Alain (65), burgemeester in risicogroep: “Iedereen moet aan hetzelfde zeel trekken”
Groot is zijn gemeente niet, maar burgemeester Alain De Vlieghe van Zuienkerke heeft de jongste dagen meer dan zijn handen vol met het coronavirus. Bovendien behoort hij op zijn 65ste zelf ook tot de risicogroep. “Ik ben voorzichtig, ja. Als we nu niet beseffen dat het menens is, zullen we het nooit beseffen.”
“Het coronavirus beheerst alles en iedereen, hé. Het is ongelooflijk.” Ook al telt het landelijke Zuienkerke amper een kleine 2.700 inwoners, ook daar is de strijd tegen corona gespreksonderwerp nummer één. Burgemeester Alain De Vlieghe, die bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen geen tegenstand kreeg en al sinds 2010 de sjerp draagt, krijgt allerhande vragen. “Van medische vragen over iemand die vakantiewoningen verhuurt en vraagt of een privézaaltje wel nog mag tot vragen over de duur van de opvang op school. Het passeert hier allemaal. Ik kan die ook niet allemaal beantwoorden, ik moet ook te rade gaan bij experten.”
“Maar het is begrijpelijk dat iedereen er zo enorm mee bezig is. Als je overal elders in de wereld kijkt naar de gevolgen van het virus, moet je er nu wel stil bij staan. Vooral vorige week vrijdag, toen de eerste reeks maatregelen van de federale overheid gecommuniceerd werden, was het echt een overrompeling aan vragen. Er was toen wel veel onduidelijkheid en sommige regeltjes bevatten nog wat gaatjes. Na het weekend werd dat wel wat minder. De overheid en de media doen hun uiterste best om iedereen snel en goed te informeren. Ik heb het gevoel dat iedereen, op elk beleidsniveau, doet wat hij of zij kan. Ze zitten er alleszins heel kort op. Het overleg met de gouverneur en de informatiedoorstroming loopt alleszins goed. En ook met de burgemeesters van de ons omringende gemeenten heb ik een nauw contact.”
Hetzelfde zeel
“In onze gemeente zijn er al een beperkt aantal mensen besmet met corona. Uiteindelijk is het nu niet langer te vermijden. We mogen niet doemdenken, integendeel. We moeten proberen zo positief mogelijk te blijven, de dokters, verpleegkundigen en wetenschappers hun werk laten doen en zelf de regels zo goed mogelijk opvolgen. Iedereen moet voor één keer aan hetzelfde zeel te trekken. Ik ben ervan overtuigd dat als we nu drie, vier weken streng zijn en perfect de voorgeschreven afstand van elkaar opvolgen, we een hele stap vooruit zetten in de bestrijding van het virus. Kijk naar China, waar ze strikt hebben ingegrepen en vandaag al bemoedigende resultaten zien. Ik sta alleszins volledig achter de maatregelen.”
“Het handjesgeven heb ik al langer aan banden gelegd. Je kan even goed met een knikje iemand goeiedag wensen”
Met zijn 65 lentes behoort Alain zelf tot de grote groep risicopatiënten. “Daarenboven heb ik in het recente verleden nog wat problemen met mijn hart gehad. Ik maak me geen grote zorgen om mijn eigen gezondheid, dat niet. Maar ik ben toch een stuk voorzichtiger geworden. Ik ga het zeker niet zoeken. Als burgemeester kom je toch vaak op ontmoetingsmomenten, recepties, vergaderingen… Het handjesgeven heb ik al langer aan banden gelegd. Je kan toch even goed met een vriendelijk knik, een vuistje of een goede knipoog elkaar een goeiedag wensen? (lacht) Ik merk ook in mijn professionele omgeving dat veel mensen er al langer dan vandaag rekening mee houden. De meeste mensen zien er de ernst wel van in. Gelukkig maar. Want als we nu niet beseffen dat het menens is, dan zullen we het nooit beseffen.”
Gemeenteraad geschorst
“Aan de werking van de gemeentediensten hebben we wel wat gesleuteld. Het gemeentehuis is bijvoorbeeld enkel open op afspraak en voor dringende zaken. Toch zie je nog mensen die hier komen voor een simpele inlichting of een vuilniszak… Wat daarbij opvalt, vind ik, is dat het vooral om oudere mensen gaat. En dat ondanks alle waarschuwingen.”
“Het schepencollege van deze week hebben we geannuleerd en ook de gemeenteraad die normaal op het einde van de maand gepland stond, gaat niet door. Vergaderingen of overleg dat niet hoogdringend is, schrappen we. En als we samenzitten, gaat het in een sneltempo, enkel over de essentiële zaken.”
Alain De Vlieghe (65) is getrouwd met Ann Michiels en vader van vier kinderen, Maureen, Wendy Randi, Heidi Meggie en Sigrid. Alain is ook de trotste grootvader van zeven kleinkinderen, Shannen, Gillian, Yannis, Tiebe, Floris, Oscar en Juliette. Hij is bouwkundig tekenaar van opleiding en werkte achtereenvolgens twee jaar bij Wardeco in Brugge, acht jaar bij architect Luk Vermeire in Jabbeke en 25 jaar bij Diapal keukens in Jabbeke. Na twee jaar lid te zijn van het OCMW Zuienkerke en 15 jaar als schepen is hij al sinds 2010 burgemeester van zijn gemeente. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen werd in Zuienkerke maar één lijst – de Lijst van de Burgemeester – ingediend waardoor Alain zijn mandaat automatisch verlengd zag. p>
“Een woonzorgcentrum hebben we in Zuienkerke niet, een schooltje wel. Maandag waren er een kleine 40 leerlingen aanwezig in de opvang, dinsdag waren dat er nog maar zes. Normaal zitten er zo’n 150 kinderen in het gemeenteschooltje. Ik ben blij om te zien dat ouders een inspanning leveren om thuis te werken of zelf opvang te voorzien.”
Bezoekjes inhalen
“Mijn zeven kleinkinderen ga ik de komende weken wat minder zien. Spijtig, maar het is zo. Ik volg net als iedere andere Belg wat de regels voorschrijven. Mijn kinderen zeggen dat ook. Zij houden hun kroost zoveel mogelijk thuis. Onze kleindochter van 3 jaar weet wel waarom ze niet mag komen – door de corona, hé opa –, maar ze zegt dat ze toch wel eens aan de deur zal staan. (lacht)Binnen een week of drie zullen we zien hoe de situatie is. En dan zullen we de nodige feestjes en bezoekjes wel allemaal inhalen.”
De Coronamonologen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier