Aan iedereen die met volle teugen wil genieten: ga vooral je gang

Bram Van Renterghem
Bram Van Renterghem Chef Nieuws

Een mens wordt toch een beetje lui van zo’n eeuwigdurende lockdown. Zo schenk ik mezelf de laatste weken geen gin-tonics met ijsblokjes en een schijfje citroen meer in, maar giet ik gewoon een scheut gin in mijn blikje Schweppes – hetgeen mijn vrouw maar marginaal vindt. Dan wil ik vluchten naar buiten maar kan ik nergens heen. Om maar te zeggen: hoog tijd dat de terrassen weer opengaan.

In dat opzicht is het bericht over de Sinksenfeesten heel goed nieuws. Dát er iets georganiseerd wordt, is al fantastisch, maar het ziet er dan nog eens creatief en leuk uit ook. Het verplicht op voorhand reserveren, staat hier wel de spontaniteit – die net bij zulke feesten hoort – in de weg, maar dat kan nu eenmaal niet anders. De ziekenhuizen liggen nog altijd vol.

In elk geval: het worden mijn eerste Sinksenfeesten en ik kijk er geweldig naar uit. De Gentse Feesten van Kortrijk, hoor ik wel eens, en dat belooft.

Toch moet ik onwillekeurig ook aan mijn vriend Jaakko denken, een Fin waarmee ik in mijn beginjaren in Brussel nog heb samengewoond. Vrolijk als we waren, hadden we het over de hoge zelfdodingscijfers in Vlaanderen en in Finland. Voor de verklaring van de Finse toestand wees ik natuurlijk op de donkere dagen en de lange winters. Maar verrassend genoeg zei hij dat het aantal zelfdodingen net piekt aan het begin van de zomer. Hoe dat dan komt, vroeg ik. “Omdat de winter gedaan is en de mensen zich nog steeds hetzelfde voelen”, antwoordde hij.

Begrijp me niet verkeerd – aan iedereen die met volle teugen van de terrassen, de feesten en de zomer wil genieten: ga vooral je gang. Maar als je in die terrassen alleen maar een hoop tafels en stoelen ziet, als je op een-twee-drie weer gewoon bent aan het herwonnen sociale leven en het toch allemaal zo speciaal niet is: trek het je niet aan. Dat is normaal. En hou dan de woorden van Marcel Van Maele in gedachten: “Wees voorzichtig bij het naar buiten gaan en trek wat warme woorden aan.”

‘Denk je aan zelfdoding en heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.