Boomende Torhoutse krachtbalclub snakt naar meer ruimte

Een al bij al nog heel beperkte delegatie van de jeugdspelers en begeleiders van de Torhoutse krachtbalclub op het speelveld in Wijnendale. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Krachtbal Torhout, de club die pas sinds 2017 bestaat, barst uit zijn voegen. In amper vier jaar tijd is het aantal leden exponentieel gegroeid van een 15-tal bij de prille start tot ei zo na 100 dit seizoen. Nu heeft de club maar één speelterrein naast het voetbalveld van Wijnendale en dus hoeft er geen tekeningetje bij: er is dringend nood aan meer ruimte.

Voorzitter Joos Anseeuw (39), die jarenlang bij Krachtbalclub Male een topspeler op het hoogste niveau is geweest, is een van de drijvende krachten van Krachtbal Torhout. Zes keer werd hij in de hoogste afdeling uitgeroepen tot Speler van het Jaar. Hij stond bij Male in de eerste ploeg van pakweg zijn 18de tot zijn 35ste. Begin 2012 is hij vanuit Brugge naar de Schavelarestraat in Torhout verhuisd, waar hij woont met zijn vrouw Sien Soenen (34) en hun kinderen Jolan (8) en Nienke (6). Hij werkt als ingenieur bij Fluvius.

Stad heeft geen oren naar ambitieus masterplan

“Het bloed kruipt waar het niet gaan kan”, lacht hij. “Uiteráárd begon ik te overwegen om in Torhout een krachtbalclub op te richten. En kijk: in 2017 was het zover, aanvankelijk enkel met een damesteam en wat jeugd. Onder andere sportcoördinator Hein Comeyne uit Sint-Kruis, net als ik een krachtbalman in hart en ziel, hielp me met plezier. Hij zit in het huidige bestuur samen met Lies Decock, Jan Deleu, Andreas Vanneste, Anja Dhaese en mij.”

Ten huize Anseeuw speelt iedereen krachtbal, of wat had je gedacht? “We hebben momenteel zes ploegen in competitie: onze seniorenteams heren en dames én vier jeugdploegen”, aldus Joos. “Plus drie gemengde teams voor tornooien. Wie liever geen competitie speelt, kan gerust ook recreatief komen meetrainen.”

We hebben in Wijnendale maar één vast veld: daar knelt het schoentje

“We hebben naast het voetbalveld aan de Baarsstraat in Wijnendale maar één vast krachtbalterrein en daar knelt natuurlijk het schoentje. We willen kunnen blijven groeien, maar dat is erg lastig met zo weinig accommodatie. We mogen op zaterdagmorgen en woensdagavond voor de trainingen weliswaar ook het nabije voetbalveld gebruiken, maar dat blijft behelpen. Gelukkig stelt het stadsbestuur ons tevens de kantine en de kleedkamers ter beschikking. Eigenlijk wordt de Wijnendaalse voetbalaccommodatie door amper drie amateurploegen gebruikt: VK Eendracht, KWB Don Bosco en VV Oud Thourout. We willen die voetbalteams in geen geval weg, maar meer ruimte voor onze boomende krachtbalclub met zóveel jeugdspelers lijkt me de evidentie zelf.”

Voorzitter Joos Anseeuw stond jarenlang aan de top van de krachtbalsport in ons land.
Voorzitter Joos Anseeuw stond jarenlang aan de top van de krachtbalsport in ons land. © Johan Sabbe

Je zou denken dat het voor een sportclub die zoveel energie uitstraalt weinig moeite mag kosten om zijn groeiplannen kracht bij te zetten, maar momenteel heeft het stadsbestuur er geen oren naar.

“Het ware logisch dat we op de vertrouwde locatie in Wijnendale kunnen uitbreiden”, vindt Joos. “Dus hebben we een lijvig dossier opgemaakt, een ambitieus masterplan, en zijn ermee naar de Torhoutse beleidsmensen getrokken. Maar helaas: we kregen enkel te horen dat bijkomende ruimte voor krachtbal in Wijnendale momenteel niet aan de orde is. Hopelijk rijpen de geesten snel, want straks ronden we de kaap van de 100 actieve spelers. Daar kun je als stad toch niet naast kijken? Dan nog in Wijnendale, waar er op het vlak van jeugdsport nauwelijks iets te beleven valt.”

Typisch Vlaamse sport met roots in Brugge

Krachtbal Torhout blijft hoe dan ook niet bij de pakken zitten en biedt onder meer initiatie krachtbal in de basisscholen aan.

“Onze sport bestaat bijna 60 jaar en is in Brugge ontstaan”, vervolgt Joos. “Het is een typisch Vlaamse sport, die zeker in onze provincie erg populair is. Er wordt aan competitie gedaan vanaf september tot eind mei. Tijdens de coronacrisis zijn we constant blijven doortrainen, want zowel kinderen, jongeren als volwassenen hadden nood aan beweging. We zijn ervan overtuigd dat we met Krachtbal Torhout veel te bieden hebben en hopen dat er nog meer mensen meedrijven op ons enthousiasme. Met onze sport kennismaken, kan in Wijnendale op zaterdag van 9.30 tot 11.45 uur en op woensdag van 17.30 tot 21.15 uur. Vanaf 6 jaar ben je welkom.”

Info: Krachtbal Torhout

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.