App wijst je in Roeselare dichtstbijzijnde toilet als de nood het hoogst is

© Stefaan Beel
Redactie KW

Wie in de Roeselaarse binnenstad of in het stadspark dringend moet, kan voortaan via de ‘Hoge Nood App’ het dichtstbijzijnde openbaar toilet opzoeken.

“De werkgroep toegankelijkheid had aangedrongen op een dergelijk initiatief”, aldus Griet Coppé, schepen voor toegankelijkheid. “Mensen met een stoma of die last hebben van incontinentie. Personen die pas geopereerd zijn aan de prostaat en hierdoor vaker moeten plassen of gewoon iemand die plotseling dringend naar het toilet moet. Voor die doelgroep hebben we geïnvesteerd in de bekendmaking van de publiek toegankelijke toiletten. In een tweede fase worden sensibiliserende acties opgezet om ook de horeca en andere handelszaken te betrekken.”

Op deze app, die je gratis op je smartphone kunt downloaden via ‘Play Store’, met een druppel als herkenbaar icoon, verschijnen alle beschikbare toiletten in de buurt. “Voor rolstoelgebruikers, mensen met een rollator of ouders met baby’s kan het frustrerend zijn, als je bij een openbaar toilet komt en merkt dat die niet toegankelijk is. Bij het selecteren van een toilet krijg je een overzicht over welke voorzieningen het beschikt. Zo zie je het aantal meter dat je ervan verwijderd bent, is het een mannen- of vrouwentoilet, de openingsuren, of er eventueel betaald moet worden en er is ook een handig stadsplannetje bij. Gebruikers kunnen nadien een beoordeling sturen of die toiletten al of niet proper waren. Met je ID-kaart kun je trouwens elke avond tot 22 uur in de wc’s van het stadhuis terecht”, merkt Griet op. “Elke begraafplaats heeft sowieso een openbaar toilet.”

Wendy Croubels van de Dienst Samenleving zorgt ervoor dat deze app geactualiseerd blijft. Momenteel zijn er in de binnenstad 24 Roeselaarse toiletten opgenomen.

(KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier