Bekende VRT-weerfotograaf en ‘stroateloper’ Frank Vergucht (75) schenkt 60.000 digitale foto’s aan stadsarchief van Brugge

De schenking is uniek voor stad Brugge. © Davy Coghe
Redactie KW

Het fotoarchief van het Brugse Stadsarchief is 60.000 digitale foto’s rijker. Schenker is Frank Vergucht (75), een man die je bijna dagelijks met zijn fototoestel door de stad en omgeving ziet toeren. De schenking is een primeur voor het Stadsarchief, want het is de eerste keer dat de stedelijke dienst een dergelijke grote schenking van digitale beelden ontvangt.

Alle foto’s zijn in de periode van 2014 tot en met 2023 door Frank Vergucht genomen. Professioneel was Frank actief in de grafische sector. De passie voor de fotografie is gebleven en nog bijna dagelijks ziet men Frank met een digitaal fototoestel om de nek in Brugge rondtoeren. Niet verwonderlijk dat hij door sommigen dank ook wel eens stroateloper wordt genoemd.

Maar er is niet enkel Brugge dat Frank na aan het hart ligt. Burgemeester Dirk De fauw wees er tijdens de overdracht op. “Tijdens de weerpraatjes op VRT duiken met de regelmaat foto’s van Frank Vergucht op. Hij nam al meermaals met succes deel aan de Fotonale en Frank is ook al jarenlang present om activiteiten, speciale gebeurtenissen en festiviteiten in Brugge met zijn digitaal fototoestel vast te leggen. Het zijn die 60.000 foto’s die nu aan het Stadsarchief zijn geschonken.”

100.000 analoge beelden

Die digitale foto’s betekenen een ferme aanwinst voor de fotoverzameling van het Brugse Stadsarchief. Die bestaat uit meer dan 100.000 analoge beelden in de vorm van postkaarten, foto’s, glasnegatieven… “Het merendeel is al via www.beeldbankbrugge.be ontsloten. Hopelijk vormt de schenking van Frank een voorbeeld voor andere schenkingen van (digitale) foto’s”, aldus schepen van Cultuur Nico Blontrock. (CW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier