Afscheid van Kortrijks krantenicoon Boektiek Dochy

Op 31 januari is het zover: dan trekken Patrick Dochy en Ann Vanbiervliet de deur van hun krantenwinkel aan de Leiestraat – vlak naast de bibliotheek – voor de allerlaatste keer achter zich dicht. Het koppel gaat men pensioen en laat de zaak over aan Valerie Descamps. Begin februari wordt Boektiek Dochy omgetoverd tot Dagbladhandel & Slijterij Descamps. “Ik kom hier de komende weken met plezier nog een handje helpen”, knipoogt Patrick.

Ann Vanbiervliet en Patrick Dochy laten Boektiek Dochy achter zich, voor Valerie Descamps het begin van een nieuw avontuur. © TV

Patrick Dochy (64) heeft 31 jaar ervaring in de sector van krantenwinkels. Onder meer met een zaak aan de Reepkaai en de Aalbeeksesteenweg. Daarvoor werkte hij drie jaar bij de GB en was hij uitbater van café Ballerina. Al zeventien jaar baat hij samen met zijn vrouw Ann Vanbiervliet (62) de dagbladhandel Boektiek Dochy uit in de Leiestraat. “Veel van mijn klanten hadden het altijd over boetiek. Ik mocht tien keer boektiek zeggen, het baatte niet“, lacht Patrick.

Valerie Descamps (49) van haar kant heeft ruim twintig jaar ervaring in de sector. Eerst runde ze vijf jaar de dagbladhandel Cartoon in Roeselare en later hielp ze mee in Huis Descamps, de luxe tabak- en drankzaak van haar ouders aan de Budastraat. Later nam ze die zaak over. Daarvoor werkte ze in een textielbedrijf in Hulste. “Ik moest van wijlen mijn papa eerst vijf jaar gaan werken om het verschil te leren kennen tussen zelfstandige en werknemer”, vertelt Valerie, die naar eigen zeggen happy single is. “Ann en ik zijn happy samenwonend”, grapt Patrick. Hij laat met plezier de zaak over aan Valerie. “Ze is gekend en bekend in Kortrijk en doet dat erg goed. Ze kent de winkelwereld. Ik kom met plezier de volgende weken nog af en toe een handje helpen indien nodig.”

“We kregen de doorsnee van de maatschappij over de vloer” – Patrick Dochy en Ann Vanbiervliet

Vrijheid

Ann en Patrick hebben goede herinneringen aan de voorbije jaren. “De handel heeft ons altijd geboeid. We draaiden lange dagen in de winkel en hadden ook een krantenronde omdat we met twee waren. Voor ons was het sociale contact het meest belangrijk: af en toe een praatje maken of gewoon luisteren naar de mensen”, vertelt Ann. “Onafhankelijk en zelfstandig werken en een zaak zelf runnen is een zekere vrijheid. Dat was voor mij van belang. Alles was ook redelijk ontspannen. We kregen de doorsnee van de maatschappij over de vloer. Wel geestig en verder horen, zien en zwijgen”, vult Patrick aan.

Of hij spijt heeft? “Nee, gedaan is gedaan. Ik ga straks met pensioen. Ik heb nooit spijt van iets, noch in het verleden noch in de toekomst. Het was erg goed. Nu willen we genieten en als we gezond blijven af en toe een reisje maken naar bijvoorbeeld Griekenland. Ik wil ook veel meer lezen”, aldus Patrick, die als hobby astronomie, fysica en kosmologie heeft.

“Het was altijd mijn droom om een eigen tabak- en dagbladhandel te hebben” – Valerie Descamps

Slijterij

“Het was altijd mijn droom een eigen tabak- en dagbladhandel te hebben. Het was mijn eerste liefde“, aldus Valerie, die via een ommetje bij Casa del Tabaco op de Grote Markt, terugkeert naar haar roots. “Ik leerde daar het verschil kennen tussen op eigen benen staan en werken voor een grote keten. Het wordt dus opnieuw kleine zelfstandige worden.”

Valerie tovert de zaak om tot Dagbladhandel & Slijterij Descamps. Behalve het bestaande aanbod van tabakswaren, Lotto, magazines, tijdschriften en kranten zal Valerie ook sigaren en sterke drank aanbieden. “Dit heeft alles te maken met mijn liefde voor sigaren en whisky, mijn lievelingsproducten. Ik ben in zo’n zaak geboren“, besluit Valerie, die lid is van onder meer Unizo Kortrijk en de Kortrijkse Les Smokeuses, een sigarenclub voor dames.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.