Belevingspad brengt gasten van Mivalti en andere Tieltenaren bij elkaar

Clustercoaches Kinsey Depuydt en Eveline De Winter flankeren directieassistente Heidi Lievrouw aan de muziekstaven op houten palen.©TOM VAN HOUTTE foto TVW
Clustercoaches Kinsey Depuydt en Eveline De Winter flankeren directieassistente Heidi Lievrouw aan de muziekstaven op houten palen.©TOM VAN HOUTTE foto TVW
Redactie KW

Dankzij Europese steun opent Mivalti na de zomer belevingspad Gruuthuse. In de grote tuin achter de zorginstelling voor volwassenen met een verstandelijke beperking werd het grote grasveld omgevormd tot een ontspannende en tegelijk leerrijke ontmoetingsplek waar de Mivalti-gasten in contact zullen komen met tal van andere Tieltenaren.

Het idee komt nog van de vorige Mivalti-directeur Regine Moreel, die belangrijke financiële steun wist los te weken via het Europese subsidiëringsprogramma Leader. “De insteek was het grote grasveld in onze tuin om te toveren tot een aantrekkelijke plek waar onze gasten mensen uit de bredere omgeving van Tielt kunnen ontmoeten”, zegt directieassistente Heidi Lievrouw. De Kanegemse landschapsarchitect Stijn Verhalle heeft het belevingspad mee vorm gegeven. “Het pad, dat naar ons dierenpark leidt, zal onze gasten naar de tuin lokken met heel wat zintuiglijke prikkels”, zeggen Kinsey Depuydt en Eveline De Winter, clustercoaches van de dagbesteding.

Muziekbank

Het pad kronkelt via een zonneluifel en twee reuzengrote ligstoelen naar een zitbank, waar muziek uitkomt van het moment je erop begint te schommelen. We wandelen langs een vervormspiegel en enkele vierkanten in plexiglas in verschillende kleuren. “Zo kan men de omgeving in verschillende tinten bewonderen. Ze hangen ook op verschillende hoogtes, zodat onze gasten ook wat werken aan hun mobiliteit.”

We passeren ook een klein amfitheater en enkele voelbakken. “De beplanting ontbreekt nog, net als het grootste deel van de groenaanleg. Hiernaast wordt een blotevoetenpad gemaakt”, geven de clustercoaches mee.

Muziekstaven

We zijn al een eind ver op het belevingspad als we bij een aantal houten palen met muziekstaven komen. Je kunt ze bespelen als een xylofoon. “We gaan er QR-codes aan bevestigen die aangepast worden aan de doelgroep. Komen er hier kinderen op bezoek, dan kunnen ze hun favoriete liedjes op hun smartphone afspelen en op de tonen van het nummer de muziekstaven bespelen.”

Freinetschool Het Reuzenhuis is al goed thuis bij Mivalti en het is de bedoeling om met het belevingspad de gasten met een nog breder publiek in contact te brengen. “Er staat hier ook een treurwilg die we kinderdagverblijven kunnen laten gebruiken als ‘tuutjesboom’.”

Rolstoelschommel

Hadden we al vermeld dat er ook een oude, rustieke handpomp zal kunnen worden bediend en dat het water in een holle boomstam zal klotsen? “Leerlingen van het VTI maken nog een rolstoelschommel”, aldus nog Heidi Lievrouw.

Door corona en een aantal interne verschuivingen startte de aanleg van het belevingspad, een dossier dat nochtans al voor de zomer van 2019 was goedgekeurd, pas vorige herfst. De officiële opening is voor komend najaar gepland. Het totale project kost ruim 65.000 euro, waarvan bijna 42.500 euro Europese steun. (TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier