Bo Baesen: “Negatieve commentaren trek ik me niet aan, dat was vroeger wel anders”

© Kurt De Schuytener
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

Bo Baesen heeft meer dan 6.000 abonnees op YouTube, meer dan 2.000 likes op Facebook en meer dan 10.000 volgers op Instagram. De socialemediafiguur zet bovendien zonder problemen bekende Vlamingen voor haar camera en leert hen West-Vlaams. Toch staat ze niet voor alles te springen. “Ik hou niet van het woord influencer”, zegt Bo. “Wat ik met mijn kijkers deel, moet iets van mezelf zijn.”

21 lentes jong, opgroeien in een wereld waar sociale media je maakt én kraakt en met een rugzak vol levenswijsheid die wereld toch weten te relativeren. Bo Baesen groeide op in Aarsele, kreeg op haar negende het label diabetes opgeplakt, verloor op haar elfde haar papa, verhuisde naar Harelbeke en werd volwassen in een multicultureel gezin. “Mijn stiefpapa is van Congo, dat een supermooie cultuur heeft. Ik heb er een fijne familie bij gekregen.”

Bo zegt dat ze de dingen altijd alleen wist op te lossen. “Veel en sterke vriendschappen heb ik niet. Ik maak video’s waarin ik alles over mezelf deel omdat ik niet wil dat anderen hun problemen alleen moeten doormaken.”

Al jouw filmpjes op YouTube beginnen steevast met ‘Hey, ‘t is ik’. Zot van het West-Vlaams?

“Ja, want de keuze om mijn vlogs in het West-Vlaams op te nemen is niet toevallig, het was een bewuste zet. Op YouTube staan zo veel verschillende filmpjes met vloggers die te hard hun best doen om mooi te praten. Toen ik met mijn YouTube-kanaal begon, wou ik vooral mezelf zijn en dus West-Vlaams praten. Mijn intro verwijst naar hoe wij West-Vlamingen telefoneren. Er zijn wel veel niet-West-Vlamingen die er niet tegen kunnen dat we vaak ‘ik’ zeggen in plaats van ‘mij’. Toch gebruik ik bewust die dialecte ik-vorm.”

Waarom ben je begonnen met vloggen?

“Toen ik mijn eerste filmpje online zette, had ik helemaal niet de bedoeling om een eigen kanaal te beginnen. In de middelbare school werd ik een beetje gepest en buitengesloten, er werden dingen gezegd waardoor ik vriendinnen verloor. Om daarop te reageren maakte ik een video, maar dat is een beetje ontploft. Er kwam reactie uit heel Vlaanderen en zelfs uit Nederland. Zaka, een bekende YouTuber, stelde me voor een eigen kanaal te beginnen, maar ik wilde niet. Twee jaar later, toen ik meer zelfvertrouwen had, heb ik hem in een van zijn filmpjes West-Vlaams geleerd. Dat viel in de smaak bij de kijkers en dat heeft me aangezet het toch te proberen.”

Meer dan 6.000 mensen zijn geabonneerd op jouw kanaal. Kan je het succes verklaren?

“Ik vermoed dat mensen mijn oprechtheid waarderen. Bovendien schaam ik me voor niks. Ook over mijn slechte dagen wil ik dingen delen. Ik wil mensen die het moeilijk hebben raad geven omdat ik zelf ook al heel wat heb meegemaakt. Met een beetje levenswijsheid kan ik hen misschien opbeuren of misschien vinden ze troost in mijn filmpjes. Door eerlijk te zijn, creëer je een band met je kijkers. Ik wil al hun vragen beantwoorden, niet alle YouTube-gebruikers doen dat.”

Bo Baesen:
© Kurt De Schuytener

“Ik zou het fijn vinden om als motivational speaker aan de slag te kunnen”

In je video’s heb je het ook dikwijls over jouw suikerziekte.

“Ik was negen toen mijn mémé ontdekte dat ik diabetes had. Ik heb type 1 en het heeft mijn leven helemaal veranderd. Sinds januari 2017 heb ik een sensor en moet ik niet meer in mijn vinger prikken. Mijn leven lang zijn er beloftes gemaakt op medisch vlak en aanvankelijk dacht ik dat er van die sensor ook niks in huis zou komen. De dag dat ik hem kreeg, heb ik vastgelegd in een vlog. Ik spreek openlijk over mijn diabetes in mijn video’s. Velen weten bijvoorbeeld niets af van het bestaan van de Diabetes Liga. Ook ik dacht altijd dat ik alleen was met mijn probleem. Maar dankzij de liga ben ik als kind veel op kamp geweest en heb ik nieuwe families leren kennen.”

Wil je beroemd worden?

“Als kind wou ik dat absoluut, maar ik dacht tegelijk dat dat onhaalbaar was. Toch wil ik vooral mensen helpen. Velen denken dat ik het perfecte leventje heb, maar eigenlijk heb ik amper nog privémomenten. Natuurlijk is dat mijn eigen schuld en ik vind het ook niet erg. Mensen herkennen me of vragen om een foto. Dat maakt me blij, het motiveert me ook. Ik schrik er soms van hoe ver het soms gaat, op de een of andere manier ben je een rolmodel, je moet opletten met wat je precies online zet.”

Je bent een publiek figuur, hoe ga je om met slechte commentaar?

“Van negatieve commentaren zal ik me niks aantrekken, dat was vroeger wel anders. Maar ik weet wat ik al heb bereikt, ik weet wat ik waard ben. Zolang mensen die me beoordelen mij niet kennen, blijven ze een korreltje zand in de woestijn. Het belangrijkste is dat ik met mezelf overeen kom, want met jezelf leef je je hele leven. Ik ben niet iemand die alleen maar dingen doet om anderen te plezieren. Waarmee ik niet wil zeggen dat je niet moet luisteren naar anderen. Ik zal met veel respect naar de mening van mijn mama luisteren, maar toch vind ik dat je zelf je geluk moet bepalen.”

Waar droom je van?

“Nu werk ik in een kledingzaak en ik doe dat ontzettend graag, maar ik zou het fijn vinden om ook als motivational speaker aan de slag te kunnen. Ik zou een project kunnen opstarten waarbij ik mensen kan helpen, niet praktisch of door les te geven, maar door mijn ervaringen te delen. Daarnaast zou ik graag nog meer van de wereld zien en dus naar het buitenland trekken, niet alleen om te reizen maar ook om te werken of projecten op poten te zetten. Ik vind het altijd leuk om nieuwe dingen te proberen.”

Bo Baesen:
© Kurt De Schuytener

“Ik wil niet dat anderen hun problemen alleen moeten doormaken”

Je werkt in de kledingsector, je doet zelf fotoshoots. Is mode een passie?

“Absoluut. Als ik iets moois zie in de winkel waar ik werk of elders, dan wil ik dat ook meteen hebben. Je kan dus zeggen dat ik een beetje shopverslaafd ben. Ik heb thuis overdreven veel make-up liggen. Ik koop niet omdat ik het wil gebruiken, maar omdat ik het wil hebben. Met mijn modefoto’s wil ik anderen inspireren. Regelmatig moet ik naar evenementen of filmpremières en dan is het ook gewoon fijn om daar in iets nieuws te verschijnen.”

Wat betekent de tattoo op je onderarm?

“Het is de geboortedatum van mijn papa. Hij is overleden in een auto-ongeluk toen ik elf was. Ik wou die tattoo al langer maar mijn mama ziet dat niet graag. Op mijn 18de zei ze dan toch dat ze het goed vond. Ze heeft er zelfs voor betaald. Haar goedkeuring betekende voor mij zo veel meer dan haar centen. Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Ik zou er best nog wel een paar bij willen hebben, al moet er voor mij wel een verhaal achter zitten.”

Je woont in Harelbeke maar brengt de meeste tijd door in Kortrijk. Denk je soms aan verhuizen?

Kortrijk heeft zijn charme, het is klein en groot tegelijkertijd. Omdat ik filmpjes maak voor MNM heb ik ooit een gesprek gehad met de VRT, maar ik voelde me toen nog niet klaar om de stap te zetten en zo ver te gaan wonen. Ik zou vooral het contact met mijn mama missen. Maar misschien komt het er ooit wel van.”

Je staat ook graag even stil langs de Leie.

“Ja, vooral het brugje aan de Broeltorens is een van mijn favoriete plekjes. In 2012 heb ik een modeshow gelopen in de Oranjerie. Voor de repetities moest ik daar dus veel in de buurt zijn. Het water werkte rustgevend en nu brengt het me terug naar die fijne tijd. Dat was nog voor mijn YouTube-periode. Ik heb Pieter tijdens onze eerste date in Kortrijk ook meegenomen naar de Leie.”

Heb je jouw lief Pieter leren kennen via sociale media?

“Een beetje. Pieter heeft samen met een vriend de kledinglijn Ténawies. Omdat ik fotoshoots doe, had ik met hen contact gezocht via Instagram. Maar door mijn werk lukte het niet om een geschikt moment te vinden. Uiteindelijk bleek dat ik dan toch vrij kon krijgen en hebben we op de valreep een shoot geregeld. Normaal gezien is Pieter niet aanwezig op die shoots maar die dag kwam hij gelukkig toch even langs.”

KW Kortrijk – Menenhttps://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/https://www.facebook.comFacebook1280

Bo Baesen is amper 21 jaar, maar heeft al heel wat meegemaakt. Haar vader overleed in een auto-ongeluk toen ze pas 11 was, ze leeft al jaren met suikerziekte en racete als YouTubester en online influencer in geen tijd naar duizenden volgers. "Veel en sterke vriendschappen heb ik niet. Ik maak video's waarin ik alles over mezelf deel omdat ik niet wil dat anderen hun problemen alleen moeten doormaken" (+)

http://kw.knack.be/west-vlaanderen/nieuws/samenleving/bo-baesen-negatieve-commentaren-trek-ik-me-niet-aan-dat-was-vroeger-wel-anders/article-longread-295637.html

Geplaatst door KW Kortrijk – Menen op vrijdag 19 januari 2018

video1.0https://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/videos/2048485065168556/500

Bo Baesen is 21 jaar. Tot haar elfde woonde ze in Aarsele. Ze woont bij haar mama en stiefpapa in Harelbeke. Haar vriend is Pieter Slembrouck. Bo liep school in Spes Nostra in Heule waar ze sociale en technische wetenschappen volgde. Sinds deze zomer werkt Bo in kledingwinkel Xtasa in de Korte Steenstraat. Daarvoor was ze bij winkelketen United Brands in K in Kortrijk aan de slag. Eind 2015 begon Bo met haar eigen YouTube-kanaal. Bo duikt op in video’s van radiozender MNM en maakte vlogs achter de schermen van Steracteur Sterartiest. Ze werkt als socialemediafiguur samen met verschillende bedrijven en doet fotoshoots. Tussen het werken en filmen door maakt ze graag tijd voor haar familie en vrienden.

Shoppen

“Ik shop vooral graag in Rijsel en Antwerpen én in de winkel waar ik werk natuurlijk. Ik ben heel blij dat de Franse lingerieketen Undiz nu ook een winkel in K in Kortrijk heeft. Nog in de K haal ik bij Wajos steeds mijn cadeautjes. Ze verkopen oliën, dipsauzen en speciale likeuren. En er staan altijd proevertjes.”

Reizen

“Mijn favoriete reis ooit ging richting Zwitserland. Dankzij de kampen van de Diabetes Liga heb ik al veel landen gezien. Waar we verbleven was er maar een straat met wat winkeltjes en een supermarkt dus trokken we vooral de natuur in. Ik heb er serieuze beklimmingen gedaan. Zo’n natuurreis moet je gewoon gedaan hebben. Deze zomer ben ik in mijn eentje naar Benidorm getrokken. Ik had een paar dagen vrij en liet het reisbureau de keuze. Mijn idee over Benidorm heb ik helemaal moeten bijstellen. Het is er heel tof om uit te gaan. Bovendien word je zelfstandiger van alleen op reis te gaan. Het helpt je om angsten te overwinnen.”

Shoppen

“Ik shop vooral graag in Rijsel en Antwerpen én in de winkel waar ik werk natuurlijk. Ik ben heel blij dat de Franse lingerieketen Undiz nu ook een winkel in K in Kortrijk heeft. Nog in de K haal ik bij Wajos steeds mijn cadeautjes. Ze verkopen oliën, dipsauzen en speciale likeuren. En er staan altijd proevertjes.”

Leuke plekjes

“In de zomer kom ik graag in het Begijnhofpark. Die plek brengt me terug naar herinneringen uit verschillende periodes van mijn leven, dat park heeft dus veel emotionele waarde voor mij. Ik kom er met vrienden, met mijn lief Pieter of ik ga er voetballen met mijn broer en zus. In de buurt ligt het Vandaleplein dat ik heel mooi vind. Als je er lang genoeg bent, kom je dicht in de buurt van het gevoel dat je op reis bent.”

Reizen

“Mijn favoriete reis ooit ging richting Zwitserland. Dankzij de kampen van de Diabetes Liga heb ik al veel landen gezien. Waar we verbleven was er maar een straat met wat winkeltjes en een supermarkt dus trokken we vooral de natuur in. Ik heb er serieuze beklimmingen gedaan. Zo’n natuurreis moet je gewoon gedaan hebben. Deze zomer ben ik in mijn eentje naar Benidorm getrokken. Ik had een paar dagen vrij en liet het reisbureau de keuze. Mijn idee over Benidorm heb ik helemaal moeten bijstellen. Het is er heel tof om uit te gaan. Bovendien word je zelfstandiger van alleen op reis te gaan. Het helpt je om angsten te overwinnen.”

Shoppen

“Ik shop vooral graag in Rijsel en Antwerpen én in de winkel waar ik werk natuurlijk. Ik ben heel blij dat de Franse lingerieketen Undiz nu ook een winkel in K in Kortrijk heeft. Nog in de K haal ik bij Wajos steeds mijn cadeautjes. Ze verkopen oliën, dipsauzen en speciale likeuren. En er staan altijd proevertjes.”

Lekker eten

“Omdat ik in het centrum van Kortrijk werk, ga ik vaak buiten lunchen. De beste frietjes vind je in Frituur Pit-Stop in de Lange Steenstraat. Weinig frituren hebben zowel lekkere frietjes als lekker vlees in de aanbieding. Ik kom er zo vaak dat ik het gevoel heb bij een tante te gaan eten. Bij de buren van Maona kom ik al van bij het prille begin. Ze verkopen er zelfs een tropische yoghurt die mijn naam draagt, de Malibo. Koffie, thee, lekker ontbijt, het is er allemaal naar mijn smaak. Voor lekkere soep over de middag moet je bij Spoon zijn op het Vandaleplein. Er is keuze genoeg en je kan er zelfs een boterham met gehakt krijgen, helemaal mijn ding.”

Leuke plekjes

“In de zomer kom ik graag in het Begijnhofpark. Die plek brengt me terug naar herinneringen uit verschillende periodes van mijn leven, dat park heeft dus veel emotionele waarde voor mij. Ik kom er met vrienden, met mijn lief Pieter of ik ga er voetballen met mijn broer en zus. In de buurt ligt het Vandaleplein dat ik heel mooi vind. Als je er lang genoeg bent, kom je dicht in de buurt van het gevoel dat je op reis bent.”

Reizen

“Mijn favoriete reis ooit ging richting Zwitserland. Dankzij de kampen van de Diabetes Liga heb ik al veel landen gezien. Waar we verbleven was er maar een straat met wat winkeltjes en een supermarkt dus trokken we vooral de natuur in. Ik heb er serieuze beklimmingen gedaan. Zo’n natuurreis moet je gewoon gedaan hebben. Deze zomer ben ik in mijn eentje naar Benidorm getrokken. Ik had een paar dagen vrij en liet het reisbureau de keuze. Mijn idee over Benidorm heb ik helemaal moeten bijstellen. Het is er heel tof om uit te gaan. Bovendien word je zelfstandiger van alleen op reis te gaan. Het helpt je om angsten te overwinnen.”

Shoppen

“Ik shop vooral graag in Rijsel en Antwerpen én in de winkel waar ik werk natuurlijk. Ik ben heel blij dat de Franse lingerieketen Undiz nu ook een winkel in K in Kortrijk heeft. Nog in de K haal ik bij Wajos steeds mijn cadeautjes. Ze verkopen oliën, dipsauzen en speciale likeuren. En er staan altijd proevertjes.”