Ben Weyts stuurt Inspectie Dierenwelzijn naar slachthuis in Izegem

Redactie KW

De Inspectie Dierenwelzijn van bevoegd Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) gaat dinsdagochtend controleren in het slachthuis in Izegem waar undercoverbeelden van dierenmishandeling zijn opgedoken.

Dat bevestigt de woordvoerder van Weyts. De minister reageert onthutst op de beelden van Animal Rights. “De weg naar meer dierenwelzijn is verdomd lang. We hebben de lat veel hoger gelegd.”

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights legde met een camera vast hoe runderen in het slachthuis van de groep Verbist in het West-Vlaamse Izegem zwaar worden mishandeld. De runderen worden met stokken in een box gejaagd en krijgen elektrische schokken, wat verboden is. Animal Rights eist dat het bedrijf onmiddellijk dichtgaat.

Weyts heeft de Inspectie Dierenwelzijn nu gevraagd de zaak te onderzoeken, om daarna te zien of en welke maatregelen er moeten worden genomen. “Deze beelden sterken mij in mijn ambitie om nog sterker door te zetten. Zowel op vlak van meer vereisten voor de slachthuizen als in meer inspectie”, reageert de minister. Hij stelt zich ook strijdvaardig op. “Wie in de landbouw of slachthuissector denkt dat we het niet menen of dat ik in felheid zal afzwakken, die zal het voelen. De inspectiedienst is verdubbeld, die mensen gaan nu aan de slag. Maar ook al besparen we bij de Vlaamse overheid op personeel, ik wil nog extra personeel inzetten. Om wie dierenwelzijn met de voeten treedt, het echt te laten voelen.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier