Beitem ondergaat metamorfose, zo zal de gemeenschapszaal eruit gaan zien

Thomas Dubois

Na 127 jaar hield de parochie in Beitem op 1 januari 2016 op te bestaan en werd de kerk ontwijd. Van meet af aan was het de bedoeling dat de kerk opnieuw een verenigende functie zou krijgen. Een plek die mensen samenbrengt en het sociaal leven in Beitem nog meer versterkt.

Om een duurzame inrichting te ontwikkelen voor de nieuwe gemeenschapszaal werd in 2020 een participatietraject opgestart. Zowel de betrokken verenigingen als de school, krachtbalclub Hogerop Beitem als jeugdheem De Ketting bogen samen het hoofd over de invulling van de kerk als gemeenschapszaal. Op basis van hun wensen werden de eerste conceptschetsen voor de kerk en de groenomgeving opgemaakt.

Extra aandacht gaat naar duurzaamheid, toegankelijkheid en erfgoed. De kerk zelf staat op de inventaris bouwkundig erfgoed en moet dus als stedelijk beeld behouden blijven. Maar ook het orgel en de klokken worden bewaard in de kerk.

De bestaande hoofdtoegang langs de Meensesteenweg blijft als sterk herkenningspunt behouden. De inkomhal met sasfunctie biedt toegang tot de onthaalruimte met een mobiele balie, ruimte voor vestiaire en een eerste berging. In het schip van de kerk wordt een grote polyvalente zaal ingericht van 340 vierkante meter. Bij de inrichting wordt rekening gehouden met de pilaren in de kerk en de centrale ruimte blijft open. Op die manier kan ze voor maximaal verschillende doelen gebruikt worden, zoals eetfestijnen, optredens, seniorensport, …

Het koor en de laatste ruimte onder het gewelf worden met een doorzichtige wand afgeschermd zodat een tweede, kleinere polyvalente ruimte ontstaat. Die kan als vergaderzaal of voor kleinere events gebruikt worden. Via die kleinere zaal heb je rechtstreeks toegang tot de buitenruimte en het terras aan de achterkant van de kerk.

Werken starten dit jaar

De bar met koelcel grenst aan zowel de grote als de kleine polyvalente zaal en kan worden afgesloten met een schuifwand. In de bestaande bijbouwen zullen op het gelijkvloers ook nog het sanitair, de opwarmkeuken en een extra berging voor de keuken bevinden. Via een trap in de polyvalente zaal kom je terecht op de tussenverdieping waar er nog een extra berging maar ook de technische ruimte komt.

Start van de werken is voorzien in 2021. Een naam voor de zaal is er nog niet, suggesties zijn welkom via samenleven@roeselare.be.

Met de nieuwe gemeenschapszaal willen we het nu al sterke verenigingsleven in Beitem verder maximaal ondersteunen. Samen met de actieve verenigingen legden we een mooi participatief traject af om tot de invulling van de gemeenschapszaal en de conceptontwerpen te komen”, vertelt schepen Nathalie Muylle.

Ondertussen gaan de werken aan de school volop verder en wordt er ingezet op een groene kern voor Beitem. Centraal komt er ook een nieuwe groenzone waarrond alle publieke gebouwen zich zullen bevinden. Om deze ruimte uit te breiden, werden De Schakel en de pastorie gesloopt. Deze groene ruimte delen we op in vier zones.

Pastorietuin en natuurlijke zone

De pastorietuin is de centrale zone tussen de school en de nieuwe gemeenschapszaal. De buitenste lijnen van de vroegere pastorie blijven als aandenken behouden. Bovendien zorgen ze voor een natuurlijke en veilige afscherming van de Meensesteenweg. Binnen de muren komen een fietsenstalling en een geborgen, gezellige buitenruimte. Tussen de muren wordt een wandelpad voorzien, startend van de Meensesteenweg richting de school.

Net zoals vandaag het geval is, blijft de zone achter jeugdheem De Ketting natuurlijke speelzone. Er wordt gekozen om deze zone optimaal te kunnen benutten. Er worden wadi’s aangelegd. Een wadi is een dieper gelegen zone of gebied, dat op een natuurlijke manier regenwater opvangt en laat doorsijpelen in de bodem. Bij de aanleg gaat extra aandacht naar de veiligheid voor spelende kinderen. Het kerkplein achteraan de nieuwe gemeenschapszaal zal dienst kunnen doen als terras.

Om te zorgen voor een betere mobiliteit rond de site, wordt de bestaande parking grotendeels heraangelegd. Een zoen- en vroemzone zorgt ervoor dat kinderen veilig afgezet kunnen worden. De parking zal bij grote feesten en evenementen polyvalent ingezet kunnen worden. Zo kan de verharde parking ook dienst doen als ondergrond voor tenten, kermisattracties, …

Vanop de parking lopen verschillende paden richting de groenzone: een pad richting het terras aan de achterkant van de nieuwe gemeenschapszaal en een pad richting de fietsenstalling en de ingang van de school.

Het pad langs het krachtbalveld wordt breed genoeg gemaakt zodat de hulpdiensten vlot de gebouwen op de site kunnen bereiken.

Op termijn wordt er ook werk gemaakt van een veiligere Meensesteenweg.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.