Boetevrije week tussen kerstmis en nieuwjaar?

Redactie KW

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij de politie roept de personeelsleden op tussen Kerstmis en Nieuwjaar opnieuw deel te nemen aan een boetevrije week.

Agenten wordt gevraagd geen boetes uit te schrijven voor “lichtere” overtredingen zoals bellen achter het stuur of rijden zonder gordel. Het is koffiedik kijken wat de impact zal zijn. Bij VSOA luidt het dat de actiebereidheid heel groot is. Bij NSPV wordt toegegeven dat heel wat agenten met verlof zijn in deze eindejaarsperiode. Bovendien loopt de BOB-campagne op volle toeren, zodat er nog weinig ruimte zal zijn voor een actie als de boeteloze week.

“Het initiatief is vooral een signaal dat wij nog eens willen geven naar de regering”, zegt Gert Cockx van de politievakbond NSPV. Agenten protesteren al maanden tegen het uitblijven van een “concrete en aanvaardbare” oplossing voor hun pensioenregeling. Door een uitspraak van het Grondwettelijk Hof begin juli dreigt hun pensioenleeftijd omhoog te gaan, van 58 naar 62.

Zware verkeersovertredingen altijd geverbaliseerd

Volgens Cockx en zijn VSOA-collega Vincent Houssin is het gemor bij de basis nog altijd heel groot. Het bilateraal overleg met de regering gaat intussen voort. Die laat “weinig manoeuvreerruimte”, aldus Cockx. “Tegen eind januari – begin februari zullen we weten waar we aan toe zijn”, luidt het. Komt er tegen dan niks uit de bus, dan komen er opnieuw hardere acties, zegt Houssin. Hij verwijst naar de spontane controles tijdens de ochtendspits van 16 december.

Wie denkt de komende week alle verkeersregels overboord te gooien, heeft het mis. Zware verkeersovertredingen zoals dronken achter het stuur zitten of onverzekerd rondrijden, zullen wel degelijk nog altijd geverbaliseerd worden. “Op die manier brengen we de verkeersveiligheid niet in het gedrang, maar zal de staatskas wat minder gevuld worden”, stelt het gemeenschappelijk vakbondsfront. Maar als het al moeilijk is om het “succes” van deze verkeersvrije week in te schatten, is het nog een veel zwaardere klus om te ramen welk bedrag de regering de komende week mogelijk misloopt.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.