Aantal Covid-19-patiënten op vijf dagen tijd meer dan verdubbeld in AZ Delta: van 56 naar 117

In AZ Delta is het aantal coronapatiënten in vijf dagen tijd meer dan verdubbeld: van 56 tot 117. Afgelopen weekend werden ook nog twee overlijdens gelinkt aan corona vastgesteld. Het totaal komt daar sinds de uitbraak in maart op 86 te staan. Longarts Ingel Demedts trekt in een open brief dan ook aan de alarmbel.

AZ Delta ziet de cijfers in een verschroeiend tempo stijgen. © foto Belga

West-Vlaanderen kleurt dieprood als het op de coronacijfers aankomt en dat laat zich ook gevoelen bij AZ Delta. Maandag staat het aantal Covid-19-patiënten al op 117, meer dan het dubbele van vorige week woensdag. Ook het aantal mensen op de afdeling intensieve zorgen steeg van negen naar 13.

Het ziekenhuis heeft sites in Roeselare, Menen en Torhout. In Menen en Torhout zijn ook een ‘gewone’ covid-afdelingen ingericht, de intensieve zorgen gebeuren allemaal op de campus Rumbeke. In Menen worden momenteel 28 coronaptiënten verzorgd, in Torhout waren dat er maandag acht. In Rumbeke liggen dus 81 patiënten, van wie 13 op de dienst intensieve zorgen.

Uitvallen medewekers

Een bijkomende probleem voor AZ Delta is net bij de andere ziekenhuizen de uitval van medewerkers. Sinds de tweede coronagolf vielen al 57 medewerkers uit, waarvan negen ondertussen opnieuw aan het werk.

Dokter Ingel Demedts richtte zich met zijn collega's in een open brief naar bevolking en vraagt om de maatregelen na te leven.
Dokter Ingel Demedts richtte zich met zijn collega’s in een open brief naar bevolking en vraagt om de maatregelen na te leven.

Open brief longartsen

Ondertussen richtte longarts dr. Ingel Demedts zich samen met de collega’s in een tweetalige, open brief naar de bevolking. Die luidt als volgt.

De longartsen, bij monde van de Beroepsvereniging van de Belgische Longartsen, roepen de bevolking op om zich strikt te houden aan de maatregelen, opgelegd door de bevoegde autoriteiten. Als iedereen zich strikt aan de maatregelen houdt, moeten we deze crisis samen kunnen bedwingen! Er is geen plaats meer om er de kantjes af te lopen of voor eigen interpretaties.

De longartsen ondervinden het aan den lijve, we lezen het niet alleen in de krant: we worden weer overspoeld door een toevloed aan patiënten. Zowel de huisartsen, als de verpleegkundigen, paramedici en ziekenhuisartsen zetten zich opnieuw tot het uiterste in om patiënten te redden. Het gaat dan zowel om covid-19 zieken als om patiënten met andere, al dan niet levensbedreigende pathologie. Want vergis U niet: ook een bij vooraf gezonde mensen kan covid-19 tot langdurige en ernstige symptomen aanleiding geven.

Wat elk van ons kan doen, is zorgen dat er minder patiënten zijn. Daarvoor moet elkeen zijn verantwoordelijkheid opnemen : zorg ervoor dat uzelf niet ziek wordt, en zorg ervoor dat niemand anders doodziek wordt. Met elke mens die niet ziek wordt, wordt een leven gered, wordt een dierbare beschermd, wordt mogelijks een bedrijf gered, is de kans groter om in de kerstvakantie een familiefeest te vieren.

Onze vrees is dat het niet voldoende meer is om zich aan de huidige maatregelen te houden, maar onze oproep is duidelijk : volg de regels die er al zijn, liever te streng dan te laks. Dat lukt alleen als we het samen doen, jong en oud, Franstalig en Nederlandstalig, thuis, op school en op het werk.

Eendracht maakt onze macht !

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.