Arthur Defour (14) is de Kinderkrak van Brugge: “Bij de brandweer kan ik mensen helpen”

Arthur Defour hielp vorig jaar een brand blussen in een huis in de Veldstraat. © Davy Coghe

De toen 13-jarige Arthur Defour hielp in juni vorig jaar een brand blussen die uitbrak in een huis in de Veldstraat. “Ik trok mijn nieuwe hemd uit en schoot meteen in actie”, aldus de jongeman, die in opleiding is bij de jeugdbrandweer en later zowel metser als brandweerman wil worden.

Lees hier alle verhalen van de Kinderkrak.

Arthur, zoon van Olivier Defour en Barbara Verplancke, was op zondagavond 18 juni 2023 rond 18.15 uur op weg met zijn fiets toen hij plots een rookgeur waarnam. “Ik kwam van bij mijn grootouders en was op de terugweg naar huis. Ik rook iets verbrands en dacht meteen aan brand. Toen ik een rookpluim zag, ben ik er snel naartoe gefietst”, begint Arthur zijn relaas. “Ik zag dat de brandweer al bezig was en heb meteen gevraagd waar ik kon helpen. Ik had een nieuw hemd aan en heb dat eerst uitgetrokken. Het eerste wat ik mocht doen, was helpen de voeding aanleggen voor de pompwagen. De eerste twee putten gingen evenwel niet open. Daarna mocht ik helpen met allerhande klussen, al zat zelf blussen er uiteraard niet in voor mij. Om 22.15 uur ben ik naar huis gegaan. Ik wou nog langer blijven, maar ik mocht niet van mijn ouders, omdat ik ’s anderendaags naar school moest.”

Brandweer én bouw

De jongeman was heel blij dat hij een handje kon helpen. “Bij de brandweer kan ik mensen helpen en dat is een van de redenen waarom ik brandweerman wil worden. Al zou ik dat liefst combineren met een job als metser. Daarom studeer ik ook de richting bouw aan het VTI campus Zandstraat in Brugge. Nu zit ik in het tweede middelbaar. Mijn papa Olivier werkt ook in de bouw, vandaar mijn interesse om ook die weg op te gaan. Maar ook de brandweer zit in de familie. Onder meer mijn opa Patrick Defour, die 13 jaar geleden overleden is en die ik dus nooit gekend heb, was actief bij de brandweer. Zijn oude helm staat bij ons thuis op de schouw.”

De jonge Bruggeling volgt een opleiding bij de jeugdbrandweer. “Pas als je 13 jaar bent, kun je je aansluiten bij de jeugdbrandweer. Ongeveer om de twee weken krijgen we op zondagochtend opleiding bij de brandweer in Torhout. Ik doe het supergraag, alleen jammer dat ik dan niet kan uitslapen, want om 8 uur moeten we er zijn. We krijgen praktijkoefeningen en kregen ook al 32 uur beroepsdienst, maar op interventie mogen we uiteraard nog niet mee. Wat ik op die bewuste zondagavond meemaakte, was dan ook vrij uniek. De brand liet toch wel een diepe indruk bij mij na. Ik had medelijden met de bewoners van de woningbrand. Maar ik heb het ook aan de heer des huizes gezegd: jullie mogen blij zijn dat jullie er levend zijn uitgeraakt. Ik zou dan ook graag dit levensbelangrijk advies willen geven: als het brandt, breng dan enkel jezelf en je gezin in veiligheid en laat alle spullen liggen. Je weet nooit hoe snel een brand je kan overmeesteren.”

Grappig hemd

Arthur denkt vandaag niet of nauwelijks nog terug aan de brand. “En maar best ook, een echte brandweerman mag de problemen niet mee naar huis nemen. Ik heb na het artikel wel veel berichtjes en complimentjes gekregen. Sommigen vonden het ook grappig dat ik verteld had dat ik meteen mijn nieuwe hemd had uitgetrokken.” (lacht)

De veertienjarige praatvaar doet meer dan alleen naar school gaan en een opleiding volgen bij de jeugdbrandweer. “Klopt, ik voetbal ook bij Dosko Sint-Kruis. We trainen op dinsdag en donderdag. Op maandag train ik ook, samen met een andere trainer, de U6 van Dosko Sint-Kruis. Daarbovenop ga ik ook graag en vaak babysitten. Ik ben heel graag met kinderen bezig, maar het is ook de enige manier om een centje bij te verdienen, want ik ben nog te jong om al te gaan werken. Toch steek ik in mijn vrije tijd graag ook eens echt de handen uit de mouwen. Mijn goeie maat Lander Calleeuw woont op een boerderij, die hij later zal overnemen van zijn ouders. Ze hebben onlangs een nieuwe stal gezet en ik heb helpen metsen.”

Of hij met zijn drukke agenda eigenlijk nog tijd heeft om naar school te gaan? “Nauwelijks, maar we doen ons best. (lacht) Weet je, we hadden afgelopen week sportdag en daardoor vielen er praktijklessen weg. Dat vind ik echt zonde, want ik ben heel graag bezig met mijn handen. De theorievakken liggen mij minder, net als de les lichamelijke opvoeding. Maar we kunnen er niet van onderuit natuurlijk.”

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik …

brandweerman en metser.

Je mag me altijd wakker maken om …

te gaan metsen.

Ik hou niet van …

theorievakken op school, geef mij maar praktijk.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

Eens weggaan met vrienden, bijvoorbeeld gaan supporteren voor een match van Dosko Sint-Kruis. Het moet niet altijd werken zijn.

Dit is mijn grootste wens:

Ik droom ervan om later beroepsbrandweer te worden.