Bokskampioene Delfine Persoon traint parkinsonpatiënten in AZ Delta Torhout

Bokskampioene Delfine Persoon gaf de parkinsonpatiënten in de kinezaal van het Torhoutse ziekenhuis een aantal concrete fysieke opdrachten. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Rake klappen zijn er natuurlijk niet gevallen, maar donderdagavond is bokskampioene Delfine Persoon een uurtje training komen geven aan parkinsonpatiënten in het AZ Delta campus Rembert in Torhout. De zogenoemde ‘parkiboks’ kaderde in het nieuwe project HI²T met Stefaan Vandekinderen uit Aartrijke als coördinator.

HI²T staat voor ‘Hoog Intensiteit Interval Trainingsprogramma’. Het proefproject gaat van start op de campus Rembert en zet in op intensieve beweging voor mensen die het beginstadium van de ziekte van Parkinson doormaken. Het staat onomstotelijk vast dat lichaamsbeweging niet alleen mentaal positieve effecten heeft, maar de aandoening ook effectief kan afremmen.

Beweging is cruciaal in de behandeling van de ziekte

De groepssessie boksen van donderdagavond in de grote kinezaal van het Torhoutse ziekenhuis verliep in een ontspannen sfeer. Delfine Persoon (36) gaf de aanwezige parkinsonpatiënten een aantal gerichte opdrachten en demonstreerde de veelzijdigheid van het boksen als aanzet tot lichaamsbeweging. “Ieder van ons, patiënten en medisch personeel, keek uit naar de komst van de bokskampioene”, aldus verpleegkundige Stefaan Vandekinderen, die therapeutisch coördinator van het Dagziekenhuis Parkinson van AZ Delta is. “Delfine heeft de hooggespannen verwachtingen volledig ingelost. Het is een geslaagde avond geworden, kaderend in ons HI²T-proefproject.”

Parkinson is een hersenziekte. Een neurologische aandoening waarbij bepaalde hersencellen langzaam afsterven. Daardoor gaan de patiënten anders bewegen, veelal beven en zich verschillend gedragen dan voorheen. Automatismen waar ze vroeger nooit over dienden na te denken, vlotten plots niet meer. Medicatie kan de stijfheid, de traagheid en het beven verminderen, maar cruciaal in de behandeling is voldoende beweging. En net daar schort het vaak aan.

Patiënten naar een hoger fysiek niveau tillen

Het zogenoemde HI²T-programma werd ontwikkeld door de afdeling Revalidatie van AZ Delta samen met de neurologen, de kinesitherapeuten en het Parkinson Dagziekenhuis. De sessies bestaan uit aerobe training, krachttraining en groepstrainingen, zoals nu de parkiboks met Delfine Persoon. Maar het is niet elke keer zwoegen en zweten. Er zijn ook rustige infomomenten voorzien door diëtisten, ergotherapeuten en psychologen. Valerie Lefevere en Joke Platteeuw zijn als revalidatieartsen aan het project verbonden en Stefaan Vandekinderen is de coördinator en grote bezieler.

“Elke maandag- en donderdagavond kunnen de parkinsonpatiënten een sessie van het trainingsprogramma HI²T volgen”, aldus laatstgenoemde. “De bedoeling is hen naar een hoger fysiek niveau te tillen, want elke vorm van bewegen is van het grootste belang. Noem het een universeel geneesmiddel zonder bijwerkingen. Nogal wat parkinsonpatiënten neigen naar een minder actieve levensstijl met alle gevolgen van dien: een afname van de spierkracht, een verminderde conditie en bijgevolg grotere kans om te vallen en de symptomen van de aandoening te laten doorbreken.”

Niet iedereen komt in aanmerking voor intensief trainen

“Vanzelfsprekend kan niet iedere patiënt zo’n intensief trainingsprogramma aan en dus komen in eerste instantie zij in aanmerking die zich nog in de beginfase van de ziekte bevinden”, vervolgt Stefaan. “Hun leeftijd speelt niet echt een rol, maar ze dienen wel cardiologisch in orde te zijn. Sowieso moeten de behandelende neuroloog en revalidatiearts groen licht geven om aan het HI²T-programma te mogen deelnemen. Ook de kinesitherapeuten nemen op voorhand enkele proeven af. Parkiboks is maar een beperkt onderdeel van het programma. Het is een groepsactiviteit die de nadruk legt op conditie, kracht, evenwicht en coördinatie. Dat kon niemand beter komen demonstreren dan ons West-Vlaamse boksmonument Delfine Persoon.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier