Aanvoer Vlaamse vissersvloot op laagste peil sinds jaar 2000

©Peter MAENHOUDT
©Peter MAENHOUDT
Redactie KW

De aanvoer van verse vis door de Vlaamse vissersvloot lag in 2020 op het laagste peil sinds het jaar 2000. De totale invoer daalde met 5 procent tegenover 2019. “Onder meer door de coronacrisis en de onzekerheid over de Brexit was het een moeilijk jaar”, zegt Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V).

In 2020 voerde de commerciële Vlaamse zeevisserij 18.306 ton verse vis aan. Dat blijkt uit cijfers van Statistiek Vlaanderen en het Departement Landbouw en Visserij. De aanvoer in eigen havens lag op 12.796 ton en in vreemde havens op 5.510 ton.

De daling van de aanvoer is al een aantal jaar aan de gang en werd in 2020 nog versterkt door de stilligvergoeding die voor de visserijsector uitgewerkt werd in het kader van de coronacrisis. De aanvoer in Zeebrugge daalde tussen 2019 en 2020 met 15 procent. Nieuwpoort kende voor het eerst in enkele jaren een daling (-16 procent). In Oostende was er sprake van een stijging met 6 procent. In Zeebrugge werd in 2020 6.764 ton aangevoerd, in Oostende 5.697 ton en in Nieuwpoort 335 ton.

De belangrijkste buitenlandse havens voor de Vlaamse zeevisserij zijn de Nederlandse. Die zijn nog slechts goed voor ongeveer de helft van de totale aanvoer in buitenlandse havens (51 procent), wat in scherp contrast staat de voorgaande jaren, toen bijna 95 procent van de aanvoer in vreemde havens in Nederland werd aangevoerd. In 2020 stond Denemarken in voor 33 procent van de aanvoer in buitenlandse havens. Dat is een rechtstreeks gevolg van het afdwingen van de weegplicht na aanlanding door Denemarken. Het aandeel aangevoerde vis in Frankrijk steeg eveneens. Frankrijk was in 2020 goed voor 11 procent van de totale aanvoer in buitenlandse havens.

Schol en tong goed voor een derde van aanvoer

De Vlaamse visserij is een gemengde visserij en bevist dus meerdere visbestanden tegelijk. De vloot is duidelijk gespecialiseerd in platvis. Schol en tong namen in 2020 respectievelijk 20 en 15 procent van het aangevoerde visvolume voor hun rekening. Dit ondanks de dalende tendens in de aanvoer van schol in vergelijking met 2019 (-32 procent). De aanvoer van tong steeg wel tegenover 2019 (+16 procent). De aanvoer van roggen kende een stijging met 12 procent en kwam daarmee op plaats drie van belangrijkste vissoorten, de aanvoer van inktvissen daalde met 9 procent en kwam op plaats vier. De aanvoer van garnaal daalde opnieuw sterk en viel daardoor uit de top tien. Door een sterke stijging van de aanvoer kwamen schartong, zeeduivel en wulk in de top tien. Ze namen de plaats in van garnaal, langoustines en haaien.

“Voor dit jaar liggen de visquota vast tot einde juli. Het is belangrijk dat er snel een nieuw akkoord komt voor de rest van het jaar, met aandacht voor quotaruilen met het Verenigd Koninkrijk en het belang van een gelijk speelveld tussen Britse en EU-vissers”, zegt Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits.

Aanvoerwaarde 8 procent lager dan in 2019

De Vlaamse visserij was in 2020 goed voor een totale aanvoerwaarde van 74,3 miljoen euro. Dat is een daling met 8% tegenover 2019. De aanvoerwaarde in Belgische havens is gedaald tot 56,4 miljoen euro. Dat is een daling van 5%.

In buitenlandse havens daalde de aanvoerwaarde in 2020 tot 17,9 miljoen euro (-17 procent). De buitenlandse havens waren goed voor 24 procent van de totale aanvoerwaarde van de vloot. De Nederlandse havens namen 58 procent van de aanvoerwaarde in het buitenland voor hun rekening. Daarna volgden Denemarken (30 procent), Frankrijk (6,5 procent) en Spanje (5 procent).

Tong: 42 procent van aanvoerwaarde

Schol is in volume de belangrijkste soort voor de Belgische visserij, maar tong is de belangrijkste soort op vlak van waardecreatie (42 procent). Het aandeel van tong in de aanvoerwaarde is in 2020 opnieuw sterk gestegen, maar blijft nog iets lager dan de piek in 2011. In dat jaar vertegenwoordigde tong 47 procent van de totale aanvoerwaarde. Het belang van schol is gedaald (-40 procent tegenover 2019) en bedroeg in 2020 nog 11 procent van de totale aanvoerwaarde. In 2020 vervolledigden inktvis, zeeduivel, tarbot, roggen, langoustines, garnaal, tongschar en kabeljauw de top tien.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten