500 boeketten binden strijd aan tegen MSA

Maar liefst 500 boeketten gingen afgelopen weekend door de handen van Fred Verhaeghe. Die maakte en verkocht hij samen met zijn gezin in de strijd tegen MSA, de ziekte waaraan zijn vrouw Hade lijdt. De respons op de actie ‘Boeketten voor Hade’ was onverwacht groot. Niet alleen kan het gezin Verhaeghe het onderzoek naar MSA nu financieel een stevige duw in de rug geven, de ziekte heeft ook wat meer bekendheid gekregen.

“We wilden MSA een beetje bekender maken en dat is ons zeker gelukt”, aldus Fred Verhaeghe. (Foto HDV)

De tuin van de familie Verhaeghe in de Kruiskesstraat leek afgelopen dagen omgetoverd tot een pop-up bloemenwinkel. Onder een stralende herfstzon stonden lange tafels vol boeketten, te wachten om afgehaald te worden. Ruikers in verschillende kleuren en stijlen, zodat iedereen eentje kon vinden dat hij/zij mooi vond. “We hadden nooit verwacht dat we zoveel boeketten zouden maken. We hoopten op 100 stuks en droomden stiekem van een 200-tal. Maar ons initiatief liep als een trein en we moesten de grens zetten op 500 stuks. De laatste dagen ben ik zo goed als dag en nacht bezig geweest met de bloemen. Vijf minuten per boeket om het af te werken en dat 500 keer. Reken zelf maar uit”, lacht Fred Verhaeghe.

“MSA is niet te genezen en toch gaat Hade er elke dag opnieuw voor: dat vind ik enorm straf” – Fred Verhaeghe

Het idee om boeketten te verkopen, lag voor de hand. Fred werkt als leraar bloemsierkunst in het PTI in Kortrijk. “Bovendien maakt een boeketje mensen gelukkig. Dat gevoel wilden we ook aan onze actie koppelen: de toekomst voor Hade is misschien niet rooskleurig, maar we willen dat omdraaien tot iets positief”, vult hij aan.

“Bovendien wilden we MSA ook bekender maken bij het grote publiek. Daarin zijn we geslaagd; in minstens 500 gezinnen is onze boodschap via de bloemen aangekomen”, zegt Fred. “Er hing een persoonlijk kaartje aan de bloemen, waarbij kleinkindjes Mirte, Suzan en Matheo voor een tekening hadden gezorgd. En onze kinderen Ruben, Willem, Fien en Floor namen samen met hun partners voor de praktische kant in handen. Zonder hun hulp hadden we het nooit zo groots kunnen aanpakken.”

Geen behandeling

Multiple systeematrofie (MSA) is een zeldzame hersenziekte. Het lijkt op het eerste gezicht op Parkinson. Er is nog niet zoveel onderzoek naar verricht omdat in ons land maar 300 patiënten de ziekte hebben. Grote budgetten zoals bij kankeronderzoek zijn er dan ook niet. “We kozen de wereldwijde MSA-dag op 3 oktober om iets op poten te zetten. Geen actie voor Hade alleen, wel een initiatief waar alle MSA-patiënten iets aan hebben. Hade hoopt dat er in de toekomst een behandeling of therapie voor MSA komt. Da’s haar grote wens. Met onze actie kunnen we het wetenschappelijk onderzoek financieel steunen”, duidt Fred.

Fred Verhaeghe en Hade De Volder konden al een voorlopig bedrag van 7.250 euro schenken aan de stichting MSA-AMS. (Foto HDV)
Fred Verhaeghe en Hade De Volder konden al een voorlopig bedrag van 7.250 euro schenken aan de stichting MSA-AMS. (Foto HDV)

Dinsdag konden Hade en Fred al een cheque met het voorlopige bedrag van 7.250 euro schenken aan Ritje Schouppe, voorzitter van de MSA-vereniging.

Dodentocht

Fred heeft een enorme bewondering voor zijn vrouw. “In 2016 kregen we de officiële diagnose, maar er waren al veel langer symptomen. Geen enkel geneesmiddel kan de ziekte tegengaan. Dat is een harde noot om te kraken. Stappen, spreken, schrijven en slikken zijn heel moeilijk doordat de hersencellen geleidelijk afsterven. Beterschap komt er niet meer. Toch gaat Hade er elke dag voor. Ze volgt kinesitherapie en logopedie om de achteruitgang af te remmen. Daar heb ik mateloos veel respect voor.”

Deze zomer liep jongste dochter Floor de Dodentocht in Bornem uit, speciaal voor haar mama. Hade zelf liep de laatste honderd meter mee, wat een enorme krachttoer was. Ook emotioneel was het een groots moment. “Er zijn al heel wat tranen gevloeid door de ziekte, maar we blijven positief. We steunen mamske met de hele familie. Afgelopen dagen kwamen heel wat mensen met haar een babbeltje doen wanneer ze om hun boeket kwamen. Dat was vermoeiend maar tegelijk zo hartverwarmend. Dat is prachtig om te zien.”

De klaproos is de lievelingsbloem van Hade en ook het symbool van MSA. Toeval?
De klaproos is de lievelingsbloem van Hade en ook het symbool van MSA. Toeval? “Dat denk ik niet”, lacht Fred. “Onlangs waren we op weekend met hele gezin. In het huisje waar we verbleven stond ook een boekt met klaprozen op tafel. Dat is toch straf?”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.