Bart Maeyens is ceo van Modular in Rumbeke: “Samen de vaat doen is pure ontspanning”

Als General Manager van Modular Lighting Instruments is Bart Maeyens (43) in de eerste plaats een succesvol ondernemer. Maar Bart heeft ook een groot hart voor zijn medewerkers, zijn gezin en mensen in het algemeen. Vooral kinderen liggen hem nauw aan het hart.

Bart Maeyens: “Misschien ben ik niet zo veel thuis als iemand met een gewone werkweek maar als ik er ben, ben ik er wel 100 procent voor mijn twee kinderen en mijn vrouw.” (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Bart Maeyens: “Misschien ben ik niet zo veel thuis als iemand met een gewone werkweek maar als ik er ben, ben ik er wel 100 procent voor mijn twee kinderen en mijn vrouw.” (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel

Je bent eigenlijk op een vreemde manier gestart bij Modular?

Bart Maeyens : “Als hogeschoolstudent Electromechanica in de Voskenslaan in Gent had ik het soms voor de autodidactische manier van studeren ( lacht ). Daardoor had ik in het laatste jaar de lijst met stageplaatsen ‘gemist’ en schoten er maar twee plaatsen over: het huidige NH in Zedelgem en Modular in Roeselare. Doordat ik zelf van Loppem afkomstig ben, was het logisch dat ik voor Zedelgem zou kiezen. Dat deed ik bewust niet want mijn pa had mij een tweedehands wagen beloofd als de stageplaats een beetje ver van huis was. En zo maakt ik mijn opwachting bij Modular voor een stage van drie maanden en reed ik iedere dag op en af met mijn Ford Escort van negen jaar oud.”

En die stage lukte goed?

“Die stage duurde drie maanden maar ik was snel klaar met mijn stage-opdracht. Ik mocht daarna mee werken aan een zeer prestigieus project: alle designlichtelementen ontwerpen en produceren voor Casa Armani in Milaan. Bij Modular kreeg ik zelfs als stagiair veel verantwoordelijkheid en mocht ik mee denken over problemen en oplossingen aanreiken. Na mijn stage van drie maanden kreeg ik een contract en na twintig jaar zit ik hier nog.”

Maar je hebt verschillende werkervaringen achter de rug?

“Ja, op 1 juli 2000 ben ik gestart als productontwikkelaar. Daarna was ik actief in het bedrijf om alle maatwerkstukken te begeleiden. Het waren werkweken van 80 à 85 uren maar na een jaar kende ik de volledige catalogus en het hele bedrijf van binnen en buiten. Vervolgens maakte ik de overstap naar de Sales en nam ik vanaf 2007-2008 zelfs de buitenlandse markt in Australië, India, Japan, Singapore en Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk onder mijn hoede. Die laatste drie landen kwamen enkel bij mij omdat mijn Duits blijkbaar beter was dan het Duits van mijn collega’s ( lacht ).”

“In 2011 werd ik verantwoordelijke van de productontwikkeling en -management, datamanagement en halfweg 2014 werd ik General Manager.”

Geluk in het bedrijf is uitermate belangrijk voor jou?

“Heel zeker. Bij Modular is het zelfs een officieel thema: alles wat met het welzijn van onze medewerkers te maken heeft, zit onder de noemer ‘Happy’. Dat is professioneel welzijn maar ook de jaarlijkse quiz, het petanquetornooi, gezond koken met Sandra, yogalessen tot de gezellige momenten aan onze eigen bar in het bedrijf. In de winter hebben we zelfs een soepclub die ’s middags voor verse soep zorgt.”

Je trekt dat ook bij je thuis door?

“Absoluut, ik wilde zelfs ontslag nemen als export sales manager om meer bij mijn gezin te zijn. Mijn kinderen trokken naar de lagere school en ik wilde aanwezig zijn. Misschien ben ik niet zo veel thuis als iemand met een gewone werkweek maar als ik er ben, ben ik er wel 100 procent voor mijn twee kinderen en mijn vrouw. Ik geloof niet dat ik al tien voetbal- of tenniswedstrijden heb gemist van mijn zoon.”

Je wast zelfs graag af?

“Ja! Iedere avond met mijn vrouw de vaat doen. En neen, we gebruiken geen vaatmachine. Dat is echt ons half uurtje samen zijn: je moet je hersenen niet pijnigen en ik vind het ontspannend. We praten ondertussen over de gebeurtenissen van de dag. Ook in het weekend probeer ik er voor hen te zijn. De zaterdag staat meestal in het teken van de hobby’s van onze twee zonen en op zondag ontbijten we graag samen en praten we een beetje. Zondagnamiddag proberen we dan ook iets met het gezin te doen.”

Modular steunt ook goede doelen. Je hebt ooit zelfs de kerstgeschenken van de medewerkers gehalveerd?

“Modular steunt lokale, relevante projecten die bij voorkeur gerelateerd zijn aan kinderen. Kinderen zijn minst weerbaar en kunnen moeilijker voor zichzelf opkomen. We steunen Lichtpuntjes tegen kanker, we zijn vaste sponsor van MUCO, we hebben vaak Kloen gesteund en nu worden we hoofdsponsor van het vertrouwenscentrum kindermishandeling West-Vlaanderen. Mijn echtgenote en ik steunen zelf Foster Parents.”

“Sterven is het meest democratische en faire aspect van het leven”

“En ja, het klopt dat ik enkele jaren geleden voorstelde om de waarde van onze kerstgeschenken te verminderen om de rest aan goede doelen te schenken. Niet iedereen was daar in het begin wild van ( lacht ) maar ik geloof dat men daar nu toch een warm gevoel van krijgt.”

Ben je bang om te sterven?

“Totaal niet. Ik leef volop in het nu. het is wellicht daarom dat ik ook geen echte bucket list heb die ik wil afvinken. Ik zal zeker geen spijt hebben van ‘had ik maar’ of ‘als ik dit of dat’. Sterven is trouwens het meest democratische en faire aspect van het leven. je weet alleen niet wanneer het zal gebeuren. En is het morgen aan mij, so be it . Maar voor alle duidelijkheid: ik leef graag en het mag nog lang duren.”

Waar staat Bart Maeyens binnen 20 jaar?

“Ik zou dan graag nog fysiek goed uit de voeten kunnen en meer tijd hebben om te lezen. En hopelijk werk ik dan niet meer bij Modular. Want als het bedrijf gezond is en groeit, is Bart Maeyens tegen dan overbodig.”

Opgericht:in 1980 door Paul Rommens.

Wat:ontwerp en productie van verlichtingselementen die tot in het kleinste detail perfect zijn gemaakt. Maar liefst 75 procent van de productie is voor export in Europa.

General Manager:Bart Maeyens

Medewerkers:175

Jaarlijkse omzet:45 miljoen euro

Afzetmarkt:85 landen, kantoren en showrooms in Stockholm, Amstelveen, Parijs, Zurich en Hamburg.

Adres:Armoedestraat 71 in Roeselare.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.