Vaccinatiestrategie bekend: bewoners en personeel woonzorgcentra krijgen eerste vaccins

©BENOIT DOPPAGNE BELGA
©BENOIT DOPPAGNE BELGA

De Belgische vaccinatiestrategie is bekend. De bewoners en het personeel van de woonzorgcentra worden als eersten gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat werd donderdag gecommuniceerd na de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (IMC). Als het vaccin van Pfizer wordt goedgekeurd, zullen er in januari al 600.000 doses naar België komen.

De vaccinatiestrategie bepaalt welke bevolkingsgroepen in welke volgorde gevaccineerd wordt.

Na de woon-zorgcentra komen de collectieve zorginstellingen en hun vrijwilligers aan bod. Daarna is het aan de zorgverleners in de ziekenhuizen en in de eerstelijnsgezondheidszorg. Tussen die twee wordt geen onderscheid gemaakt.

Na hen komt het niet-medische personeel van de ziekenhuizen en de zorginstellingen aan de beurt.

In een vierde grote fase is het aan de 65-plussers, gevolgd door de 45- tot 65-jarigen met onderliggende gezondheidsproblemen.

Onderwijspersoneel

De volgende reeks vaccins gaat naar personen met een belangrijke sociale of economische functie. Wat dat precies betekent, moet de komende weken nog worden vastgelegd.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts vindt alvast dat het onderwijspersoneel tot die categorie behoort. “Het openhouden van de scholen is van het grootste belang voor de hele samenleving”, zegt hij. “Leerkrachten komen elke schooldag in rechtstreeks contact met soms tientallen verschillende mensen. Zij hebben een vroege vaccinatie nodig en hebben die ook verdiend.”

Het moet volgens hem niet alleen om leerkrachten gaan, maar bijvoorbeeld ook om directeurs en CLB-medewerkers. “We nemen binnen het onderwijs veel veiligheidsmaatregelen om al het onderwijspersoneel te beschermen, maar de beste bescherming is natuurlijk een vaccin. Ik vind ook dat het onderwijspersoneel dit verdient.”

De vaccins voor de gezondheidsberoepen zullen worden toegediend in de woon-zorgcentra en de ziekenhuizen zelf. Dat zal wellicht de eerste twee maanden van het jaar in beslag nemen.

Vaccinatiecentra

Pas wanneer de inenting van de 65-plussers start, wordt er gebruik gemaakt van vaccinatiecentra, wellicht de gebouwen die nu als triagecentra worden ingezet. Daarna, bij de uitrol naar de brede bevolking, zullen er ook vaccins worden toegediend door de huisartsen en mogelijk ook in de scholen.

De strategie die donderdag werd uitgetekend, staat niet in steen gebeiteld, maakte coronacommissaris Pedro Facon duidelijk. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat een bepaald vaccin beter werkt bij de ene bevolkingsgroep dan bij de andere. In dat geval wordt er bijgestuurd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier