Bekijk hier het ultieme pleidooi voor ‘k En Brugge In M’n Herte als Brugs volkslied
De actie van Brugsch Handelsblad om ‘k En Brugge In M’n Herte te laten erkennen als het officiële volkslied van Brugge kent maandag zijn ontknoping. Dan zal de Brugse gemeenteraad voor of tegen stemmen. Vanavond, donderdagavond, omstreeks 18.30 uur mag Brugsch Handelsblad nog een ultiem pleidooi houden tijdens het voorbereidende berek. Dat kan je hier bekijken.
Onze wens verkondigen we al enkele weken: wij willen dat de klassieker ‘k En Brugge In M’n Herte van Benny Scott erkend wordt als officieel volkslied van Brugge. Om die vraag ook officieel – met een verzoekschrift – op tafel van de gemeenteraad te krijgen, hadden we 1.000 stemmen nodig. Uiteindelijk verzamelden we in onze actie-tiendaagse meer dan 3.000 handtekeningen. Het verzoekschrift werd vorige maand ingediend, waardoor het stadsbestuur verplicht was om het bij de eerstvolgende gemeenteraad – op maandag 28 juni – te agenderen. Dat gebeurde intussen. Maandag weten we dus of het ons lukt of niet.
Volgens de regels in het inspraakreglement heeft de indiener van het verzoekschrift het recht om tot 15 minuten de gemeenteraad toe te spreken. We lieten weten dat we gebruik willen maken van dat recht en zullen vanavond tijdens het voorbereidende (digitale) berek ons ultiem pleidooi houden voor ‘k En Brugge In M’n Herte .
Het berek is hier vanaf 18.30 uur live te volgen:
(lees verder onder de video)
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Onze speech voor de gemeenteraad kan je hier ook lezen:
Goedenavond iedereen,
Het is niet goed zichtbaar, maar ik zit hier niet alleen. Ik zit hier namens 3.040 andere mensen, die allemaal dezelfde wens hebben: maak van de klassieker ‘k En Brugge In M’n Herte van Benny Scott het officiële volkslied van Brugge. Met meer dan 3.000 hebben we een petitie getekend zodat we de vraag hier officieel kunnen stellen.
Normaal zit ik als journalist aan de kant van de vraag. En dat is ook een rol die me beter ligt. Vandaar dat ik aan de hand van drie vragen een ultiem pleidooi wil houden voor ‘k En Brugge In M’n Herte.
Zijn er geen belangrijkere zaken?
Uiteraard. Zonder enige twijfel. Maar ik ga er vanuit dat thema’s als pakweg gezondheidszorg, kinderarmoede of veiligheid sowieso worden behandeld door een bestuur. Als een burger moet vragen om zulke thema’s op de agenda te zetten, dan zou er toch iets schorten aan het systeem.
En het is ook niet omdat er belangrijkere zaken zijn dat we geen oog meer moeten hebben voor de bijzaken in het leven. Onderschat het belang van muziek niet. Het biedt mensen troost, het maakt gelukkig, het brengt samen… Maar in de handvol minuten die ik ter beschikking heb zal ik geen pleidooi houden over het belang van de muziek. Dat lijkt me onnodig tegenover een schepencollege met daarin de broer van een van ’s lands beste bassisten, de zaakvoerster van een van ’s lands bekendste muziekhuizen en een gewezen radio-dj van ‘s lands grootste zender.
Waarom ‘k En Brugge In M’n Herte?
Brugge is gezegend met heel wat uitstekende artiesten. Er bestaan ook meerdere nummers waarin Brugge voorkomt. Deze actie wil geen enkele afbreuk doen aan hun verdiensten. Maar we gaan op zoek naar een volkslied. Volks-lied. En dan is er geen enkel nummer waar de liefde voor onze stad zo uit elke lettergreep weerklinkt, die zo vlot meezingbaar en zo op en top Brugs is als de klassieker van onzer eigen Benny Scott. ‘k En Brugge In M’n Herte is geschreven door een Bruggeling, in Brugge. Antwerpen heeft al een volkslied, Antwaarpe van De Strangers, maar dat is een Antwerpse tekst op een melodie van Joe Dassin. Ons volkslied zal véél authentieker zijn.
En onderschat ook de kwaliteit van het nummer niet. De voorbije weken werden verschillende versies gemaakt, van een hard rock- tot een beiaardversie, en telkens verklaarden de makers hoe geniaal ‘k En Brugge In M’n Herte in elkaar steekt.
Wordt het gedragen door de bevolking?
Om ons verzoek in te mogen dienen, en hier te mogen spreken, hadden we 1.000 stemmen van Bruggelingen nodig. Dat aantal hadden we al na anderhalve dag bereikt! Daarna viel de ‘sense of urgency’, zoals marketeers het zouden noemen, weg, maar toch tekenden nog 3.041 mensen de petitie. En dat in coronatijden, waarbij we beperkt waren in onze acties.
Om dat even in perspectief te zetten: met 3.041 stemmen zou ik in het schepencollege zitten. Met 3.041 mensen kan ik bijna drie keer het Concertgebouw vullen. En dat aantal is volgens mij een fractie van het effectieve aantal als je denkt aan de 10.000 mensen het nummer meezingen tijdens Vlaanderen Zingt. Of aan de duizenden voetbalsupporters die het nummer scanderen op Europese verplaatsingen. Of aan de tientallen artiesten, ondernemers en scholen die de voorbije weken aan de slag gingen met het nummer.
Verder engageerden meer dan twintig bekende Bruggelingen zich als ambassadeur voor het nummer. Dat gaat van Dominique Persoone over Wim Lybaert tot zelfs de bisschop van Brugge. Als zij, die ons nationaal en internationaal vertegenwoordigen, hier al voor pleiten…
En we steken ons ook niet weg. We komen met onze vraag speciaal naar de gemeenteraad zodat elke vertegenwoordiger van het Brugse volk zich hierover kan uitspreken. Voor ons is dit geen verhaal van meerderheid tegenover oppositie. Dit is een verhaal van wij, Bruggelingen.
Tot slot wil ik me nog even tot de Bruggelingen richten. Bedankt om jullie in te zetten voor dit initiatief. Zonder jullie was dit allemaal niet mogelijk geweest. Uit de recente stadsmonitor bleek dat we ons als Bruggelingen te weinig betrokken voelen, vinden dat we te weinig inspraak hebben. Wel, dit initiatief toont dat je samen gehoord kan worden. Daarom mijn pleidooi: laat dit initiatief jullie inspireren. Als je iets wilt aankaarten of veranderen, roep niet op sociale media, maar spreek je volksvertegenwoordigers aan, start een petitie en voer desnoods actie. Zorg voor een signaal die, zoals deze actie, niet te negeren valt.
‘k En Brugge In M’n Herte! Ik denk jullie ook.
'k En Brugge in m'n Herte
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier