Arme Klarenstraat in Roeselare krijgt groene make-over

Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

De heraanleg van de Arme-Klarenstraat is voorzien in het bestuursakkoord. De straat is op verschillende vlakken aan vernieuwing toe. Zo dringen rioleringswerken zich op. Ook MIROM gaat er aan de slag. Met het oog op de aansluiting van het toekomstige nieuwe stadhuis op het warmtenet, moeten de buizen nog doorgetrokken worden van aan de stedelijke begraafplaats tot in het centrum.

Doordat de ondergrondse werken zich opdringen, is het nuttig om ook meteen de hele straat een frisse, groene look te geven. “Het ontwerp beantwoordt aan de speerpunten van het bestuursakkoord: meer bomen en groen, ontharding, veilige schoolomgeving, beleving, comfortabel en veilig fietsen. Zo wordt de Arme Klarenstraat, waar inwoners een prachtig zicht hebben op de St. Michielskerk, en waar veel scholieren en cursisten dagelijks te gast zijn, een moderne straat die klaar is voor een mooie toekomst”, vertelt schepen Griet Coppé.

De inwoners, handelaars en scholen konden het voorontwerp al inkijken tijdens een contactdag die de Stad organiseerde. Enkele eyecatchers uit het plan zijn:

– 21 nieuwe bomen en bloemenperken

– Groene parkeerplaatsen

– Veiligheid voor fietsers en schoolgaande kinderen

– Betere waterafvoer door ontharding en aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel

– Uitbreiding en vergroening van de terraszone aan de voorkant van de kerk

– Nieuwe duurzame ledverlichting

Praktisch

De riolerings-en wegeniswerken worden geraamd op ruim 800.000 euro. De Vlaamse Milieu Maatschappij zegde aan de Stad een subsidie voor wel 75 procent van de rioleringswerken. Als één van de voorwaarden hiervoor, dient er voor eind oktober 2021 een aannemer voor de uitvoering van de werken te worden aangesteld. Dit dossier wordt ter goedkeuring aan de Gemeenteraad van juni voorgelegd.

De nutswerken in voetpaden en parkeerzones starten vanaf eind september/begin oktober dit jaar. Tijdens deze nutswerken in de Arme Klarenstraat zal autoverkeer in één richting mogelijk zijn. Kortstondig gebeuren ook nutswerken in de Vrouwestraat, Huidevetterijstraat en Motestraat. Nutsmaatschappijen vernieuwen er hun kabels en leidingen, de Watergroep legt een nieuwe drinkwaterleiding aan.

Begin 2022 starten dan de rioleringswerken en de aanleg van het warmtenet. Nadien volgen de wegeniswerken en de effectief heraanleg. De vermoedelijke einddatum van alle werken is eind 2022. Zodra de exacte timing hiervan gekend is, wordt er naar de inwoners, handelaars en scholen gecommuniceerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier