Al meer dan 700 handtekeningen voor petitie om zwembad Sint-Eloois-Vijve te redden

Oppositieraadsleden Nancy Vandenabeele en Maxim Laporte.© PN
Oppositieraadsleden Nancy Vandenabeele en Maxim Laporte.© PN
Redactie KW

Al meer dan 700 mensen hebben de petitie getekend om het instructiebad bij de stedelijke basisschool Sint-Eloois-Vijve open te houden. Oppositieraadsleden en Vijvenaren Maxim Laporte en Nancy Vandenabeele (N-VA/Open Vld) gingen hun actie maandagochtend kracht bijzetten aan de schoolpoort. Ze deelden er exemplaren van hun petitieformulier uit.

Het zwembad dateert uit de jaren ‘70 en is alleen toegankelijk voor leerlingen van de stedelijke basisscholen uit de deelgemeenten en de jonge zwemmers die er via Waregem Sport lessen volgen. Dat het verouderde zwembad op 31 augustus zal sluiten, hing al een tijdje in de lucht. “Om een nieuwe milieuvergunning te krijgen, is er voor een half miljoen euro aan opknapwerken nodig. Vloeren en wanden van het zwembad, luchtgroep en zandfilter, plafond, ramen, verlichting: alles moet vernieuwd worden”, zegt schepen van Sport Kristof Chanterie (CD&V). “De gewone uitbatingskosten over twintig jaar lopen trouwens op tot meer dan een miljoen euro.”

Beter voor jonge zwemmers

Het stadsbestuur wil het gebouw van het zwembad ombouwen tot twee extra klaslokalen omdat de school met plaatsgebrek kampt. Oppositiefractie N-VA/Open Vld betreurt de stopzetting van het zwembad en de Vijfse raadsleden lanceren daarom een petitie. “Het zwembad is op maat van jonge zwemmers. Het water is iets warmer dan in De Treffer en de lesgevers kunnen makkelijker overzicht houden”, argumenteert Maxim Laporte. “De kinderen van Sint-Eloois-Vijve kunnen er bovendien te voet naartoe en hebben geen vervoer nodig. Dat is een kost uitgespaard.”

“Groot voordeel”

De petitie van de twee Vijfse politici telt nu al meer dan 700 handtekeningen. Tijdens een coronaproof actie aan de schoolpoort van de stedelijke basisschool vertelden heel wat ouders dat ze de digitale petitie al ondertekenden. Veel inwoners zien het zwembad niet graag verdwijnen. “Ik begrijp zeker dat er klassen moeten bijkomen, maar een eigen zwembad op de schoolsite is een gigantisch voordeel. Mijn drie kinderen gaan of gingen hier naar school en ik heb dat altijd een meerwaarde gevonden”, vertelt Inge Wargee (39). “Het is een moeilijk evenwicht, maar ik zou durven zeggen dat het zwembad primeert.”

Reactie bestuur

Het stadsbestuur blijft evenwel bij haar standpunt. “Ik kan de emotionaliteit zeker begrijpen, maar we mogen niet blind zijn voor de ware toestand van het zwembad ”, zegt schepen van Onderwijs Jo Neirynck (CD&V). “De school kampt met een acuut plaatsgebrek. We willen van deze gelegenheid gebruik maken om op de plaats van het zwembad twee nieuwe klaslokalen op te trekken. Binnen de schoolmuren de ruimte vinden om minimaal twee klaslokalen te herlokaliseren, is echt een buitenkans”, klinkt het nog.

Je kan de petitie nog altijd tekenen via deze link . (PNW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.