B&B Casa Roble houdt stand in coronacrisis: “Liever een rijk leven, dan rijk zijn”

An Wilssens en Frank Verhaeghe. © gf
Redactie KW

An Wilssens (47) en Frank Verhaeghe (52) verhuisden een kleine tien jaar geleden richting Spanje en met die keuze zijn ze nog elke dag gelukkig. Ze hopen in hun B&B Casa Roble tijdens het kerstverlof terug Belgische vakantiegangers te mogen verwelkomen.

Een jaar eerder kreeg An te maken met borstkanker en volgde een zware periode van behandelingen, waardoor ze afstand moest doen van de uitbating van de B&B. Haar man kon dit opvangen en ondertussen leverde zij strijd met de ziekte. “Ik keek er dit seizoen met volle moed en veel energie naar uit om terug mensen te ontvangen. Vorig jaar kon dit niet omwille van de herstelperiode, en ook nu liep het niet zoals gepland. Het nieuws kwam half maart, dat we verplicht werden te sluiten omwille van de toename aan besmettingen. Terwijl bij ons in Andalusië nog weinig merkbaar was. De timing was heel slecht, met het toeristische seizoen voor de deur, de boekingen kwamen vlot binnen en toen stak corona daar een stokje voor. Onze B&B ligt in Cómpeta, op 60 km van Malaga. Een wit dorpje, waar het normaal heel toeristisch is.”

Restaurants gesloten

De regio leeft grotendeels van het toerisme en de gevolgen van de coronacrisis laten zich dan ook voelen. “Er gaan drama’s gebeuren, denk ik. We ondervinden tot 70% minder toeristen en er zijn in de buurt ook al verschillende restaurants gesloten. Mensen volgen hier ook strikt de maatregelen op, maar iedereen wordt het moe en verlangt naar een oplossing, mensen willen terug kunnen werken. Wij zijn al zes jaar bezig en zijn eigenaars van het domein, maar voor mensen die pas begonnen zijn, is dit nog moeilijker. We kregen wel een tegemoetkoming voor de weggevallen inkomsten, mooi meegenomen, maar onvoldoende in vergelijking met een draaiend seizoen. We zitten in een streek die ideaal is om te gaan wandelen of fietsen, en september-oktober zijn daar de beste maanden voor na de hitte van de zomer.”

Wij zijn al zes jaar bezig, maar voor mensen die pas begonnen zijn is dit een heel stuk moeilijker

In Casa Roble ontvangen An en Frank vooral veel Belgische toeristen, maar ook Nederlanders, toeristen uit Groot-Brittannië en Scandinavische landen. “Ik spreek vier talen en dat helpt ook. Eigenlijk kwamen mensen van overal, we hebben al Japanners en Chinezen op bezoek gehad, Amerikanen, mensen uit Australië… Onze doelgroep zijn Belgen en Spanjaarden in de eerste plaats, maar die diversiteit is heel leuk”, vertellen ze enthousiast. “Er zijn zelfs verschillende gasten die ondertussen zelf een huisje gekocht hebben in de streek en we helpen hen bij de administratie.”

Integratie en respect

Na al die jaren voelt het koppel zich goed opgenomen in de gemeenschap. “We zijn een deel geworden van ons dorp en ze helpen ons ook. Er was altijd een Spaanse vrouw die mij voerde naar het ziekenhuis in Malaga toen ik ziek was, ongelofelijk. De taal is een belangrijk deel van de integratie en respect hebben voor elkaar. Ook nu tijdens de coronacrisis beseffen alle handelaars van slaapplaatsen en restaurants dat we samen een netwerk vormen en dat iedereen er baat bij heeft om elkaars organisatie te ondersteunen.”

An en Frank leerden vijftien jaar geleden de streek kennen en waren er meteen verliefd op. Beiden hadden een drukke job in België, maar kozen voor een andere levensstijl. “Ik heb liever een rijk leven dan rijk te zijn. We gingen er al jaren terug naartoe en iedere keer voelden we ons meer thuis. Toen we dit vakantiehuis zeven jaar geleden te koop aantroffen, wist ik dat het moment er was om een beslissing te nemen. We werken nog steeds hard, maar hier zijn mensen heel wat relaxter en wij genieten ook mee van de Spaanse siësta”, aldus nog An Wilssens en Frank Verhaeghe.

(LS)

Info: Wie al begint te dromen, kan alle info terugvinden via de website van Casa Roble: www.casaroble.net www.casarobleholidays.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier