Al 60.000 pv’s uitgeschreven: lijden we aan maatregelmoeheid?

Ook op de dijk van Oostende houdt de politie een oogje in het zeil. © belga
Thomas Rosseel
Thomas Rosseel Journalist

Sinds de invoering van de coronamaatregelen heeft de politie in ons land al bijna 60.000 processen-verbaal uitgeschreven. Voor de inbreuken rond niet-essentiële verplaatsingen en de volksgezondheid is onze provincie ‘s lands absolute koploper. We lijken massaal aan maatregelmoeheid te lijden. Hoe komt dit en wat kunnen we eraan doen?

De wedstrijd die we met zijn allen tegen het coronavirus afwerken, lijkt voor velen op een driedubbele marathon met tussendoor een zwemtocht over het Kanaal en een col buiten categorie als eindsprint. De zege ligt niet voor het grijpen, zoveel is duidelijk.

De gewone sterveling in coronatijd heeft dus nood aan professionele assistentie die anders is weggelegd voor topatleten. Wie beter dan befaamd sportpsycholoog Jef Brouwers, de man die in het verleden onder meer Club Brugge en wielerploeg Deceuninck – Quick-Step naar overwinningen leidde, om ons op weg te helpen? Beginnen doet hij met een verklaring voor onze massale maatregelmoeheid. “We hebben in deze tijden massaal nood aan focus, structuur en discipline”, zegt Jef Brouwers. “Er moet duidelijkheid zijn en leiderschap met kordaatheid. Want als je duidelijke beslissingen hoort op een afgesproken moment, wordt de zin voor discipline gestimuleerd en worden opgelegde regels meer gevolgd.”

Geen discipline

“In ons land is de focus verlegd van expertise en raad geven naar politici die elkaar vliegen afvangen”, maakt de sportpsycholoog zich druk. “Ze overleggen niet, er is geen zichtbare structuur, er is geen discipline. Neem nu de persconferentie van de Veiligheidsraad vorige week. Die is vijf uur te laat begonnen. De premier viel ook onmiddellijk met de deur in huis, zonder ook maar enige vorm van verontschuldigingen aan te bieden voor die laattijdige start. Wat gezegd werd, leek vervolgens precies door elkaar gehaalde mikmak. Elke regel van normale communicatie is niet toegepast. Alle mensen in onze Veiligheidsraad zijn bijzonder intelligent, daar ben ik van overtuigd, maar dat blijkt niet wanneer ze spreken. En dat is erg, want we hebben het toch over onze leiders.”

(lees verder onder de foto)

Jef Brouwers.
Jef Brouwers.© BELGA

“Naar wie moet ik luisteren? Dát vragen mensen zich af en dát veroorzaakt die moeheid””

“Als je in Frankrijk de boodschap van president Macron wil zien, dan weet je dat je om 20 uur voor je tv moet gaan zitten en kan luisteren naar zijn maatregelen. Dat is ongelooflijk duidelijk. Bij ons ervaart de bevolking geen focus, structuur en discipline van de mensen die nu duidelijke taal zouden moeten spreken. Men had beter gezegd: dit zijn de regels en als je ze respecteert, kunnen we later iets verder gaan. Dát is die moeheid. Naar wie en wat moet ik nu nog luisteren? Dat vragen de mensen zich af. Vergelijk het met een gezin. Een kind vraagt aan beide ouders of het iets mag doen en mama en papa zeggen beiden iets anders. Dan wordt dat verwarrend.”

Veiligheidsraad

Onder meer de bekende filosoof Ignaas Devisch opperde recent om de Nationale Veiligheidsraad, die beslist over de maatregelen tegen het coronavirus, te omringen door psychologen, om de bevolking verder te motiveren. Brouwers ziet daar niet meteen dé oplossing in. “Ik vind dat psychologen vandaag ondergebruikt worden, maar het enige wat een psycholoog naar mijn mening kan toevoegen in de Veiligheidsraad is de leiders duidelijk maken: spreek uit één mond, uit één beslissing, uit één denken. En zet alle vliegenvangerij opzij.”

“Het zou bijvoorbeeld erg duidelijk zijn dat onze economie, ons sociaal leven, onze sportwedstrijden, enzovoort, pas weer op gang kunnen worden getrokken als er een vaccin is. Als leider moet je kordaat stellen: dit zijn de regels en wij zijn ervan overtuigd dat het zo goed komt. Het licht staat nu op rood en pas als wij het zeggen dat het op groen staat, in, dan kunnen we weer verder. Er zijn nu evenveel meningen als er mensen zijn. Het licht staat op oranje. Dat kan niet in crisistijd.”

Nieuwe routine

De burger heeft dus nood aan duidelijkheid van bovenaf, maar kan zichzelf ook helpen, zo besluit de sportpsycholoog. “Met diezelfde focus, structuur en discipline als waarover ik daarnet al sprak. De oude routine uit ons dagelijkse leven is weg. Leef elke dag met een nieuwe routine. Maak een plan. Sta elke dag op hetzelfde uur op, doe wat je hebt ingepland zodat je resultaten behaalt en daar voldoening uit haalt. Als we alle dagen in deze mindset leven, kan de vooruitgang die geboekt wordt geïntensifieerd worden. Ik gebruik die werkwijze bij atleten, maar daar hebben alle mensen baat bij. Kleine doelstellingen realiseren maakt het proces naar het realiseren van de droom realistisch en vult het leven met tevredenheid in zeer uitdagende tijden.”


3.250 pv’s

De politie controleert automobilisten in Jabbeke.
De politie controleert automobilisten in Jabbeke.© BELGA

Sinds de invoering van de coronamaatregelen heeft de politie al bijna 60.000 processen-verbaal uitgeschreven. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de federale politie, die alle pv’s omvatten tot 23 april. De meeste processen-verbaal werden opgesteld voor een inbreuk tegen de volksgezondheid (19.535), het niet-respecteren van het samenscholingsverbod (15.116) en voor niet-essentiële verplaatsingen (19.256).

Opvallend: in die laatste categorie is de provincie West-Vlaanderen de absolute koploper met 3.250 processen-verbaal. Ook wat betreft de inbreuken tegen de volksgezondheid werden in West-Vlaanderen de meeste pv’s uitgeschreven (2.800) van alle Belgische provincies. Voor het niet-respecteren van het samenscholingsverbod staan we op de tweede plaats, net na Oost-Vlaanderen.

Dat je in West-Vlaanderen dus het meeste kans loopt om een coronasanctie op te lopen, is daarmee nog niet gezegd. In veel gerechtelijke arrondissementen buiten West-Vlaanderen wordt vooral gebruik gemaakt van GAS-boetes, die niet in de cijfers opgenomen zijn. Nog een opvallende vaststelling uit de cijfers: de meeste processen-verbaal werden opgesteld in de eerste twee weekends van de paasvakantie, met een uitschieter op zaterdag 4 april (ruim 3.600). Sindsdien is het aantal vaststellingen door de politie aanzienlijk verminderd, tot amper 300 op woensdag 22 april. (LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier