Axelle Red, Mary Boduin en Stefaan Fernande opgenomen in De Eregalerij in Kursaal Oostende

Axelle Red. © (Foto FODI)
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Donderdagavond verwelkomden Radio 2 en Sabam for Culture honderden bekende Vlamingen en muziekfanaten op de achttiende editie van De Eregalerij van de Vlaamse Klassiekers in Kursaal Oostende.

Tijdens de liveshow waren er optredens van o.a. Clouseau, Stan Van Samang, Günther Neefs, Liliane Sint-Pierre, Willy Sommers, Free Souffriau en Dana Winner. In Kursaal Oostende mocht Free Souffriau de avond muzikaal beginnen. De eerste award werd uitgereikt aan Mary Boduin, afkomstig van Nederland maar liedschrijfster van zoveel Vlaamse artiesten. Radio 2-presentatrice Christel Van Dyck en presentator Jelle Cleymans sloegen ook een babbel met auteur-componist Stefaan Fernande, dé man achter de superhit Nobelprijs van Clouseau, dé man achter songs van Yasmine en Stan Van Samang. “Dankjewel voor zo’n mooi liedje, dankjewel om zo’n fijn mens te zijn”, zegt Kris Wauters.

Presentatrice Christel Van Dyck, samen met zoon Jan.
Presentatrice Christel Van Dyck, samen met zoon Jan.© (Foto FODI)

Dana Winner zong Porselein van wijlen Yasmine. Natuurlijk mocht Stan Van Samang ook niet ontbreken, die eveneens muzikaal een dikke merci zei aan Stefaan Fernande. Tijdens De Eregalerij stond men ook stil bij bekende mensen die in de voorbije maanden overleden zijn, zoals Tante Terry, Rita Deneve, Roland Verlooven, Wim Claes (bekend door zijn inbreng achter de nummers van X-Session én de man achter de solocarrière van Gene Thomas)…. En dan was het aan Axelle Red, de artieste die in Frankrijk meer dan vijf miljoen cd’s verkocht en die daar met heel wat grootse Franse artiesten samenwerkte. Axelle was vijftien toen ze haar eerste single uitbracht. Droom ? “Ik wilde dezelfde grote carrière als Michel Jackson, die ik ooit heb ontmoet in de studio in Nashville” zegt ze. Urbanus bracht in een eigen nummer ode aan Axelle Red.

Auteur-Componist Stefaan Fernande in het bijzijn van de Italiaanse Lara Pagin, die speciaal was afgekomen om de trofee aan Stefaan uit te reiken.
Auteur-Componist Stefaan Fernande in het bijzijn van de Italiaanse Lara Pagin, die speciaal was afgekomen om de trofee aan Stefaan uit te reiken.© (Foto FODI)

Hij was even ervoor geschrokken, omdat hij Clouseau ‘Als een leeuw in een kooi’ hoorde zingen. “Ik dacht dat Willy Sommers overleden was, maar ik kwam hem net tegen achter de coulissen.” Axelle werd door heel wat collega’s bejubeld voor haar carrière. “Ik ben ontroerd, al die mensen zijn zo’n mooie mensen waarmee ik mocht en mag samenwerken. Al die ontmoetingen zijn onvervangbaar. Dezelfde passie hebben, waardoor er iets creatief uit komt, zalig toch”, zegt Axelle, die vier liedjes mocht brengen uit haar rijk arsenaal van nummers. Hoe selecteerde ze die nummers ? “Dat was niet evident, maar het is gelukt”, zegt ze. De feestelijke en muzikale avond werd nadien afgesloten met een receptie voor artiesten en genodigden, waar er herinneringen werden bovengehaald én waar er ook ongetwijfeld nieuwe samenwerkingen werden bezegeld.

(PADI)

De Eregalerij wordt op zondag 11 maart van 13 tot 16 uur uitgezonden op Radio 2.