Asbest kan ook in Torhout aan huis opgehaald worden

Vroeger mochten de asbestplaten zomaar in de container op het stedelijke recyclagepark gegooid worden, nu dienen ze in speciale zakken te zitten.©Johan Sabbe
Vroeger mochten de asbestplaten zomaar in de container op het stedelijke recyclagepark gegooid worden, nu dienen ze in speciale zakken te zitten.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Een tijdje geleden heeft Mirom subsidies binnengehaald voor de ophaling aan huis van asbest. De Torhoutse gemeenteraad heeft de prijzen daarvoor maandagavond in het tariefreglement van het stedelijk recyclagepark opgenomen.

Concreet kunnen particulieren, land- en tuinbouwers, verenigingen, scholen en kmo’s asbest aan huis laten ophalen. Daarvoor worden er plaatzakken en containers ter beschikking gesteld. Die worden aan de aanvragers bezorgd samen met twee sets persoonlijke beschermingsmiddelen, zodat het vullen op een veilige manier kan gebeuren. Daarna haalt Mirom het geheel op.

Kostprijs ophaling per container of per zak

“De bedragen voor deze dienstverlening werden door Mirom vastgelegd”, aldus schepen van Leefmilieu Elsie Desmet (CD&V). “We nemen ze nu op in onze officiële prijslijst. Vooreerst gaat het om de inzameling van asbest aan huis in containers (tot twee stuks). Dat kost 170 euro per container. De ophaling in een platenzak kost 30 euro voor het eerste exemplaar en 20 euro per zak voor de tweede tot en met de zesde zak. Wat de persoonlijke beschermingsmiddelen betreft: bij elke aanvraag zijn er twee gratis sets inbegrepen. Een extra set kan aangekocht worden voor 10 euro.”

Uiteraard kun je het asbest ook zelf naar het recyclagepark brengen. Het behoort tot de zogenoemde oranje groep en dus kunnen particulieren er 1.000 kilogram gratis kwijt per jaar. Ze zijn wel verplicht om het asbest te verpakken in zakken die te koop zijn op het recyclagepark. Een kleine zak van 1,2 bij 1,2 meter kost 1,50 euro, een grote zak van 2,2 bij 1,2 meter kost 2,50 euro. Zo worden de parkwachters en de burgers beschermd tegen het gevaarlijke asbeststof.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.