Avontuurlijke speelzone De Groene Slinger is klaar voor gebruik: “Spelen en genieten in natuur”

De Chiromeisjes hielpen met het aanplanten van een 150-tal boompjes. © JCR
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

Het gemeentebestuur, het Regionaal Landschap West-Vlaamse hart en Chiromeisjes ’t Scamanderke sloegen op zondag 25 februari de handen in elkaar voor de aanplant van een avontuurlijke speelzone op het speelplein in de Brabandstraat, waar zich ook het heem van de Chiromeisjes bevindt. Daarmee werd de laatste hand gelegd aan de nieuwe speelzone De Groene Slinger in Oostnieuwkerke.

“De avontuurlijke speelzone De Groene Slinger bestaat uit twee delen”, legt schepen van duurzaamheid Chris Verhaeghe (Open Vld) uit. “Groenzone De Kouter, in de Reigerstraat en de Pauwstraat, werd eerder reeds afgewerkt. Nu werd het speelplein in de Brabandstraat aangepakt. Meisjeschiro ’t Scamanderke nam in 2022 zijn intrek in De Spelonk, hun nieuwgebouwde heem aan het speelplein in de Brabandstraat. Met de komst van de jeugdbeweging was er nood om het terrein rondom het heem avontuurlijker in te richten. Ook de nabijgelegen groenzone De Kouter in de Reigerstraat en de Pauwstraat werd daarin meegenomen.”

Speellandschap

De gemeente klopte voor het ontwerp aan bij het Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart. “Zij bekostigen samen met de provincie de helft van het project. Met het project Groene Prikkel ondersteunt het Regionaal Landschap kleinschalige natuurinrichting op publieke plekken in het West-Vlaamse Hart. In 2021 werd door het West-Vlaamse Hart een voorontwerp opgemaakt dat niet alleen aan ons, maar ook aan de leiding van de Chiromeisjes werd voorgelegd. Begin 2022 werd een definitief ontwerp opgemaakt dat de basis vormde voor de aanvraag van de nodige vergunningen om het project te realiseren. Eind 2022 zijn we gestart met de her aanleg van de groenzone Kouter aan de Reigerstraat en de Pauwstraat, op een boogscheut van het nieuwe heem van de Chiro.”

“De aanleg nodigt uit om zelf initiatief te nemen en creatief te zijn”

“Het ontwerp bestaat uit een natuurlijk speellandschap”, verduidelijkt landschapsconsulent Pieter Blontrock van Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart. “De aanleg nodigt uit om zelf initiatief te nemen en creatief te zijn. Er werd geen gebruik gemaakt van kant-en-klare speeltoestellen, maar vooral van speelnatuur zoals bergen, hellingen, beekjes en wadi’s. Het gaat met andere woorden om een glooiend landschap dat telkens opnieuw een uitdagende basis vormt om op avontuur te gaan. Daarbij werd rekening gehouden met eventuele inkijk in de omliggende tuinen door buffergroen aan te planten. Robuust groen in de vorm van speelbosjes, klimbomen en bloemrijke graslanden delen de ruimte in. Ze moeten aansporen om te spelen en te genieten in en met de natuur. We kozen voor streekeigen planten met een grote variatie aan biotopen en soorten om de biodiversiteit te bewaken. Zo is er een bloemenweide die kruisbestuivers zoals bijvoorbeeld bijen een handje moet helpen om te overleven in deze uitdagende tijden.”

Bomen aangeplant

Het gemeentebestuur, meisjeschiro ’t Scamanderke, Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart en Natuurpunt Groot-Staden plantten begin maart 2023 meer dan honderd bomen, planten en struiken aan op de groenzone aan de Reigerstraat en de Pauwstraat. De aanplantingen waren toen de laatste actie aan het vernieuwd stukje natuur. De tweede fase van De Groene Slinger werd vorige zondag afgesloten. Het speelplein in de Brabandstraat werd omgetoverd tot een avontuurlijke speelzone. “Het speelplein was tot nu toe te nat zodat er eigenlijk niet echt gespeeld kon worden”, licht schepen van openbare werken Geert Moerkerke (Open Vld) toe. “Er werden heuvels met watervalletjes aangelegd. Ook aan het avontuurlijke werd gedacht. Zo kan er onder andere door middel van boomstammen over waterloopjes gewandeld worden”.

Het gemeentebestuur, de Chiromeisjes en het Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart plantten er zondag ook een 150-tal boompjes aan. “Het gaat daarbij om een viertal inheemse soorten”, weet schepen Moerkerke. “Het speelplein kan door iedereen gebruikt worden, niet alleen maar door de Chiro. Later wordt in de Brabandstraat nog een veilige oversteek met een breed en kleurrijk zebrapad, een wegversmalling en opvallende groeninrichting aangelegd. Zo maken we de verbinding met de groenzone De Kouter aan de Pauwstraat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier