me als ik hoor dat Leiedal van plan is om op het stukje groen tussen bakkerij Joka en de Spar sociale woningen te zetten. Ik zou daarom op die plek op het einde van de vakantie iets daarrond willen doen. Er tafels en stoelen zetten, mensen uitnodigen en er een fotocollage over het ‘mooie’ Lendelede projecteren op die grote ‘grijze’ muur. Met diverse foto’s, die de Lendeledenaren stuurden naar #lendeliefde. Mooi contrast! Doen dus!”

Meer info over #lendeliefde op Facebookpagina Gemeente Lendelede en ‘Ge zit nen echte Lendeledenoare oi je…’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier