Biokapper en personal trainer Helmut Tack: “Zwemmen bij 4 graden en alle stress valt weg”

Helmut Tack relaxt bij het zwembad dat hij ook om beroepsdoeleinden gebruikt.© Frank Meurisse
Helmut Tack relaxt bij het zwembad dat hij ook om beroepsdoeleinden gebruikt.© Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Deze zomer gaan we iedere week bij iemand op bezoek die een zwembad heeft en dus thuis ook een frisse duik kan nemen. Biokapper Helmut Tack is sinds anderhalf jaar ook personal trainer en in zijn bijberoep komt het zwembad handig van pas.

Helmut Tack (49) en zijn echtgenote Angela Storme runnen sinds 18 jaar kapsalon Hair Art Angela in de Lendeleedsestraat 88, waar ze ook wonen. “Ik ben van Zulte afkomstig, mijn echtgenote van Ingelmunster. Ik werkte eerst in de industrie tot iemand mij tipte om samen met mijn vrouw een zaak uit te bouwen. Ik volgde een opleiding en zo knip ik hier nu nog mannen en kinderen en doe ik haarkleuringen, de rest is voor mijn vrouw. We zijn meteen volledig biologisch gaan werken, ik denk dat er in Vlaanderen maar een vijftal zaken zijn zoals wij. We hebben hier ook klanten die speciaal daarvoor komen. Alles wordt hier ook opgewarmd met zonne-energie en we hebben hier 40.000 liter regenwater. We sprongen al op de ecologische trein voor hij hier passeerde.”

Switch na trombose

Helmut is ook uit het sportieve hout gesneden. “Na mijn voetbaljaren ging ik karate doen. Ik beoefende dat ook in competitieverband. Daarna koerste ik een tiental jaar tot ik een trombose kreeg. Ik mocht niet meer voluit fietsen en keerde op mijn 40ste terug naar de vechtsport. Ik geef ook training aan dames in het Life Danscenter, maar ben ook bezig met verdedigingssport Krav Maga. Ik geef les in Roeselare en zit ook in het bestuur bij het Krav Maga Training Center (KMTC) in Kortrijk. Van daaruit groeide het idee om ook als personal trainer te werken. Dat doe ik nu sinds anderhalf jaar. En daarom besloot ik in een zotte bui om een zwembad te laten aanleggen. Ik geef daarin ook training. Niet alleen in de zomer. Ook in de winter bij vier graden is dat fantastisch. Het ontstresst je volledig. Als je op die temperatuur in het water ligt, denk je niet aan je job of andere zorgen. Ik leg me nu ook volledig toe op de Wim Hof-methode, waarbij ik ook veel ademhalingsoefeningen doe. Wim Hof is een Nederlander die ook bekendstaat als de Ice Man. Een deelnemer uit De Mol ( Lennert, De Mol zelf eigenlijk, red. ) kon op die manier zijn adem ook lang inhouden. Mijn record is vier minuten.”

Onze populariteit in de familie is gestegen sinds we een zwembad hebben (lacht)

“Als personal trainer (www.defendyourself.be) ga ik bij mensen thuis een training geven, maar ze komen dus evengoed naar hier en dan is dat zwembad een extra troef natuurlijk. Ik heb hier allerlei attributen om in het zwembad workouts te doen.”

 © Frank Meurisse
© Frank Meurisse

Zelf is Helmut ook een echte waterrat. “We gaan tot drie keer per jaar naar Egypte, we hebben er onze vaste stek in Sharm el Sheikh. Ik ga er vooral om te duiken. We waren ook al in Curaçao, de Dominicaanse Republiek, Zanzibar, Mauritius… Leuke locaties om te duiken, maar Egypte blijft mijn favoriet. Ik doe er nu vooral aan free diving , dus zonder zuurstofflessen. Daarom ook dat mijn ademhalingstechnieken zo belangrijk zijn. Ook onze enige zoon Jao (14) is al een gediplomeerd duiker. Maar deze zomer zal het dus geen Egypte worden, we gaan een weekje naar Frankrijk. Vergeet niet dat we hier ook maandenlang de boel moesten sluiten, ik vrees eerlijk gezegd ook voor oktober. Hopelijk belanden we niet opnieuw in een lockdown. Corona heeft heel wat zaken vertraagd, zo moest ik normaal al mijn zwarte gordel op zak hebben, maar dat is keer op keer uitgesteld. Maar zoals ze op zijn Izegems zeggen, we bluvn goan . Mijn favoriete Izegemse zinsnede. Ik spreek ondertussen het lokale dialect, als ik bij mijn ouders kom, zeggen ze: onze Izegemnaar is daar. We wonen hier ook goed in de Lendeleedsestraat. Eigenlijk in het centrum, maar er is hier nauwelijks verkeer. Het is hier in de tuin echt zalig genieten. Met wat Ibiza-muziek op de achtergrond kunnen we volledig ontspannen.”

Ooit leguaan gegeten

En met een zwembad in de tuin is het wellicht dubbel genieten. “Iedere morgen trek ik samen met mijn vrouw wat baantjes. Ook onze zoon Jao komt vaak met zijn skatevrienden zwemmen. En ik moet zeggen dat onze populariteit in de familie is gestegen. We krijgen meer bezoek en vaak hebben die mensen toevallig hun zwemkledij in de auto liggen”, lacht Helmut.

Deze zomer wordt er dus vooral door gewerkt bij Helmut en Angela, maar niettemin droomt hij al van een volgende reisbestemming. “Ik zou graag eens naar Thailand gaan. Niet specifiek om te duiken, maar me er gewoon onder te dompelen in het leven daar. Ik ben ook geïnteresseerd in de streetfood die ze daar serveren. In Curaçao heb ik zelfs leguaan gegeten. Ik eet echt waar alles. Behalve misschien hond”, knipoogt hij richting zijn twee viervoeters.

De favorieten van Helmut Tack

Favoriete restaurant: “Het Prinsessehof in Emelgem. Lekker eten in een luxekader met een fantastische bar. We gaan graag uit eten, maar blijven daarbij vooral in Izegem.”

Favoriete drankje: “Whisky, soms puur, maar ook vaak met cola. Ik beperk het tot één keer per week, maar heb hier al een rijke collectie staan. Aan eentje ervan hangt een leuke anekdote. Op reis zat ik te genieten van een whisky, terwijl het gezelschap naast ons bier aan het drinken was. Toen we ons aan elkaar voorstelden bleek ik de Belg die whisky dronk en zij de Schotten die van een biertje genoten. Een van die mannen bleek een vertegenwoordiger van Monkey Shoulder. Hij gaf me enkele proevertjes om te degusteren en als ik die soldaat kon maken, zou ik de dag erop een hele fles cadeau krijgen. En die Schot hield woord.”

Favoriete reisbestemming: “Egypte. We zijn er al 30 keer geweest.”

Favoriete voetbalploeg: “Ik heb zelf nog bij Zulte gevoetbald en het is nog altijd met ‘ons’ stamnummer dat SVZW speelt. Maar in de nationale competitie supporter ik voor niemand. Nu wel voor de Rode Duivels natuurlijk. Maar volgens mijn zoon ben ik veel te heftig. Ik moet dus alleen kijken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier