Bandleden van overleden drummer Jelle vormen nu ‘Comet Street’

Tim Vansteelandt

Na het plotse overlijden van hun drummer en vriend Jelle Tommeleyn, doekten de resterende leden Brecht Vanvyaene, Thijs Vangheluwe en Jelle Reynaert hun band Miava op. In alle stilte startten ze met een nieuw project: Comet Street, een duidelijke knipoog naar Jelle. Zijn repetitiekot bevond zich immers in de Komeetstraat in Sint-Henricus. Ook de songteksten verwijzen naar Jelle. “Je kan alle teksten wel wat linken met wat gebeurd is met Jelle”, zegt Brecht, bezieler van het project.

Jelle Tommeleyn (24) kwam op 7 februari 2016 om het leven bij een verkeersongeval met vluchtmisdrijf langs de Brugsebaan. Een zware dreun voor zijn familie en vele vrienden, maar ook voor de drie bands waarvan Jelle de drummer was: The Heavy Crown, Blackbird Phantom en Miava. Voor die laatste band was het meteen duidelijk: Miava was Miava niet meer zonder Jelle.

De band hield op met repeteren, maar gitarist Brecht Vanvyaene (26) zette zich meteen aan het schrijven. Zijn manier om de plotse dood van zijn boezemvriend te verwerken. “Ik kan het gewoon niet laten om muziek te maken”, zegt Brecht. “Dat is het enige dat ik wil doen. Dus ook toen Jelle er plots niet meer was, bleef ik constant nummers schrijven. En onbewust zocht ik, zoals vroeger, naar zijn goedkeuring.”

Komeetstraat

Brecht haalde er zijn Miava-kompanen Jelle Reynaert (25, gitaar) en Thijs Vangheluwe (26, bas) bij en ging met hen op zoek naar een nieuwe drummer. Bruggeling Minco de Bruin (30) vervoegde het gezelschap en verhuisde ondertussen zelfs naar Lichtervelde.

De bandnaam ‘Comet Street’ verwijst naar de Komeetstraat in Sint-Henricus, waar Jelle zijn repetitiekot had

Samen vormen de vier Comet Street, verwijzend naar de Komeetstraat in Sint-Henricus, waar Jelle Tommeleyn zijn repetitiekot had. Volgens hun omschrijving op muziekplatform vi.be kenmerkt de muziek van Comet Street zich door een breed scala van emoties. Donkere en jagende passages staan in schril contrast met zware en energieke riffs, lezen we.

Drummer Jelle Tommeleyn overleed in februari 2016.
Drummer Jelle Tommeleyn overleed in februari 2016.© Melanie Soenen

Mét een zanger

In de muziek van de gloednieuwe band is duidelijk de geest van Miava te horen. Toch is er één groot verschil: Comet Street heeft, in tegenstelling tot Miava, wél een zanger: Brecht. “Ik vind dat een absolute meerwaarde”, zegt Minco. “Een band zal nooit héél groot worden zonder zang. Bovendien zingt Brecht ongelooflijk goed en met veel emotie.”

“Ook toen Jelle er niet meer was, bleef ik constant nummers schrijven. En onbewust zocht ik, zoals vroeger, naar zijn goedkeuring”

“Toen ik de nummers schreef, ontstonden zangmelodieën in mijn hoofd”, legt Brecht uit. “Daar kwamen woorden bij en uiteindelijk linkte ik die woorden aan de situatie met Jelle. De teksten gaan dan ook over wat er gebeurt als je dood gaat, over de tijd die je constant inhaalt, over iets niet kunnen plaatsen en wanhoop. Maar eigenlijk kan iedereen er in horen wat hij zelf wil.”

Nerveus voor optreden

In augustus trekt het viertal de studio van Ace Zec in Oostende in voor de opnames van een eerste album. “We willen dat album graag in het voorjaar van 2018 lanceren”, vertellen ze. “Bij voorkeur met een releaseshow begin februari, om op 7 februari in de winkels te kunnen liggen.”

Hun eerste optreden vindt een stuk vroeger plaats. Op 10 juni staat Comet Street op de line-up van Wonterland in Wontergem bij Deinze. “Ik ben ongelooflijk nerveus”, zegt Brecht. “Ik ben er constant mee bezig. Het is dan ook al anderhalf jaar geleden dat we nog op een podium stonden.” Thijs: “Ik voel me alsof ik weer 16 ben en voor het eerst ga optreden.”

Jelle Reynaert, Minco de Bruin, Brecht Vanvyaene en Thijs Vangheluwe.
Jelle Reynaert, Minco de Bruin, Brecht Vanvyaene en Thijs Vangheluwe.© Melanie Soenen

De vier koesteren grote ambities. “We willen de grootste band aller tijden worden”, grappen ze. “Nee, ons doel is een groot bereik hebben van mensen die onze muziek goed vinden, zonder onze eigenheid te moeten verloochenen.”

Rest ons nog één vraag: wat met Miava? “Het is niet meteen de bedoeling voort te doen met Miava”, luidt het. “Die band leeft eigenlijk voort in Comet Street. We kunnen wel nog meegeven dat we ons album uit 2013, Essay on Bentham, in augustus uitbrengen op vinyl.”

(TV)

Een speciale versie van de clip bij ‘Ignore Alien Orders’, het laatste nummer dat Miava uitbracht:

https://www.youtube.com/watch?v=oCuHP3FK_60

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.