Aanleg nieuw fietspad Torhout-Kortemark start in 2022

Het totaal versleten fietspad tussen Kortemark en Torhout zal vanaf 2022 eindelijk heraangelegd worden.©Johan Sabbe
Het totaal versleten fietspad tussen Kortemark en Torhout zal vanaf 2022 eindelijk heraangelegd worden.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Na vele jaren van uitstel en getalm krijgt het dossier voor de heraanleg van het fietspad tussen Torhout en Kortemark eindelijk vorm. Het gaat om het traject langs de Kortemark- en de Torhoutstraat tussen de Kruiskensstraat en de grens met Kortemark. De aanvraag van de omgevingsvergunning loopt en de samenwerking met de partners wordt vastgelegd. Tegelijk wordt dat deel van de Kortemarkstraat gerenoveerd.

Er zal op de plaats van het compleet verouderde fietspad tussen de twee genoemde gemeenten een nieuw, losliggend fietspad gecreëerd worden, afgescheiden van de rijweg door een groene berm met aangepaste verlichting. Er zijn grondinnames nodig om het fietstraject te realiseren en het pad breed genoeg te maken. Dat heeft een verschuiving van de zogenoemde rooilijn tot gevolg. Vorige maandag heeft de Torhoutse gemeenteraad zich over de zaak gebogen.

Ook aanleg van gescheiden rioleringsstelsel

“De fietsinfrastructuur wordt mee gefinancierd door het Fietsfonds van de provincie West-Vlaanderen, waardoor het provinciebestuur participeert in het hele verhaal en de uitvoering op het terrein zal helpen opvolgen”, verduidelijkt schepen van Openbare Werken Hans Blomme (CD&V). “Naast de vernieuwing van de rijweg staat rioolbeheerder Fluvius in voor de aanleg van een gescheiden stelsel en zal de verspreide bebouwing collectief aansluiten op het rioleringsnetwerk. Deze bevoegdheden en taken worden gebundeld in een samenwerkingsovereenkomst.”

“Het fietspad bevindt zich al vele jaren in een erbarmelijke staat. Nu slaan we twee vliegen in een klap: een gescheiden rioleringsstelsel én een nieuw, breed fietspad. Voor de bewoners en de landbouw- en andere bedrijven in de buurt zullen de werkzaamheden tijdelijk wat hinder met zich brengen, maar daarover zullen we op het juiste moment zo goed mogelijk communiceren.”

De uitvoering van het project zal starten in 2022. Zo te zien, zal het er nu eindelijk van komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier