Bekende Tieltenaar Peter Verhamme is terug van weggeweest en start met foodtruck: “Klaar om een nieuw verhaal te schrijven”

Peter Verhamme voor zijn foodtruck: “Ik ben een sociaal dier. Ik kijk er enorm naar uit me weer onder het volk te komen.”©Wouter Meeus Wouter Meeus
Peter Verhamme voor zijn foodtruck: “Ik ben een sociaal dier. Ik kijk er enorm naar uit me weer onder het volk te komen.”©Wouter Meeus Wouter Meeus
Philippe Verhaest

De man die half Tielt en omstreken het betere elektroadvies gaf, viert komende zomer zijn zestigste verjaardag, maar bruist nog altijd van ambitie. Peter Verhamme trekt vanaf 1 mei de baan op met zijn eigen foodtruck Hipfood en wil zo zijn twee grote passies combineren: koken en ondernemen. “Ik heb al flink wat watertjes doorzwommen, maar ik popel om mensen gelukkig te maken met mijn culinaire creaties”, glundert hij.

Zijn naam werd tientallen jaren met die van PV Sound, zijn elektrozaak in de Oude Stationsstraat in Tielt, genoemd. Vier jaar geleden toverde hij die plek echter om tot The Mansquare, een belevingswinkel die zich op mannen richtte. In 2018 trok hij echter de stekker uit dat verhaal en verdween hij drie jaar lang zo goed als volledig van de radar. “Bewust”, zegt hij nu. “Al ben ik wel altijd in Tielt blijven wonen en had ik de handen meer dan vol. Zo heb ik bij Molecule in Vichte de elektroafdeling nieuw leven ingeblazen en blijf ik met mijn vennootschap PV-advies nog altijd actief in de sector. Ik heb me de voorbije jaren vooral geamuseerd en gedaan wat ik graag doe.”

En je hebt bergen beklommen!

(glimlacht) “Klopt. Die oude passie heb ik helemaal herontdekt. Als jonge kerel heb ik in Zwitserland nog een cursus alpinisme gevolgd en stippelde ik er een huttentocht uit die nog altijd gebruikt wordt. Al die jaren is mijn hart sneller blijven slaan wanneer het over het hooggebergte ging, maar drie jaar geleden werd het vuur weer aangewakkerd. Met dank aan mijn zoon Rinus. Hij wilde met twee vrienden naar het basiskamp van de Mount Everest trekken. Toen zijn kompanen afhaakten, besliste ik om hem te vergezellen. Die tocht was één langgerekte fantastische ervaring. Ik denk dat ik daar, onderweg naar 5.500 meter boven zeeoppervlak, het hele Mansquareverhaal achter me heb kunnen laten.”

Wie is Peter Verhamme?

Privé

– Viert op 31 juli zijn zestigste verjaardag.

– Woont met zijn vriendin Isabelle Boterdaele in de Joris Lannoostraat in Tielt. Vader van Brecht (33), Lies (31), Janne (29) en Rinus (22). Opa van Lenn (6), Aaron (6), Tobe (1) en Odette (zes maanden).

Loopbaan

– Van 1986 tot 2017: zaakvoerder van PV Sound.

– Van 2017 tot 2018: zaakvoerder van The Mansquare.

– Zaakvoerder van PV-advies.

Vrije tijd

Muziekfanaat, tijd doorbrengen met kinderen en kleinkinderen.

Sindsdien verkennen jij en Rinus elk jaar een nieuwe hoogte.

“We hebben de smaak stevig te pakken, ja. In 2019 hebben we de Kilimanjaro bedwongen en vorig jaar – net voor de lockdown – konden we nog de Thorung La, de hoogste berpas van Nepal, tot een goed einde brengen. In oktober willen we de Mera Peak onder handen nemen. Die Nepalese bergtop is 6.466 meter hoog. Op die manier wil ik mijn zestigste verjaardag op gepaste wijze vieren, maar het is ook een leuke manier om tijd door te brengen met Rinus. Hij woont ondertussen in Australië, zo hebben we elk jaar een kleine reünie.”

“Tijdens mijn bergtochten heb ik het Mansquareverhaal een plek kunnen geven”

Onderweg naar de bergtoppen heb je ook het ondernemersvuur teruggevonden?

“Dat ben ik nooit verloren, maar het had opnieuw een vonkje nodig. Dat kreeg ik via een vriend en leeftijdsgenoot. Die vertelde me over zijn plannen om op marktjes in Frankrijk ijsjes te verkopen. Dat zette me aan het denken. Ik ben zelf een bourgondiër en geniet er enorm van om voor anderen te koken, maar een eigen restaurant leek me net een iets te groot risico. Ik wilde iets kleinschalig waarmee ik helemaal mijn eigen ding kon doen. Zo belandde ik bij het idee om een eigen foodtruck boven de doopvont te houden. Al wilde ik wel uit het pak springen…”

Je foodtruck trekt in elk geval wel de aandacht. Hoe ben je bij dit concept beland?

“Ik was op Pinterest (een soort online prikbord, red.) aan het surfen toen ik plots op een replica van de iconische Type H-bestelwagen van Citroën botste. Bleek ene Fabrizio Caselani in Italië een reeks nieuwe Citroën Jumpers om te bouwen tot ze als twee druppels water op de camionettes uit 1949 lijken. Daarvoor heeft hij de goedkeuring van de Franse constructeur en het aantal nieuwe Type H’s wordt op zeventig begrensd om zo de zeventigste verjaardag van het model in 2019 te vieren. Ik was meteen weg van het verhaal en kon uiteindelijk nummer 22 op de kop tikken. Die zijn we momenteel volledig aan het ombouwen. Niet alleen tot mobiele keuken, mijn Citroën krijgt naar aloude PV Sound-traditie een stevige muziekinstallatie en zal de perfecte katalysator zijn voor elk mogelijk feestje.”

 © GF
© GF

Waar mik je op?

“Eigenlijk zal je met elke vraag bij ons terecht kunnen. Kleine en grote feestjes, maar we willen ook evenementen en avondmarkten opfleuren. Deze zomer hoop ik enkele vaste locaties te hebben waar ik mijn spreekwoordelijke tenten kan opslaan. Onze gerechten zullen duidelijk mijn stempel dragen en gaan van tapas over een volwaardig Italiaanse formule tot zelfs een zelf samen te stellen barbecuemenu. Maar telkens met een leuke twist.”

Op 1 mei wil je met Hipfood, zoals je foodtruck zal heten, voor het eerst de baan op. Spannend?

“Toch wel. Maar ik voel me gezegend. Ik krijg de kans om van mijn grote hobby mijn beroep te maken. En ik zal mensen gelukkig kunnen maken met mijn culinaire creaties. Wat heeft een mens meer nodig? Bij Hipfood zal ik ook hulp krijgen van mijn partner Isabelle en Marc Ameye, die als chef-kok zijn sporen al ruimschoots verdiend heeft. Ik kijk er echt naar uit om me weer helemaal onder te dompelen en me tussen de mensen te begeven. Als sociaal dier heb ik menselijk contact nodig. Dat zal ik met Hipfood méér dan voldoende terugvinden. Ik ben helemaal klaar om een nieuw en mooi verhaal te schrijven.”

 © GF
© GF
 © GF
© GF

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.