Bijna de helft minder transmigranten opgepakt in 2019

De laatste maanden werden minder acties gehouden tegen transmigranten dan de periode ervoor. © DJI
Hannes Hosten

In 2019 werden in West-Vlaanderen 4.737 transmigranten opgepakt, bijna de helft minder dan vorig jaar. “Toch blijft het dweilen met de kraan open”, zegt gouverneur Carl Decaluwé.

76 procent van de mensen die illegaal in Groot-Brittannië probeert te raken, is opgepakt in en rond de haven van Zeebrugge. Het cijfer van 2019 is bijna de helft minder dan in 2018, toen 7.078 transmigranten werden gevat in onze provincie. In 2017 werden dan weer 4.550 mensen zonder papieren opgepakt. In januari (685) en oktober (635) steeg de druk, maar de andere maanden van 2019 bleef het relatief rustig.

“Het is gissen, maar de onzekerheid over de Brexit verklaart wellicht voor een stuk de daling”, aldus de gouverneur. “Verder zijn er ook meer en meer transmigranten die met bootjes het Nauw van Calais proberen over te steken. Dat is een nieuw fenomeen, dat mogelijk de spectaculaire daling bij ons in de zomermaanden verklaart. Verder is het ook zo dat er de laatste maanden minder acties werden gehouden, waardoor minder mensen werden opgepakt.”

“Druk niet weg”

“De druk is niet weg”, waarschuwt gouverneur Decaluwé. “We blijven het nauw opvolgen en willen geen tentenkampen in West-Vlaanderen. We weten niet of er nu minder transmigranten zijn in onze provincie. Melden mensen nog alles? De druk op het straatbeeld is minder dan vroeger, maar de mensensmokkelaars passen zich ook aan. Het is niet makkelijker geworden voor de politie. Het is nog altijd dweilen met de kraan open. We moeten het blijven opvolgen, anders komen er problemen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.