Drie generaties lang baatte de familie Haspeslagh de bekende kaaswinkel in de Witte Nonnenstraat, uit. Maar in april ging de deur definitief dicht. “Het lichaam wil niet meer zo goed mee als vroeger en er is geen opvolging”, verduidelijkt Christophe Haspeslagh.
Het was de grootvader van Christophe die de winkel in 1931 opstartte. “Mijn grootvader startte eigenlijk in 1926 al, maar dan met een groothandel in zuivelproducten”, vertelt Christophe (59). “Samen met mijn grootmoeder, die uit Westende afkomstig was en uit een familie kwam die een winkel uitbaatte en bloemen kweekte, verkocht en verdeelde hij zuivelproducten afkomstig van een boerderij in Gistel aan de hotels en restaurants langs onze kust.”
“Vijf jaar later openden mijn grootouders de winkel in de Witte Nonnenstraat. Van kaas was toen echter nog geen sprake. Het was een algemene voedingswinkel. Eigenlijk heette dat toen ‘algemene voeding en koloniale goederen’. Dat kwam omdat ze als eersten goederen aanboden voor export in die tijd. Het waren de eerste minisupermarktjes zoals we die nu kennen.”
In 1965 onteigend
De grootouders van Christophe openden hun winkel in het nummer 44. In 1957 namen de ouders van Christophe de winkel over van zijn grootouders. “Ze zetten enkele jaren hetzelfde concept verder, maar door de uitbreiding van De Post werden ze in 1965 onteigend. Dat betekende dat ze op zoek moesten naar een ander pand om de winkel in onder te brengen”, gaat Christophe verder.
“Dat pand vonden ze iets verderop, in dezelfde straat op het nummer 27. Dan begonnen de eerste veranderingen te komen. De algemene voeding werd weggelaten en er werden enkel nog zuivelproducten verkocht. Zo boden ze een eerste assortiment kazen uit Frankrijk, Zwitserland en Denemarken aan. In 1972 verhuisde de winkel nog een laatste keer naar het nummer 29, waar de winkel tot nu was. Daarna volgde nog één grote verandering door de zuivelproducten weg te laten en zich te specialiseren in kazen.”
Christophe was ondertussen aan het opgroeien en vastbesloten om ooit het roer van zijn ouders over te nemen. “Ik volgde enkele jaren stage in het buitenland en ben dan thuis met leercontract beginnen mee te werken”, weet Christophe nog. “Daarna trok ik naar Waregem waar ik negen jaar een kaaswinkel heb uitgebaat, een beetje in dezelfde lijn als de winkel van mijn ouders. In 1995 gingen mijn ouders op welverdiend pensioen en ik zou de zaak overnemen. Ik gaf het concept van mijn winkel uit handen en op een andere locatie werd de winkel in Waregem verder gezet.”
Met pijn in het hart
Christophe Haspeslagh zette het levenswerk van zijn grootouders en zijn ouders met veel trots verder. Tot begin april. Opvolging is er niet en dat betekent meteen ook het einde van drie generaties kaashandelaars. “Ik heb wel kinderen, maar ze kozen allen voor een andere richting. Jammer, maar dat is hun keuze. Ik kan ze niet verplichten om de zaak verder te zetten. Maar ik sluit wel de deuren met pijn in het hart.”
“Als je 35 jaar in dezelfde branche hebt gezeten en dat stopt opeens, dan doet dat altijd pijn. Aan de ene kant ga ik het missen omdat ik het contact met de klanten gewoon ben. Maar aan de andere kant moet het fysiek haalbaar blijven en dat was het niet meer voor mij. Beter op tijd stoppen dan wanneer het echt helemaal niet meer gaat.”
In al die jaren zag Christophe het shoppen evolueren, in de goede zin voor de grote ketens, maar in de minder goede zin voor de kleine zelfstandigen. “Mensen hebben alsmaar minder tijd en kiezen ervoor om hun boodschappen in een en dezelfde winkel te doen. Daarnaast is er ook het probleem met het parkeren aangezien onze winkel pal in het centrum van de stad ligt. De drempel om een speciaalzaak binnen te stappen, is ook veel hoger geworden ten opzichte van vroeger. Maar toch kijk ik met een goed gevoel terug op de jaren dat we de winkel hebben uitgebaat.”
Nieuwe horecazaak
“Wat de toekomst brengt? Rustig uitkijken naar een job voor de laatste jaren. Ik weet nog niet wat ik precies wil doen. Als je zoveel jaren zelfstandig bent geweest, dan is die keuze niet zo simpel. Of er een nieuwe invulling komt van het pand? Er komt een horecazaak. In mei zou men starten met de aanpassingswerken en die mensen zouden uiteraard zo snel mogelijk de zaak willen openen. Maar met de huidige coronamaatregelen zou dat wel even uitgesteld kunnen worden”, besluit Christophe. (JR)