Animal Farm wint Roeselaarse Cultuurtrofee 2021

Jonah Muylle van De Schaduw nam in naam van de productie Animal Farm de cultuurtrofee in ontvangst. © Jos
Redactie KW

De medewerkers van Animal Farm reageerden uitermate enthousiast op de Cultuurtrofee 2021 die hen vorige week te beurt viel. “Een ongelooflijke erkenning voor een project dat in moeilijke corona-omstandigheden zoveel mensen bijeenkreeg”, reageerde Jonah Muylle van Theater De Schaduw dat samen met De Spil en met Tuin Der Lusten deze megaproductie op poten zette.

“Dat is toch cultuur”, reageert regisseur-acteur en stadsgenoot Tom Ternest op de toekenning van de Cultuurtrofee aan de toneelproductie Animal Farm. “Cultuur en toneel gaan over mensen samen brengen en vriendschappen opbouwen. Niet alleen drie cultuurhuizen, De Spil, De Schaduw en Tuin Der Lusten, werkten samen maar ook acteurs, liefhebbers en professionelen, én technici en zoveel vrijwilligers uit de toneel- en koorwereld kwamen bijeen op de binnenkoer van onze locatie.”

“Ik ben zo blij om deze trofee vandaag in de handen te mogen nemen maar meteen denk ik aan al die medewerkers”, zegt Jonah Muylle van Theater De Schaduw. “Dit gaat niet om mij maar het gaat om ons allemaal. Het was een intense productie die met heel veel pech had af te rekenen en die toch tot een toonbaar resultaat is gekomen.”

Uitbreken

Animal Farm werd door de cultuurraad samen met het project Reus Jempy Monseré van John Huvaere genomineerd voor deze prijs. “Een moeilijke keuze,” legt cultuurraadvoorzitter Michel Veracx uit. “Toch kozen we voor Animal Farm omdat zoveel cultuurhuizen tijdens de moeilijke coronaperiode samenwerkten. Maar ook voor de uitzonderlijke locatie waarop deze productie plaatsvond. Dit ging over samenwerken en dat is toch waar Roeselare voor staat.”

Dat zei ook schepen van cultuur Dirk Lievens, die voor het laatst een cultuurtrofee mocht uitreiken. “Cultuur gaat over uitbreken en dat staat een beetje haaks op onze Roeselaarse en West-Vlaamse uitdrukking zwiegn en deuredoen. Dat is wat de twee genomineerden voor de cultuurtrofee deden. In deze moeilijke momenten hebben zij heel veel stadsgenoten samen gebracht.”

Maar er kon er maar één dé prijs winnen. En dat werd de productie Animal Farm. De winnaars kregen een miniatuurversie van het beeld dat levensgroot zestien keer op de voorstellingen werd gebruikt. De miniversie is van de hand van het projectatelier van de SASK onder leiding van Herbert Vandendriessche en Jos Noyelle.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier