Amper 15 jaar, maar vastberaden: Emma wil Lucas worden

Lucas Thibaut ging vroeger als Emma door het leven, maar hij voelt zich op en top jongen. © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Net 15 is hij, maar de plannen liggen vast. Lucas Thibaut werd geboren in het lichaam van Emma, maar wil zo snel mogelijk aan de transitie starten. Om zijn vastbeslotenheid kracht bij te zetten, dartelt hij eind maart over de catwalk van de Trans Modeshow, een defilé met enkel transgenders als model.

De tienerjaren moeten nog losbarsten, maar Lucas Thibaut uit Poperinge weet als geen ander wat hij wil. En dat is zo snel mogelijk zijn meisjeslichaam inruilen voor dat van een jongen. Hij zag het levenslicht als Emma, maar voelde zich niet echt goed in zijn vel. Drie jaar geleden hakte hij de belangrijke knoop door: de rest van zijn leven stapt hij als Lucas door het leven. “Tijdens de lessen biologie kwamen seksualiteit en het lichaam aan bod”, vertelt Lucas. “Ik voelde me veel meer tot een mannenlichaam aangetrokken en zocht via internet informatie op. Zo leerde ik het begrip transgender kennen. Ik had er nog nooit van gehoord, maar wist meteen dat die vlag mijn lading dekte. Toen was ik zeker van mijn stuk: ik was een jongen die verkeerdelijk in een meisjeslichaam stak.”

“Op fysiek vlak ben ik nog een meisje, maar mentaal ben ik een jongen”

Ook als kind was Lucas nooit een meisje-meisje. “Met mijn vier neven en broer ravotte ik buiten en speelden we legertje. Ik had wel poppen, maar was altijd in de weer met de auto’s van mijn broertje Milan (13).”

Officieel nog Emma

Lucas vertelde zijn geheim eerst aan zijn beste vriend en klasgenoot, Louis Sepieter. “Gelukkig reageerde hij positief. Dat steunde me om mijn ouders in te lichten.” Dat gebeurde bij de start van de zomervakantie van 2018. “Ik heb het zonder veel toeters of bellen verteld. Eigenlijk zou ik liever een jongen zijn, was mijn boodschap. Mijn papa reageerde neutraal en zei dat ik alle medische kosten zelf zou moeten dragen. Mijn mama, Wendy Blanckaert, heeft me vanaf minuut één gesteund. Natuurlijk zorgde het nieuws voor een schok, maar ik ben blij dat ik op veel steun kan rekenen. De laatste jaren is er veel begrip voor mensen in mijn situatie. Dat doet wel deugd.”

Lucas Thibaut toen hij nog als Emma door het leven ging.
Lucas Thibaut toen hij nog als Emma door het leven ging.© GF

Ook aan het Immaculata van Ieper, waar Lucas het vierde jaar sociaal-technische wetenschappen volgt, is er veel begrip. “De andere leerlingen begonnen me meteen Lucas te noemen, net als de leerkrachten. Ik mag me tijdens de sportlessen ook al bij de jongens omkleden en bij toetsen mag ik mijn jongensnaam invullen. Op rapporten en andere officiële documenten prijkt nog mijn meisjesnaam.” Lucas moet ook wachten om zijn transitie in gang te zetten. Bij het genderteam van het UZ Gent is er momenteel een wachtlijst van 30.000 mensen. “Al maken ze een onderscheid tussen meerderjarigen en minderjarigen. Hopelijk kan het medische proces snel ingezet worden. Fysiek ben ik nog een meisje, maar mentaal ben ik een jongen. Daarom ga ik nu ook elke twee weken naar een psycholoog. Zo leer ik omgaan met mijn huidige lichaam, want de vrouwelijke rondingen kan ik niet afremmen. Zolang ik niet in behandeling ben, kan ik ook geen hormonenblokkers nemen.”

Taboe doorbreken

Dat Lucas zijn nieuwe zelf niet wil verbergen, bewijst hij door op vrijdag 27 maart op de catwalk van de Trans Modeshow te wandelen, een initiatief van twee scholieren van Onze-Lieve-Vrouwe-Instituut Poperinge.

“Met de Trans Modeshow wil ik de wereld laten inzien dat er geen verschil is tussen ‘gewone’ mensen en transgenders”

“Toen ik hoorde dat ze op zoek waren naar vijf transmodellen, nam ik meteen contact op. Ik ben trots op wie ik ben en wil mezelf ook tonen. Zo wil ik de wereld laten inzien dat er geen verschil is tussen gewone mensen en transgenders. Wij willen ook maar gewoon gelukkig zijn. Dat ben ik nu voor het eerst in mijn leven. Ik hoop ook om het taboe rond transgenders verder te doorbreken. Jàren geleden bekeek men holebi’s ook met een vreemde blik, maar die zijn nu aanvaard. Wel, daar moeten wij transgenders óók naartoe werken. Later wil ik als psycholoog of leerkracht aan de slag en de vrouw van mijn leven vinden. Als man. Dát is mijn grote levensdoel.”

En waar komt de naam Lucas vandaan? “Die heb ik zelf gekozen. Op YouTube keek ik naar een video van een transgender die voor Lukas had gekozen. Een mooie naam, maar ik wilde er nog een eigen twist aan geven en koos dus voor Lucas met een ‘c’. Die is uit Emma geboren en is helemaal klaar voor het leven.”

Amper 15 jaar, maar vastberaden: Emma wil Lucas worden
© JOKE COUVREUR