Birger wil al sinds zijn zevende priester worden, nu is het eindelijk zover in Roeselare

Birger Dassonville: "Ik zoek graag naar manieren om de boodschap van Jezus verstaanbaar te maken voor iedereen." © Stefaan Beel
Peter Soete

Birger Dassonneville (27) uit Heule wordt op 5 januari 2020 tot priester gewijd in de Roeselaarse Sint-Michielskerk. Dan vervoegt Birger officieel ‘Kerk in Roeselare’ zoals de naam van de Roeselaarse parochiegemeenschappen en De Bremstruik nu is. Maar de Roeselarenaars kennen Birger al een tijdje want hij heeft al een tijdje zijn plaats ingenomen in het Roeselaarse leven.

Birger Dassonneville werd op 19 juli 1992 geboren in Kortrijk en groeide op in Heule. Na zijn middelbare studies in Spes Nostra in Heule studeerde hij zes jaar in het Grootseminarie in Brugge; eerst vijf jaar filosofie en theologie en dan nog een jaar met meer praktische vakken en stageperiodes in verschillende sectoren. Na een ziekenhuisstage van een maand in AZ Sint-Jan vervulde hij van januari tot eind juni 2016 een stage als seminarist in Ardooie, Beveren en Koolskamp. Op 29 juni werd Birger tot diaken gewijd. “Normaal volgt de stap naar het priesterschap relatief snel maar ik ben dan twee jaar naar Rome vertrokken”, begint Birger zijn verhaal. “Ik studeerde er theologie aan de Gregoriana. Dat is één van de kerkelijke universiteiten in Rome en is de universiteit van de Jezuïeten. Ik woonde er in het Belgisch College. Dat is de plaats in Rome waar alle priester-studenten en veel geestelijke bezoekers aan Rome verblijven.”

Voorbeeldfiguur Jos Debaere

“In oktober 2018 ben ik dan gestart met een pastorale stage in Roeselare. Ik had dat zelf gevraagd want ik voelde me nog niet helemaal klaar voor het priesterschap. In mijn pastorale stage voelde ik dat het goed zat, ik was gelukkig met wat ik deed.”

“Een priester moet tussen de mensen staan. Hij moet iets betekenen vanuit een christelijke invalshoek en moet de boodschap van Jezus verstaanbaar maken voor iedereen. Of ik daarom per se priester moet zijn? Ik vind dat in ieder geval dé manier om in de voetsporen van Jezus te treden. Ik vind zijn boodschap zo waardevol dat ik hem wil volgen. Mijn grote voorbeeld en eigenlijk de aanleiding om over het priesterschap na te denken, was priester Jos Debaere uit Heule. Die man stond zo met beide voeten tussen de mensen. Ongelooflijk.”

Birger Dassonville.
Birger Dassonville.© Stefaan Beel

“Ik zei al van mijn zeven jaar dat ik priester wilde worden. Later heb ik daar natuurlijk zeer ernstig over nagedacht en met veel mensen over gesproken maar ik ben uiteindelijk niet van gedacht veranderd (lacht).”

“Een roeping is nu natuurlijk een hele uitdaging waarmee ik niet wil zeggen dat dit vroeger niet zo was. Maar de bevraging over een priesterkeuze door de hele maatschappij is nu veel groter geworden.”

Zus in Montreal

“Ik kom uit een heel warm nest en ik was de jongste van vier kinderen. Mijn papa is vorig jaar jammer genoeg overleden maar ik ga vaak naar mama in Heule en ik zie mijn twee broers en hun familie vaak. Ik ben peter van Lou, het jongste meisje van een van mijn broers. Mijn zus woont in Montreal (Canada) waar ze politieke wetenschappen doceert. Ze zal ook aanwezig zijn op mijn priesterwijding op 5 januari.”

“Ik kijk heel erg uit naar mijn priesterwijding. Dat zal gebeuren op zondag 5 januari om 14.30 uur in de Sint-Michielskerk door bisschop Lode Aerts. Ik zal daar een aantal beloftes uitspreken zoals gehoorzaamheid aan de bisschop en mijn engagement om met heel mijn kracht de boodschap van Jezus uit te dragen.”

Ik zei al van mijn zeven jaar dat ik priester wilde worden

“De belofte van het celibaat heb ik al afgelegd toen ik diaken werd. Het celibaat is inderdaad niet zo evident en ‘ooit’ kan dit misschien confronterend zijn in mijn leven. Dat kan gebeuren wanneer mijn leeftijdsgenoten kinderen krijgen of wanneer ik zelf verliefd word op iemand en begin te twijfelen. Ik weet dat niet. Maar ik weet wel dat ik het geloof zo waardevol vind dat ik er bewust voor kies, ook voor het celibaat.”

“Vanaf januari word ik priester in Roeselare en zal hier van vrijdag tot zondag aanwezig zijn. Van maandag tot donderdag volg ik een opleiding Liturgie aan L’Institut Catholique de Paris. Maar ik ben ongelooflijk gelukkig dat ik in Roeselare aan de slag kan als priester, dat is zeker.”

Middernachtmis om 23 uur in Roeselare

In deHeilig-Hartkerk is er op 24 december om 16 uur een viering met medewerking van de leerlingen 5de leerjaar Sint-Lutgardschool en jongerenkoren Vox Musica & VOX-plus. Op 25 december is er om 9.30 uur een mis met het koninklijk H.-Hartkoor en orkest. In de Godelievekerk is er op 24 december om 17.30 uur een viering met medewerking van de vormelingen en op 25 december een viering met kersttoneel en met medewerking van het Godelievekoor.

In de O. L.-Vrouwekerk is er op 24 december om 18 uur een mis met kersttoneel. In de St.-Michielskerk is er op 24 december om 23 uur (en dus niet langer om middernacht) de nachtmis met medewerking van Joost Vanbrussel en muzikanten. Op 25 december is er om 10.30 uur viering met het Koninklijk St.-Jozefskoor en orkest. In DeBremstruik is er op 25 december een viering om 8.30 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier