https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Astrologiebedrijf Bloom opent gloednieuw hoofdkwartier: “Astrologie wordt te vaak vergeleken met een goochelshow”

Zowel experten als beginners vinden hier hun astrologische dada. (foto CLL)
Christophe Lefebvre

Wie onder ons kan met hand op het hart zeggen dat we stiekem nooit ergens de voorspellingen van onze toekomst lazen? Astrologie maakt al eeuwen deel uit van ons leven, maar is de laatste jaren aan een heuse opmars bezig. Meer nog, professionele astrologen hebben zich weten te moderniseren en maken volop gebruik van een breed pallet aan digitale tools. We doken een dag onder in deze geheimzinnige wereld en kwamen tot een merkwaardige conclusie: Astrologie is actueler dan ooit.

West-Vlamingen die kennis willen maken met Astrologie mogen zich tot de gelukkigen rekenen. In Waregem opende zonet het gloednieuwe hoofdkwartier van Bloom de deuren. Wie ooit een spel met tarotkaarten of een energiesteentje kocht, kent deze huishoudnaam zonder twijfel. De afgelopen decennia groeide het bedrijf uit tot een speler van wereldformaat met klanten in zowat iedere uithoek van de planeet. Op de parking, pal voor de ingang van de showroom, wordt één van onze vooroordelen al meteen naar de prullenmand verwezen. Astrologen zijn niet meer terug te vinden in een of ander donker kamertje, omgeven door boeken met een muf geurtje en van een overdosis aan juwelen is geen sprake meer.

Jongere doelgroep

Eva Vanooteghem (34), de sterke dame achter de schermen van Bloom, is een hippe vrouw die je zo in een discotheek tegen het lijf zou kunnen lopen. Strakke burelen, een moderne ruimte waar cursussen worden gegeven en zelfs een flink uit de kluiten gewassen webshop die 24/7 actief is. “Onze doelgroep wordt dan ook jonger en jonger, waardoor we moeten evolueren.” Eva lacht wanneer we ons cliché beeld van een helderziende oprakelen. “Dat is dan ook een erg ouderwets beeld want je moet het anno 2021 in zowat iedere laag van de bevolking gaan zoeken. Aangepaste voeding, yoga of zelfs mindfulness? Je bent gewoon niet meer hip als je niet ergens iets in je leven op een alternatieve manier vorm hebt gegeven. Astrologie, kaartleggen of pendelen waren vroeger onderwerpen waar een taboe over heerste. Je werd als een halve gare bekeken als je er nog maar over begon maar ondertussen is het besef bij de mensen beginnen groeien. Het is mijn vader die de zaak startte en hoewel hij een universitair diploma op zak had, werd hij vooral vereenzelvigd met deze activiteiten. Voor heel wat mensen was het gewoon ondenkbaar dat beiden hand in hand konden gaan.

software

Het spirituele biedt vaak antwoorden op vragen zoals ‘wie ben ik nu echt’ of ‘hoe moet het nu verder met mijn leven’. Het is een tendens die wereldwijd voelbaar is en erg gemoderniseerd werd.” In één ruk toont Eva hun nieuwste online gereedschap, een stuk software dat aan de hand je geboortedatum een compleet profiel zal opstellen. “De tijden dat iemand dat manueel moest gaan berekenen zijn voorbij. Een halve dag werk werd zo gereduceerd tot slechts enkele minuten. De software die we daarvoor hebben ontwikkeld is dusdanig uniek dat internationale bedrijven hem ondertussen ook al gebruiken. Het zit dus in de lift.” Met slechts enkele muisklikken tovert Eva een dikke bundel informatie tevoorschijn, die mijn persoonlijkheid tot in detail zou moeten beschrijven. “Dit is rauwe, brute info die misschien wat overweldigend kan ogen” verklaart ze. “Toch kan dit heel wat mensen antwoorden bieden op vragen die voor hen belangrijk zijn. Iedereen kan zo een profiel laten maken via onze website en wil je er nadien mee aan de slag, kun je worden doorverwezen naar een expert in die materie.”

Sensatie-astrologie

Paul Van Egghen (66), een astroloog met meer dan 40 jaar ervaring, maakt cursisten wegwijs in de wereld van sterrenbeelden en is een vaste waarde bij de firma van Eva. Hij is dan ook de geknipte persoon om mijn vers verworven persoonlijkheidsbeschrijving te gaan analyseren. “Wat ik iedereen graag meteen duidelijk maak is dat de sterren, de maan en de planeten ons een beeld geven van hoe men in elkaar zit. Het is dan ook belangrijk om de rest van de info ook te gaan bekijken want die toont dan weer hoe je met dergelijke zaken om kunt gaan.” Een vreemde beschrijving, die voor buitenstaanders misschien wat zweverig kan klinken. Het is overduidelijk niet de eerste keer dat Paul dergelijke blik krijgt dus neemt hij er meteen een praktisch voorbeeld bij. “We zijn de afgelopen jaren vaak geconfronteerd geweest met wat ik ‘sensatie-astrologie’ noem. Dat is astrologie in zijn meest eenvoudige vorm met als enkel doel een schokeffect te bezorgen. ‘Binnen 4 jaar zul je sterven’ of ‘je krijgt 3 kinderen’ om er maar enkele op te noemen. Niet alleen is dat not done om dergelijke dingen te gaan beweren maar hoe leg je het dan uit wanneer je voorspelling niet klopt? Natuurlijk heb je dan mensen die zullen gaan leven naar die voorspellingen, waardoor ze onbewust ervoor zullen zorgen dat ze kloppen. Compleet fout dus want astrologie dient absoluut niet om mensen schrik aan te jagen.

België als tweelingland

Zegt je horoscoop je dat je misschien wat agressiever op bepaalde situaties zult gaan reageren, dan leert een compleet profiel je meteen hoe je hiermee om moet gaan. Het zijn situaties waar de wetenschap niet meteen een antwoord op kan bieden, astrologie kan hierin een soort van baken vormen. Het is overigens fout om te gaan denken dat dit alles enkel toepasbaar is op mensen als een individu. Je kunt dit zelfs gaan gebruiken om de situatie in een land te gaan bepalen. België is in astrologische termen bijvoorbeeld een tweelingland. We hebben 2 bevolkingsgroepen, er is vaak gekibbel of zelfs ruzie maar tweelingen staan ook bekend om hun sociale talenten. Wanneer je ziet dat België altijd heel wat inzet op de relaties met de buurlanden en zelfs een centrale rol speelt in het Europese verhaal, dan begrijp je meteen dat astrologie er niet echt naast zat.”

Gevulde gereedschapskist

Ik geef toe dat ik mezelf niet als wereldvreemd persoon zou gaan beschrijven en dat ik altijd te vinden ben voor iets nieuws. Toch moet ik bekennen dat deze introductie mij meer vragen dan antwoorden biedt. Antwoorden vind ik met gemak en met enkele klikken op het internet via mijn smartphone. Wat kan astrologie mij dan uiteindelijk nog bieden in deze wereld waar kennis binnen handbereik ligt?

Astrologiebedrijf Bloom heeft een waaier aan astrologische informatie ter beschikking. (foto CLL)
Astrologiebedrijf Bloom heeft een waaier aan astrologische informatie ter beschikking. (foto CLL)

“Daarvoor moet je heus niet ver gaan zoeken hoor” reageert Paul met een bescheiden glimlach. “De coronacrisis dompelde de wereld onder in een wereld van angst. We werden bestookt met een onophoudelijke stroom aan berichten die elkaar vaak ook gewoon tegenspraken. Mensen werden bang, mensen zochten naar antwoorden op de vragen die ze hadden maar die antwoorden hadden net een omgekeerd effect. De een zegt zus, de ander zegt zo terwijl de vraag dezelfde was. Iedereen kreeg wetenschappelijke grafieken en cijfers naar het hoofd geslingerd, dingen waar niemand wijzer van wordt. Daar sta je dan met je onuitputtelijke bron aan wetenschappelijke kennis! We konden dit al snel merken toen we plots heel wat meer contact kregen met compleet nieuwe mensen. Ze waren het noorden kwijt en waren op zoek naar gemoedsrust. Dankzij astrologie konden we hun persoonlijkheid gaan bepalen en werd meteen duidelijk waar de pijnpunten lagen. Meteen konden we dan ook gaan kijken hoe ze hieraan konden werken. Hoe konden ze vermijden dat die informatiestromen zo een negatieve impact op hen hadden? We bieden geen pillen of wonderzalfjes aan, maar een soort van route die ze kunnen volgen. Niemand vertrekt hier met de enige echte oplossing, maar eerder met een gevulde gereedschapskist. Of ze dat gereedschap dan nadien gebruiken of niet, dat ligt volledig in hun handen.”

Goochelshow

Het woord is gevallen: corona! Wie in deze bizarre tijden op zoek gaat naar alternatieve oplossingen wordt al snel in het hokje van de complotdenkers gezet. Paul zelf ligt er alvast niet echt wakker van. “Ik ben 66 jaar oud, aan wie moet ik nog wat gaan bewijzen?” reageert hij. “Ik weet dat astrologie nog vaak wordt vergeleken met iets wat lijkt op een goochelshow. Toch is het al eeuwen en in zowat iedere cultuur in gebruik. Duizenden jaren geleden bewerkten landbouwers hun velden aan de hand van de stand van de sterren, de zon en de maan. Het schrift bestond toen nog niet en dus tekende men op tabletten een soort van primitieve handleiding. In de loop der tijden werden daar dan, onder invloed van verschillende volkeren en religies, bepaalde namen en goden aan toegekend maar de essentie bleef altijd dezelfde. Vandaag de dag gebruiken heel wat landbouwers nog altijd die basisprincipes hoor en die worden door iedereen ook aanvaard. Alleen als je die methodes voor andere dingen wilt gaan gebruiken, wordt het meteen een obscuur gegeven. Trouwens, dat andersdenkenden bijna systematisch door diezelfde culturen naar de achtergrond worden verbannen is niets nieuw. Anno 2021 trekken heel wat mensen deze kennis in het belachelijke maar toen Copernicus ooit beweerde dat de aarde rond de zon draaide en niet omgekeerd? Dan werd hij net niet op de brandstapel gegooid!”

Voor wie zelf aan de slag wil met astrologie heeft Paul nog 1 gouden raad. “Het is meer dan alleen maar een boek lezen of een handleiding volgen. Je moet echt leren de dingen interpreteren en dat allemaal een plaats geven. Zoiets leer je niet op een namiddag en het vergt veel oefening. Toch kan iedereen die het wil zich hierin gaan verdiepen, laat je dan ook bijstaan door de juiste mensen en hou het vooral leuk.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.