“Als ik ergens voor ga, smijt ik mij volledig”: Noor (18) is het 60ste Tineke van Heule

Noor met haar eerste en tweede eredames Jana Vandersteene en Gaille Naessens. Achter hen een 20-tal gewezen Tinekes tijdens de receptie met het Tinekesvat bij Noor thuis
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Op het Lagaeplein in Heule werd Noor Vaneenooghe (18) uitgeroepen tot zestigste Tineke van Heule. “Toen de blauwe lintjes uitgedeeld waren, dacht ik dat het er niet meer inzat… en dan hoor je toch opeens jouw naam. Ik had het niet verwacht.” Supporters, vrienden en familie van Noor baanden zich vervolgens snel een weg door de massa om hun nieuwe Tineke te omhelzen.

Noor kan je het best omschrijven als een enthousiaste jonge vrouw met een heel grote lach. “Dat heb ik mee van mijn mama, denk ik. Ik sta positief in het leven. Als ik ergens voor ga, smijt ik mij 100 procent en probeer er steeds het beste uit te halen.” Dat merk je ook bij haar hobby’s. Ze volgt ballet, hiphop, street, jazz en modern bij dansschool Studio Steps in Bissegem en is lid van Chiro Stine, waar ze niet bang is voor modder of om vuil terug naar huis te keren.

Wie is Noor Vaneenooghe?

Noor Vaneenooghe (18) woont in Heule met haar ouders, drie zussen, hond Nanou, katten Pip en Otje, en konijn Bob. Leuk weetje: ze is thuis in Heule geboren.

Opleiding

Ze studeerde Humane wetenschappen aan het Guldensporencollege campus Kaai en start binnenkort aan haar opleiding Rechten aan KU Leuven Campus Kulak Kortrijk.

Loopbaan

Noor werkt zo goed als elk weekend in Koffiehuis De Hofnar in Gullegem. Haar huidig doel is om advocaat te worden, maar ze staat open voor andere richtingen.

Al van kinds af aan ging Noor naar de Tinekesfeesten. “Ik hou van de sfeer in het algemeen. Iedereen is vrolijk en vriendelijk, en er is overal iets te doen. Elk jaar doet er ook iemand mee van Chiro Stine aan de verkiezing. Het was mijn droom om zelf eens deel te nemen. Ik sta graag op een podium en geef graag presentaties in klas, dus waarom niet? Na de vorige editie besliste ik me in te schrijven voor 2024, net wanneer ik naar het hoger ga. Dat leek me de ideale timing: extra lange vakantie, geen herexamens en zeker tijd genoeg voor voorbereidingen.”

Gepimpte fiets

Een Tineke van Heule word je niet zomaar. Het weekend van de Tinekesfeesten is volgepland met allerlei activiteiten, startend met de optocht op vrijdagavond. “Als eerste opdracht moest je zelf je kar maken, dit jaar een fiets. Het thema voor 2024 was de sixties. Er moesten 60 zelfde voorwerpen uit gerecycleerd materiaal aan je gepimpte fiets hangen. We hebben allemaal cd-stukjes verknipt en op bolletjes van isomo geplakt volgens mijn subthema disco. Na de stoet was er de voorstellingsproef aan de hand van vier zelfgemaakte polaroid foto’s. Mijn papa Wim heeft samen met mijn oudste zus Jona kartonnen borden van 60 op 90 geschilderd. Op één ‘polaroidbord’ doe ik samen met mijn zussen een fameuze albumcover van The Beatles na. Dan had ik nog een groepsfoto met de Chiro, ook een afbeelding van mezelf in balletpose, en de laatste polaroid was in popart met een afstudeerhoedje.”

“Het was mijn droom om zelf eens deel te nemen”

Vervolgens moesten de kandidaten elk om beurt een strofe van het Tinekeslied zingen op podium, mét publiek. “Het was misschien niet mooi gezongen, maar het was wel leuk”, lacht Noor. “Zaterdag startten we met een brunch in de tent op het Lagaeplein, erna deden we parkproeven.” Tijdens de spelletjesnamiddag met als thema galaxy park moesten de kandidates en hun supporters de weg van de planeten afleggen in een soort astronautenpakje. “De vijver stond bijvoorbeeld voor de aarde. Vanop een bootje moesten we eendjes vissen. Je werd beoordeeld op hoe actief je meedeed aan de spelletjes, hoe je werkt in groep en sportief gedrag.” Later die dag volgden nog proefjes in OC De Vonke met onder meer een acteer- en improvisatieopdracht met Eric Burke.

Zelfgemaakte mocktail

De grote dag was aangebroken, maar voor Noor haar felbegeerd lintje in ontvangst zou nemen later die avond, had de organisatie voor de Tinekeskandidaten nog verschillende activiteiten gepland. “Zondagvoormiddag begon met een winkelbezoek voor de kookproef in de namiddag. Aan de hand van een winkelkarquiz werd de tijd bepaald waarin je mocht inkopen doen voor je zelfgemaakte mocktail. Ik kocht Crodino en Fever-Tree Raspberry & Rhubarb voor mijn ‘Noordino’.”

Noor had vier hoofdsupporters, vriendinnen van de Chiro, die verkleed waren in haar discothema.
Noor had vier hoofdsupporters, vriendinnen van de Chiro, die verkleed waren in haar discothema.

Na de mis genoot iedereen van een barbecue van de brandweer in de tent en dan ging de kookproef van start: witloof in hespenrolletjes met puree. Ondertussen moesten de supporters een tafeltje voor de jury decoreren in hun thema. “Het was ontroerend om te zien hoe de supporters van Noor kwamen aangelopen of gefietst met allerlei decoratiemateriaal”, zegt mama Mieke. “Ze schoten direct in actie en in geen tijd stonden vazen, bloemen, lp’s en sanseveria’s op tafel.”

Traantjes

Als slotproef moesten alle kandidates samenwerken in een escape room en ontsnappen uit de jaren 60. “Dat is redelijk snel gelukt. We komen heel goed overeen en kunnen dus goed samenwerken.” Na de karaoke ‘Heule Kweelt’ en het liedje Another Love van Tom Odell, waar er toch wat traantjes zijn gevloeid, was het dan eindelijk tijd voor de uitreiking. “Als Tineke van Heule mag je op verschillende evenementen aanwezig zijn. Ik hoop veel nieuwe mensen te ontmoeten en leuke nieuwe ervaringen op te doen, maar ik denk dat dat wel zal lukken.”