Birger (27) is jongste priester van West-Vlaanderen: “Met mijn gat in de boter gevallen”

Birger Dassonneville werd door bisschop Lode Aerts in de Sint-Michielskerk van Roeselare tot priester gewijd. © Stefaan Beel
Olaf Verhaeghe

Zondagmiddag is Birger Dassonneville in een bomvolle Roeselaarse Sint-Michielskerk door de Brugse bisschop Lode Aerts tot priester gewijd. De 27-jarige Heulenaar wordt zo de jongste priester van West-Vlaanderen. Later dit jaar volgen nog drie collega’s.

De viering begon zondagmiddag pas om 14.30 uur, maar vanaf 14 uur was het al zoeken naar een plaatsje in de Sint-Michielskerk. Een kleine 1.500 gelovigen, sympathisanten, familie en vrienden van Birger Dassonneville waren naar de Roeselaarse kerk afgezakt om de priesterwijding van de 27-jarige Heulenaar mee te maken. Onder hen ook burgemeester van Roeselare Kris Declercq en kerkelijke delegaties uit Brugge, Leuven, Oxford en zelfs Rome. Ook Birgers zus die in Canada woont, was voor deze bijzondere gelegenheid naar België gekomen.

Gesterkt in overtuiging

De viering begon met een indrukwekkende binnenkomst: onder leiding van drie piepjonge wijzen volgde een stoet met Birgers familie, een 15-tal acolieten en tientallen priesters. Bisschop Lode Aerts sloot samen met Birger zelf de rij af.

Krant van West-Vlaanderenhttps://www.facebook.com/krantvanwestvlaanderen/https://www.facebook.comFacebook1280

Birger Dassonneville is zondagmiddag op zijn 27ste tot priester gewijd. De grote Sint-Michielskerk in Roeselare zat afgeladen vol voor de viering. Meer weten over de jongste priester van de provincie? Lees er hier alles over: https://kw.be/nieuws/samenleving/birger-27-is-jongste-priester-van-west-vlaanderen-met-mijn-gat-in-de-boter-gevallen/article-longread-410323.html

Geplaatst door Krant van West-Vlaanderen op Zondag 5 januari 2020

video1.0https://www.facebook.com/krantvanwestvlaanderen/videos/1030197030667956/500

Meerdere keren tijdens de viering klonk luid en minutenlang applaus voor de amper 27-jarige priester. Een eerste keer toen Philippe Hallein, rector van de priesteropleiding in Brugge, de loftrompet afstak voor Birger. “Wij hebben hem leren kennen en zien groeien tot de mens die hij vandaag is. Zijn geloof is de voorbije jaren gezuiverd en enkel versterkt”, zei hij. “Ondanks het feit dat Birger niet van uitdagingen gespaard is gebleven. De gezondsheidsvragen van zijn moeder Carine en ook het overlijden van zijn vader Luc in 2018 hebben hem getekend. Toch is hij de weg van Christus blijven bewandelen. En net dat heeft hem gesterkt in zijn overtuiging.”

Traantjes

Een tweede groot applaus weerklonk toen Birger zijn besluit openlijk uitsprak: een viervoudige ‘ja, dat ben ik’ op de vragen van bisschop Aerts. Daarna legde de Heulenaar zich neer, aan de voeten van de bisschop, voor de litanie van de heiligen. Terwijl gedurende een kwartier de zegen werd gevraagd, hield de kandidaat-priester voortdurend het gezicht naar de grond gericht. De handoplegging door alle aanwezige priesters, het Afrikaanse gezang bij het aanbrengen van de gaven en het overhandigen van de priestersstola en kazuifel verliepen vlot. Waarna Birger zijn familie in de armen viel. Een emotioneel moment. Alle aanwezigen zetten de handen op elkaar voor de jongste priester van de provincie. Hier en daar werd zelfs een traantje weggepinkt.

Tijdens de litanie van de heiligen lag kandidaat-priester Birger met het gezicht naar de grond gericht.
Tijdens de litanie van de heiligen lag kandidaat-priester Birger met het gezicht naar de grond gericht.© Stefaan Beel

In zijn dankwoord op het einde van de viering richtte Birger zich tot de honderden mensen in de kerk. “Ik ben ontzettend blij om jullie hier zo talrijk aanwezig te zien”, zei hij. “In mijn zoektocht spelen jullie een ongelooflijk belangrijke rol. U ziet het rondom u: dit is de kerk op zijn best. Ik ben hier in Roeselare met mijn gat in de boter gevallen, zoals ze dat zo mooi zeggen.” De jonge priester sprak ook woorden van dank uit voor zijn collega’s, in het bijzonder voor Roeselaars deken Renaat Desmedt en priester Rik Depré. “Jullie hebben mij gecoacht, gesteund en begeleid. Ik ben ontzettend dankbaar voor jullie onvoorwaardelijke vriendschap.”

Maar het mooiste moment van de viering bewaarde Birger helemaal voor het einde. “Wat zou ik doen zonder mijn vrienden en familie, die mij altijd hebben gesteund. Ik wil uit de grond van mijn hart mijn moeder bedanken. Woorden schieten tekort. Daarom heb ik een symbool dat alle woorden in zich draagt, bij.” Birger stapte met een grote bos bloemen naar zijn moeder Carine en pakte haar pakkend vast.

Dankviering

Maandagavond vindt om 18 uur in de Bremstruik in Roeselare de allereerste viering onder leiding van Birger Dassonneville plaats. Volgende week zondag is er nog een dankviering in de Sint-Eutropiuskerk in Heule.

Birger Dassonneville (27), zoon van wijlen Luc Dassonneville en van Carine Vandeghinste, groeide samen met twee broers en een zus op in Heule bij Kortrijk. Na zijn middelbare studies aan Spes Nostra in Heule schreef hij zich in 2010 in voor een zes jaar durende opleiding tot priester in het Grootseminarie in Brugge. In 2016 werd hij door bisschop Johan Bonny van Antwerpen tot diaken gewijd, waarna hij een master in de theologie behaalde aan de pauselijke universiteit Gregoriana in Rome. Daar mocht hij zelfs een mis opdragen samen met paus Franciscus. Zondagmiddag volgde dan zijn priesterwijding in de grote Sint-Michielskerk in Roeselare, de plek waar hij het voorbije jaar stage liep. De jonge priester zal voortaan in een van de Roeselaarse kerken in de weekendvieringen voorgaan, maar verblijft de komende twee jaar van maandag tot donderdag in Parijs om verder te studeren.

Nog drie wijdingen

Na Birger Dassonneville volgen er dit jaar normaal nog drie priesterwijdingen in West-Vlaanderen. Wanneer die precies zullen plaatsvinden, is nog niet bekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier