Aarsele viert haar dekens: “Deze traditie brengt mensen samen”

Louis Kerkhove en Kris Waelens zijn de nieuwe dekens. (foto WMe) © WMe by Wouter Meeus Regional
Redactie KW

Dit weekend viert Aarsele weer haar dekens. Die eer is er dit jaar voor Kris Waelens en Louis Kerkhove. “We hopen dat deze traditie nog lang mag blijven bestaan.” Elke twee jaar kiezen de Aarselenaren hun dekens tijdens looi. Een jong-deken en een oud-deken, die elke twee jaar gekozen worden door de dekens van dat moment. “Maar wij werden vier jaar geleden al aangeduid”, vertelt Kris Waelens (50), landbouwer en loonwerker. “Door corona zijn de feesten een beetje opgeschoven.” Kris heeft even moeten nadenken toen hij de vraag kreeg om het dekenschap op te nemen, voor de jonge Louis Kerkhove (27), die aan het werk is in het familieconstructiebedrijf, was het snel beslist. “Het is toch een mooie eer.”

Koets

Het eerste feestje van de dekens, de schieting, ligt intussen al achter hen. Maar op zaterdagmorgen worden de genodigden bij Louis thuis uitgenodigd. “Met paard en koets trekken we dan vanuit mijn ouderlijke thuis naar Kris”, vertelt Louis. “Van daaruit gaat het dan, mét de koets, naar de mis. Daarna volgt een cafébezoek, waarna we samen iets gaan eten. Zoals de traditie het wil, wordt er enkel met de mannen gevierd. ‘s Avonds is er dan nog het bal, daar kijken de jongeren vooral naar uit.” Ook de kinderen van Kris kijken uit naar de feesten. “Ze zijn er graag bij. Joran is 19, Axelle 17 en Justine 15. Axelle zit in het bestuur van KLJ en Justine is lid. Ook mijn vrouw Griet Van de Steene staat achter mijn dekenschap.”

Opvolgers

Tijdens de maaltijd zullen de dekens ook hun opvolgers aanduiden. “We hopen daarmee deze mooie traditie verder te zetten”, aldus Kris. “Het is toch iets wat heel Aarsele samenbrengt.” “Het is echt een bijzonder iets”, gaat Louis verder. “Mijn vriendin Sylvie is niet uit de streek en heeft dit nog nooit meegemaakt. Zelf heb ik in de KLJ gezeten, dus zo ken ik het feest van Sint-Elooi goed.” “We hebben even moeten rondvragen om opvolgers te vinden, kregen niet meteen een ja, maar ze zijn gekozen en we zijn erg tevreden over onze keuze. De nieuwe dekens zullen een lint ontvangen. Maar wie het worden, blijft nu nog even geheim”, sluit Kris af. (LDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier