45 West-Vlaamse bedrijven zetten hun deuren open

Onder meer CNH in Zedelgem, dat landbouwmachines vervaardigt, zet de deuren open. © Hendrik Verplancke
Redactie KW

Nog de hele dag kan je in 45 West-Vlaamse bedrijven terecht voor de Open Bedrijvendag. Ook Case New Holland (CNH) in Zedelgem zet de deuren open.

Ondernemersorganisatie Voka gunt op zondag 6 oktober voor de 30ste keer het grote publiek een blik ook achter 45 West-Vlaamse bedrijven. Case New Holland blijft met 2.300 werknemers een grote werkgever in West-Vlaanderen. Al 113 jaar rollen er maaidorsers van de band naar alle uithoeken van de wereld.

Na zes jaar gooit ook CNH Zedelgem opnieuw de deuren open om de technologie en innovatie bij de hedendaagse landbouwmachines voor te stellen. In gemiddeld anderhalf uur kunnen bezoekers in eigen tempo de opbouw van vier types complexe digitale maaidorsers aanschouwen. CNH verwacht een 10.000-tal kijklustigen. Nog tot 17 uur zien gegadigden er hoe graan- en maïskorrels vandaag de dag van het veld worden geoogst.

Parcours

Het parcours start in de glanzende showroom, waar de eerste zelfrijdende dorser uit 1952 pronkt, en eindigt in de langgerekte montagehal waar de kwaliteit van elke machine nauwgezet wordt geïnspecteerd. Langs enkele werkplaatsen, waar de 3D-lasermachines en een plaatpers in werking zijn, vormt de doorgedreven automatisatie en duurzaamheid voor het milieu de rode draad. Robotten nemen achter afrasteringen fysiek zwaardere taken voor hun rekening. Laserstralen snijden zeven dagen op zeven zelfstandig het plaatstaal op maat.

45 West-Vlaamse bedrijven zetten hun deuren open
© Hendrik Verplancke

Wereldwijd telt de CNH-groep 66 vestigingen. De Zedelgemse afdeling heeft onder één dak zowel een ontwerp- als een productie-eenheid. De maaidorsers, hakselaars en balenpersen die er op de tekentafel het licht zien, worden er geassembleerd om ook bij onder meer Latijns-Amerikaanse en Aziatische boeren voedingsgewassen van het veld te maaien.

In totaal nemen 45 West-Vlaamse bedrijven deel aan de Open Bedrijvendag. Bekijk ze hier. (HV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.