AZ Zeno Knokke-Heist wint European Architecture Award

© DM
Redactie KW

AZ Zeno in Knokke-Heist is bekroond met een European Architecture Award. Deze prijs wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt door Archi-Europe/Archiworld. Het is niet de eerste keer dat het ziekenhuis in de prijzen valt. In 2018 sleepte AZ Zeno ook al de prestigieuze World Architecture Festival Award in de wacht.

De winnaars van de European Architecture Awards zijn online bekendgemaakt. Vier Belgische projecten haalden de shortlist, de categorie ‘Health’ bestond zelfs alleen maar uit Belgische genomineerden met het zorghotel voor het Rode Kruis-Vlaanderen in Zuienkerke van POLO Architects, tandartspraktijk Charlotte Mestdagh in Brugge van Declerck-Daels Architecten. AZ Zeno van AAPROG-BOECKX-B2Ai schoot de hoofdvogel af.

De winnaars werden geselecteerd uit maar liefst 517 inzendingen. De live uitreiking werd afgelast door de coronapandemie. De internationale wedstrijd bekroont exemplarische projecten binnen het thema ‘When Creativity and Innovation meet Sustainability’.

Geïnspireerd op Magritte

Het bekroonde AZ Zeno, geïnspireerd op het surrealistisch werk van René Magritte, zweeft als het ware boven het landschap en wordt tot in de ondergrondse ruimtes toe door licht en natuur gedomineerd. De link tussen binnen en buiten, tussen zorgfaciliteiten en publieke ruimtes is vrijwel naadloos. Het ontwerp is een treffend voorbeeld van ‘levende architectuur en duurzaam ontwerpen en bouwen met bijzonder oog voor integratie in het landschap, ecologische energie en gebruikte materialen’. (DM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.