Bib in Huis De Müelenaere in Ardooie krijgt broodnodige vernieuwingen

De bibliotheek in Huis de Müelenaere wordt eindelijk vernieuwd.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
De bibliotheek in Huis de Müelenaere wordt eindelijk vernieuwd.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel

Eind deze maand start aannemersbedrijf Maes & Coucke uit Dentergem met de renovatie van de bibliotheek die in het oude beschermde herenhuis de Müelenaere (1834) in de Mgr. Roelensstraat ondergebracht is. “We wachten al meer dan acht jaar op subsidies van Erfgoed Vlaanderen en ondertussen verslechtert de situatie van het gebouw”, zegt patrimoniumschepen Krist Soenens (Groep 82).

De bib huist sinds 1991 in een geklasseerd herenhuis dat omstreeks 1830 in opdracht van Charles Van Dorpen gebouwd werd, een chirurgijn en oudgediende uit het leger van Napoleon. In 1865 liet hij het huis na aan zijn neef dokter Conrad de Mûelenaere en in 1920, na zijn dood, kwam zijn zoon Georges, die ook dokter was, er wonen. In de jaren tachtig kocht de gemeente het pand aan en op 24 juli 1981 werd het beschermd als monument.

gevaarlijk

“De gemeente wacht nu al meer dan acht jaar op subsidie voor de renovatie, maar we kregen er nog altijd geen”, vervolgt Krist Soenens. “Een dergelijk dossier is complex en duurt altijd lang, maar ondertussen blijft de woning de Müelenaere steeds verder aftakelen. Vooral de gevel moet dringend hersteld worden, anders zou de gemeente wel eens nadars rond het gebouw moeten plaatsen omdat er gevaar zou zijn voor wie er op het voetpad langs wandelt. Nog langer wachten op een hogere subsidie van Erfgoed is geen optie meer, omdat het gebouw dan verder zou verkommeren en de herstellingskosten verder zouden oplopen.”

“Nog langer wachten is geen optie, want dan lopen de kosten nog hoger op”

Architectenbureau AVDK Architecten uit Heule zorgde voor het renovatiedossier, aannemers Maes & Coucke uit Dentergem voeren de werken uit. “Het wordt een renovatie van zowel de buitenkant als de binnenkant”, vervolgt de schepen. “De aannemer start met de renovatie van de gevels en de vensters met luiken en het plaatsen van voorzetramen. Het sanitair wordt vernieuwd, er komen nieuwe vloeren, de toegangsdeur wordt een schuifdeur en het inkomsas wordt vernieuwd. Het hele pand wordt ook geschilderd. Aan de indeling van de bib verandert er niets.”

De totale kostprijs van de renovatie bedraagt 226.177 euro, exclusief btw. De werken mogen maximaal 120 werkdagen duren en moeten begin oktober gedaan zijn. De gemeente hoopt via Erfgoed toch een kwart van die kosten terugbetaald te krijgen.

Bib blijft open

De bibliotheek blijft tijdens de werken open. “De toegang is wel via de achterdeur aan de kant van het park. Het kan gebeuren dat de bib tijdens de werken toch een keer voor enkele dagen dicht moet, maar dan zullen de gebruikers daar tijdig over verwittigd worden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.