https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Belgisch kampioenschap tijdrijden in Ingelmunster vindt twee dagen vroeger plaats

Vorig jaar was Wout Van Aert de beste Belgische tijdrijder. Staat in Ingelmunster straks ‘local hero’ Yves Lampaert op het hoogste schavotje?©DAVID STOCKMAN BELGA
Vorig jaar was Wout Van Aert de beste Belgische tijdrijder. Staat in Ingelmunster straks ‘local hero’ Yves Lampaert op het hoogste schavotje?©DAVID STOCKMAN BELGA
Philippe Verhaest

Het Belgisch kampioenschap tijdrijden zal twee dagen eerder dan voorzien Ingelmunster doorkruisen: op woensdag 16 juni in plaats van vrijdag 18 juni. De plannen om op het Marktplein een Forza Lampaertdorp te organiseren, blijven voorlopig overeind. “Uiteraard volgens de dan geldende coronamaatregelen”, klinkt het.

Er zijn verschillende redenen voor het verplaatsen van de wedstrijd, valt te horen. “Zo is er sinds enkele weken een plaatsje vrijgekomen op de wielerkalender op woensdag 16 juni, door de annulering van een andere wedstrijd”, verduidelijken schepen van Sport Jan Rosseel en schepen van Evenementen Trui Lambrecht (beide De Brug). “En als de coronamaatregelen het toelaten, vinden die vrijdagen ook de Batjes in Izegem plaats. Maar vooral voor de renners is de woensdag een geschikter tijdstip: zo kunnen ze langer recupereren voor het BK op de weg van zondag 20 juni.”

“Als organisatiecomité streven we naar een optimale belevenis voor iedereen. Daarom hebben we beslist dat het beter is alles verplaatsen naar woensdag 16 juni.”

Brigandsbrug

Samen met de organisator Belgian Cycling zijn de gemeentediensten volop bezig met de praktische voorbereidingen. De renners beginnen hun race tegen de klok omstreeks 13 uur. Ze starten en eindigen hun ronde in Ingelmunster, met telkens een doortocht in Izegem. De nieuwe Brigandsbrug werd ook opgenomen in het parcours en zal dé hotspot worden om de renners te bewonderen.”

Binnenkort ontvangen alle Ingelmunsternaren meer informatie over het parcours en de verkeersmaatregelen tijdens het BK. Zo kan iedereen zich al optimaal voorbereiden op het sportieve hoogtepunt van het jaar in Ingelmunster.

Yves Lampaert, hier tijdens Izegem Koers in 2019, krijgt hoe dan ook een fandorp op het Marktplein van Ingelmunster.©vdb / bart vandenbroucke vdb
Yves Lampaert, hier tijdens Izegem Koers in 2019, krijgt hoe dan ook een fandorp op het Marktplein van Ingelmunster.©vdb / bart vandenbroucke vdb

Forza Lampaertland

De plannen om op het Marktplein een Forza Lampaertland, een feestdorp ter ere van Yves Lampaert, te organiseren, gaan voorlopig wel nog door. “Uiteraard zullen we de dan geldende coronamaatregelen respecteren”, benadrukt Trui Lambrecht. “Al hopen we dat er tegen dan wel iets meer mogelijk zal zijn dan nu. Maar we zijn er ons ook van bewust dat het onmogelijk zal zijn om pakweg 1.000 of 1.500 mensen te laten samenkomen. Ook onze vipformules in het kasteel van Ingelmunster en het JOC plannen we ondertussen verder, maar de concrete uitwerking volgt pas wanneer duidelijk is wat de coronamaatregelen zullen toelaten.”

Daags na het BK tijdrijden vindt de EK-wedstrijd tussen de Rode Duivels en Denemarken plaats. Tijdens de voorbije Europese en wereldkampioenschappen voetbal plaatste Ingelmunster telkens een groot scherm op het Marktplein en stroomden duizenden mensen er samen om Lukaku en co aan te moedigen. “Het scherm is besteld en normaal gezien zal Willy Sommers er na het laatste fluitsignaal optreden. We blijven hopen dat we die plannen kunnen uitvoeren, maar op de ondertussen bekende beelden van een volgepakt Marktplein hoeven we niet te hopen. Dat lijkt ons logisch.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.