Bijna 700 rusthuisbewoners besmet met coronavirus, ook personeel almaar vaker ziek

Olaf Verhaeghe

Het aantal coronabesmettingen in de West-Vlaamse woonzorgcentra blijft voorlopig enkel stijgen. Op woensdag 28 oktober zijn 543 bewoners in woonzorgcentra positief bevonden op het virus, bij 150 anderen is een sterk vermoeden van covid. Ook het personeel wordt almaar vaker getroffen. In Oost-Vlaanderen en zeker in Antwerpen is de situatie echter nog ernstiger.

Uit de dagelijkse cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat op woensdag 28 oktober 693 bewoners in de West-Vlaamse woonzorgcentra positief testten of dat er op basis van de symptomen een sterk vermoeden van een coronabesmetting is. Een week geleden lag het aantal besmettingen nog op 405 rusthuisbewoners. Sterker nog: op 1 oktober waren slechts 57 mensen in de woonzorgcentra besmet met het virus.

Antwerpen en Oost-Vlaanderen zwaarst getroffen

De stijging van het aantal coronagevallen in de rusthuizen is niet alleen merkbaar in West-Vlaanderen. Ook in de andere Vlaamse provincies duiken almaar meer gevallen op. In totaal hebben nu zeker 2.158 bewoners positief getest, bij 1.016 anderen leeft een sterk vermoeden van besmetting.

Antwerpen is met 939 bevestigde of vermoedelijke besmettingen bij rusthuisbewoners op dit moment de zwaarst getroffen provincie. De provincie Oost-Vlaanderen telt nu 766 besmette bewoners. Vlaams-Brabant – toch ook al 589 gevallen – en Limburg – 187 bevestigde of vermoedelijke besmettingen – doen het voorlopig beter.

19 overlijdens

Het aantal overlijdens in de woonzorgcentra blijft bovendien vrij hoog. Woensdag stierven in de Vlaamse woonzorgcentra 19 mensen aan de gevolgen van het virus. Tien onder hen overleden in Antwerpse woonzorgcentra, vijf in een Oost-Vlaamse voorziening. In West-Vlaanderen bezweken twee bewoners aan de ziekte, Vlaams-Brabant en Limburg lieten één corona-overlijden in een woonzorgcentrum noteren.

Maandag 26 oktober is met acht overlijdens in West-Vlaamse woonzorgcentra en 32 sterfgevallen in heel Vlaanderen het trieste hoogtepunt van de tweede golf. Al moet hier wel de kanttekening gemaakt worden dat er tijdens het weekend geen cijfers worden doorgespeeld.

Personeelsleden

Maar niet alleen de ouderen worden getroffen, ook het personeel raakt almaar vaker besmet. In West-Vlaanderen zijn op woendag 28 oktober 422 personeelsleden besmet met het virus, al dan niet bevestigd door een test. Ook hier doen Vlaams-Brabant en Limburg het met 291 en 99 besmette personeelsleden beter, Antwerpen (526 gevallen) en Oost-Vlaanderen (501) voeren de weinig benijdenswaardige lijst aan.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.