Blommenhof in Staden zet deuren open voor het publiek

V.l.n.r. Lucien Dumoulin, Linda Debel, Chris Van Holm, Anne-Mieke Joye, Daniël Theuninck, Marc Bogaert, Frans Hemeryck, Noël Lefever en Walter Dekervel. (Foto JCR) © (Foto JCR)
Redactie KW

De vzw Blommenhof organiseert op zondag 24 juni een opendeurdag in het zalencomplex Blommenhof aan het Guido Gezelleplein. Bedoeling is het publiek kennis te laten maken met de investeringen die de jongste jaren uitgevoerd werden aan het complex.

“Het Blommenhof is een zalencomplex dat in stand wordt gehouden met een groep vrijwilligers in een vzw”, legt voorzitter Chris Van Holm van die vzw Blommenhof uit. “Onze doelstelling is de infrastructuur ter beschikking te stellen van verenigingen, organisaties, bedrijven en eventueel privépersonen voor voordrachten, tentoonstellingen, kaartingen, infosessies, etentjes, repetities, toneelvoorstellingen, fuiven, missverkiezingen, modeshows, fanbals enzovoort. Bedoeling is om met de huur en kleine opbrengst van dranken het gebouw in stand te houden en de zalen te kunnen verhuren aan schappelijke prijzen. Zeker voor verenigingen is het complex een dankbare partner.”

Fan van Gezelle

“Het Blommenhofcomplex vindt zijn oorsprong in de voormalige Patria”, gaat bestuurslid Anne-Mieke Joye verder. “Tijdens WO II brandde de kerk volledig af en werden de erediensten in zaal Patria gehouden. Er vonden tot 1952 misvieringen plaats in het complex. De Kerk besliste de zaal te behouden en te gebruiken voor o.a. toneel- en muziekopvoeringen.”

“In 1971 kwam er een einde aan de uitbating door de kerkfabriek door de oprichting van de Parochiale Werken, een vzw opgericht onder impuls van wijlen deken Marcel Dewilde, specifiek met de bedoeling het complex ten volle te kunnen uitbouwen. Deken Dewilde was ook een aanhanger van het werk van Guido Gezelle, vandaar de benaming van het complex. Dat verwijst naar het gedicht Kerkhofblommen, dat Gezelle neerpende naar aanleiding van het overlijden van Eduard van den Bussche, een Stadense landbouwerzoon die leerling van Gezelle was.”

“Ook de namen van de zalen zijn verwijzingen naar Gezelle en zijn werk. Zo is er het Gezellehuis en draagt een van de zalen de naam Die Roose.”

“In 1993 werd de aparte vzw Blommenhof verantwoordelijk voor de exploitatie van het complex, terwijl Parochiale Werken verantwoordelijk is voor het beheer.”

Zalen opgefrist

“Blijkbaar kan het Blommenhofcomplex nog altijd heel wat verwachtingen invullen”, stelt Chris Van Holm. “Ieder jaar zijn er tussen de 140 en 170 verhuringen, kleine en grote. We investeren ook regelmatig om het complex aantrekkelijk te houden. Zo werd in 2016 in zaal Die Roose een keukenblok geïnstalleerd. Vloer en ramen werden aangepakt en de zaal werd opgefrist. Vorig jaar werd het dak nog vernieuwd.”

“We doen dit zonder enige subsidie. Alle inkomsten komen van verhuur van de zalen en verkoop van dranken. Om het publiek te laten kennismaken met de investeringen van de jongste jaren, organiseren we zondag 24 juni van 10 tot 12 uur een opendeur. Daarbij kunnen de vier zalen bezocht worden. Naast de bar en toneelzaal, met een capaciteit van ongeveer 300 personen, zijn dat nog een bar waarin plaats is voor goed 100 mensen, het Gezellehuis waarin ruimte is voor ongeveer 50 personen en Die Roose met een capaciteit van zowat 40 personen. We willen het complex zo lang mogelijk ter beschikking te stellen, liefst aan verenigingen en organisaties.”

(BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier