Bijna dertig jaar later reünie oud-werknemers nv Kling in Wervik

Johnny Mahieu bij het gebouw waar de nv Kling destijds was gevestigd. (foto LVW) © Luc Vanthuyne
Redactie KW

In oktober 1992 werd de nv Kling in Wervik failliet verklaard. Gewezen werknemer Johnny Mahieu wil bijna dertig jaar later een reünie van zoveel mogelijk ex-werknemers organiseren. “In de goede jaren waren er daar zo’n 120 medewerkers, op de werkvloer was er een goede sfeer”, zegt Johnny.

Johnny Mahieu (58) werkt voor de dienst feestelijkheden van stad Wervik. “Op mijn veertiende ging ik aan de slag bij de nv Kling”, blikt hij terug. “Onder het personeel was ik toen de allerjongste. Ik bleef er twaalf jaar.”

“In 1989 ben ik bij Kling vertrokken. Ik zag het aankomen dat het slecht zou aflopen en was dus al weg toen het bedrijf failliet ging. De meeste werknemers woonden in Wervik maar er kwamen er ook uit Geluwe, Menen en Ieper. Helaas zijn er al verschillende overleden. Rita De Bruyne en haar echtgenoot Georges Ramon, Willy Mareel en Leon Knockaert.”

De reünie vindt plaats op zaterdag 11 juni vanaf 18 uur op de plaats waar zich ooit de nv Kling bevond. “Het was van 1989 geleden dat ik in de gewezen locatie van Kling nog was geweest”, zegt Johnny.

Josiane Vanhuysse

Het initiatief voor het blij weerzien komt van hem alleen. “Normaliter zou het in mei 2020 plaatsgrijpen maar toen was er corona”, zegt Johnny Mahieu. “Een jaar later was er nog altijd de pandemie en durfde ik het risico niet nemen om het in mei vorig jaar te doen. De meeste ex-collega’s die ik al ontmoette, vinden het tof.”

Een van die ex-werknemers is ereburger Josiane Vanhuysse. Na Kling werd ze postbode en kroonde zich in 1985 in Lummen tot Belgisch kampioene wielrennen op de weg. Dat jaar was ze ook de eerste landgenote die in Nancy een rit in de Tour de France won.

“Ik herinner me dat er veel werk was, we werkten zelfs in ploegen en tijdens de nacht”, zegt Johnny. “De mensen werkten hier graag. De directie stelde zich ook flexibel op. Mijn broer Danny was wielrenner en het gebeurde dat ik soms zijn uren opving zodat hij kon gaan koersen.”

“We werkten veel voor Philips. Ik ben daar nog gaan leveren in Brugge, Leuven, Hasselt en Eindhoven. Kling werkte ook voor IBM in Nederland.”

De nv Kling ging in oktober 1992 failliet. Het was het allereerste bedrijf dat zich in 1967 kwam vestigen op de industriezone in de Tabaksstad. Om die reden werd de weg doorheen het industrieterrein genoemd naar de Duitse stichter Robert Kling. Door een dalende omzet ging het bedrijf over de kop. Daardoor verloren 73 mensen hun job.

Na faillissement

Begin 1993 werd Kling overgenomen door Freddy Bulcke uit Oostduinkerke. Een 20-tal werknemers bleef in dienst. De nieuwe eigenaar verhuisde later met het personeel naar Moeskroen. De nv Westelect uit Poperinge werd nadien de nieuwe eigenaar. Kling werd gedurende een lange periode gehuurd door Veran, een zetelfabriek uit Staden die in de vlammen opging. Kling stond nadien leeg en werd in de periode 1999-2000 verkocht aan de firma Konstrukt-al uit Kortrijk.

Wie naar de reünie komt, kan inschrijven via 0478 42 48 47. Wie nog ex-werknemers kent die Johnny kan uitnodigen of opzoeken, mag het hem laten weten. “Ook foto’s of herinneringen zijn zeker welkom”, zegt Johnny. “Van de Stedelijke Oudheidkundige Commissie kreeg ik foto’s en rekenmachines van Kling.”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier