ABVV voert actie voor beter loon maatwerkers

In de wasserij van maatwerkbedrijf Veerkracht 4 in Menen werd maandagvoormiddag actie gevoerd. De socialistische vakbond ABVV wil hiermee de aandacht vestigen op de recent verkregen loonsverhoging voor maatwerkers.

“Zij die reeds onderaan de ladder staan, moeten het rooien met 1,1% opslag”, klaagt het ABVV aan.© CLL
“Zij die reeds onderaan de ladder staan, moeten het rooien met 1,1% opslag”, klaagt het ABVV aan.© CLL

“Met 1,1% verhoging kunnen we amper van een verhoging spreken, eerder van kruimels” klinkt het bij Vanessa Degrendele, secretaris voor het ABVV.

In de wasserij, gelegen in de Wervikstraat, wordt het linnen van twee woon-zorgcentra verwerkt. “Ook linnen waar sprake was van coronabesmettingen komt hier terecht en dat moet niet één maar twee keer gewassen worden”, klinkt het.

Laagste lonen

“Uiteindelijk is de werklast ook hier verdubbeld en lopen maatwerkers evenveel risico als iedereen die actief is in de zorg. Toch behoren ze nog steeds tot de laagste lonen in het land en van extra’s, die anderen in de sector wel krijgen, is hier geen sprake.”

Tijdens verschillende onderhandelingen met de overheid kon men voor de zorgsector een loonsverhoging van 6% verkrijgen. “Alleen telt die niet voor maatwerkers”, foetert Vanessa.

Essentiële sector

“Zij die reeds onderaan de ladder staan en steeds maar meer moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, moeten het rooien met 1,1% opslag. In de praktijk staat dat gelijk aan twee broden per maand en daarmee is de kous af.”

“Een aalmoes voor mensen die zich hebben blijven engageren in wat eveneens een essentiële sector is. Dinsdag zitten we opnieuw samen met de bevoegde ministers en met deze actie, die navolging krijgt in heel Vlaanderen, hopen we een duidelijk signaal te brengen. Ook maatwerkers hebben recht op waardering voor hun job tijdens deze coronacrisis.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.