Bibliotheek Menen en Lauwe heropenen, Rekkem blijft dicht

Schepen van Cultuur Griet Vanryckegem en bibliothecaris Geert Puype lieten weten dat de Bib weer zijn deuren opent vanaf dinsdag 26 mei. © WO
Redactie KW

Na groen licht van de nationale Veiligheidsraad openen de bibliotheekfilialen in Menen en Lauwe vanaf dinsdag 26 mei opnieuw hun deuren. In Rekkem is een heropening nog niet aan de orde, daar komt wel een afhaalpunt.

De bib in Menen zal elke weekdag open zijn van 13 tot 19 uur en op zaterdag van 9 tot 12 uur. In Lauwe gelden de gekende openingsuren. Bibliothecaris Geert Pype somt de belangrijkste voorzorgsmaatregelen voor de bibliotheek in Menen op. “We vragen om zoveel mogelijk alleen te komen en niet langer dan 30 minuten. Het aantal bezoekers wordt beperkt. Toch mogen er nog altijd 60 mensen binnen, dus verwachten we niet echt problemen.”

“De in- en uitgang worden gescheiden en in de bib zelf moeten bezoekers pijlen volgen. Je kan nog altijd kranten en tijdschriften inkijken, maar de leeshoek bevindt zich nu wel achteraan in de bibliotheek. Ook blijven er nog drie internetcomputers ter beschikking voor het checken van mails, voor dringend opzoekingswerk of voor het maken van een schooltaak. De gebruiksduur is beperkt tot een halfuur per dag. Er mag niet meer gegamed worden, games ontlenen kan wel nog. Terugbezorgde materialen worden drie dagen apart gehouden. De uitleenperiode van eerder uitgeleende boeken is verlengd tot 2 juni.”

Afhaalpunt in Rekkem

Door de coronasluiting moest de bibliotheek de voorbije maanden creatief en flexibel voor de dag te komen. Dat resulteerde in de succesverhalen van de afhaalbib en de Bib aan huis. “De samenwerking met de dienst Thuis- en Ouderzorg, die behalve maaltijden nu ook boeken thuis levert bij minder mobiele mensen, is een blijvend initiatief. Ook het gesmaakte afhaalpunt zullen we zeker nog een hele tijd behouden. Zo heeft de coronacrisis ook positieve gevolgen”, vertelt cultuurschepen Griet Vanryckegem.

In Rekkem moeten boekenliefhebbers nog wat langer geduld oefenen om opnieuw naar het bibfiliaal in het Dorpshuis te gaan. “De lokale dienstencentra mogen voorlopig nog niet heropenen, en dus kan ook de bib in het Dorpshuis nog niet open. Maar in afwachting komt er een afhaalpunt in de vroegere bibliotheek naast zaal Myra. Op menen.bibliotheek.be kan je de boeken selecteren uit de catalogus en die via mail of telefonisch aanvragen. Op een afgesproken tijdstip kan je dan de boeken afhalen.”

(CB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.